V Šamoríne kvapka krvi aj šport

Druhý ročník charitatívnej akcie Olympijská kvapka krvi vyvrcholí v piatok 30. septembra v novom multišportovom areáli X-bionic sphere v Šamoríne neďaleko Bratislavy.

28.09.2016 14:00
debata
Prvým darcom bol tréner džuda Marek Matuszek. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Marek Matuszek, darovanie krvi Prvým darcom bol tréner džuda Marek Matuszek.

V čase od 8. do 12. h tu organizátori radi privítajú každého, kto sa rozhodne odovzdať najvzácnejšiu tekutinu. Okrem dobrého pocitu sa všetci darcovia môžu tešiť na vzácny podpis od slovenských olympionikov.

„Pôvodne mala prísť akciu podporiť strelkyňa Danka Barteková, no ospravedlnila sa, ako členka Medzinárodného olympijského výboru bude v tomto termíne služobne v zahraničí. Pozvanie však prijali rýchlostní kanoisti, členovia striebornej posádky K4 na olympiáde v Riu, medzi ktorými je aj šamorínsky rodák Tibor Linka. Tešiť sa môžete aj na ďalších olympionikov – rýchlostnú kanoistku Martinu Kohlovú a synchrónne plavkyne Janu Labáthovú a Naďu Daabousovú,“ prezradil známy športový funkcionár a bývalý atletický tréner Ladislav Asványi.

Kvapku, rovnako ako vlani pri prvom ročníku, opäť organizuje Nadácia Slovenského olympijského výboru (SOV) v spolupráci so Slovenským olympijským výborom, s Národnou transfúznou službou SR a so Slovenským Červeným krížom.

Odber krvi sa vykoná rovnakým spôsobom ako bežne na transfúziologických pracoviskách vrátane vyšetrenia hemoglobínu a vyplnenia dotazníka darcu krvi.

zväčšiť Na akciu Olympijská kvapka, ktorá sa konala 10.... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Matej Tóth, darovanie krvi Na akciu Olympijská kvapka, ktorá sa konala 10. septembra v Banskej Bystrici, prišiel aj Matej Tóth.

"Pri tejto príležitosti chystáme v Šamoríne aj sprievodné podujatie, na ktoré pozývame najmä rodičov s deťmi – žiakmi prvých až piatych tried základných škôl. Predvedieme im ukážky 12 športov – atletiky, plávania, gymnastiky, futbalu, zápasenia, kanoistiky, vodného póla, šermu, tenisu, basketbalu a dvoch foriem karate.

Niektoré si deti budú môcť aj samy vyskúšať. A každé dostane informačnú brožúrku s kontaktmi na príslušné oddiely a trénerov," zdôraznil Asványi.

Krv v rámci Olympijskej kvapky mohli záujemcovia už v septembri darovať v Košiciach, kam ich prišli pozdraviť olympioničky – atlétky, sestry Dana a Jana Velďákové, ale aj v Banskej Bystrici, kde záujemcov obrovsky motivovala prítomnosť nového olympijského šampióna v chôdzi na 50 km Mateja Tótha. Dokopy v oboch mestách ju odovzdalo 51 darcov.

Projekt, ktorého mediálnym partnerom je aj denník Pravda, má ambíciu rozvíjať sa a pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. S veľkým ohlasom sa stretol už pri vlaňajšom úvodnom ročníku. Zo športovcov sa vtedy kvapky zúčastnili napríklad aj hokejista Zdeno Cíger, strelec a olympijský medailista Jozef Gönci, diaľkový plavec Richard Nagy, gymnasta Samuel Piasecký, zápasník Miroslav Luberda a ďalší.

„Podujatie sa snažíme ponímať symbolicky. Jednak sa v jeho rámci poďakovať športovcom za skvelé výkony, jednak ukázať verejnosti, že pomoc blížnemu vôbec nie je len otázkou sumy investovaných peňazí alebo dĺžky času,“ uviedol pre Pravdu predseda Správnej rady Nadácie SOV Anton Siekel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #športovci #Olympijská kvapka krvi