Onkológ z Národného onkologického ústavu sa priznal k prijatiu úplatku

Onkológ Tomáš Šálek z Národného onkologického ústavu (NOÚ) sa priznal k prijatiu úplatku. Informáciu ústavu potvrdil obhajca lekára. Informovala o tom hovorkyňa NOÚ Viktória Vasilenková. V tlačovej správe sa uvádza, že „Tomáš Šálek je obvinený zo spáchania trestného činu prijímania úplatku, ku ktorému sa pri výsluchu priznal. Z tohto dôvodu prokurátor rozhodol, že bude vyšetrovaný na slobode“.

29.09.2016 13:41 , aktualizované: 15:04
debata (54)

Vasilenková ďalej informovala, že Tomáš Šálek sa vo štvrtok vzdal funkcie primára oddelenia klinickej onkológie a funkcie námestníka riaditeľa pre stratégiu, rozvoj, výskum a vzdelávanie. Až do právoplatného rozhodnutia príslušných orgánov, teda až do právoplatného skončenia veci, nebude tento lekár vykonávať lekársku prax v NOÚ.

Polícia vo štvrtok popoludní potvrdila, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru v utorok v priestoroch Národného onkologického ústavu v Bratislave zadržal jednu osobu, ktorá je dôvodne podozrivá zo spáchania korupčného trestného činu. Osoba bola zadržaná pri preberaní finančnej hotovosti od príbuzného liečeného pacienta v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, spresnil hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Potvrdil, že polícia muža obvinila z trestného činu prijímania úplatku. V prípade dokázania viny lekárovi hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov. Hovorca ďalej uviedol, že vzhľadom na výsledky vykonaných procesných úkonov bude obvinená osoba stíhaná na slobode. Podľa medializovaných informácií malo ísť o preberanie 50-eurového úplatku.

Národný onkologický ústav prijal ešte v roku 2011 Akčný plán boja proti korupcii, ktorý je každý rok aktualizovaný o viaceré opatrenia a nariadenia s cieľom zvýšiť transparentnosť všetkých aktivít NOÚ, nielen v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti. Vasilenková uviedla, že pacienti, ale aj zamestnanci ústavu môžu akýkoľvek podnet nielen v súvislosti s podozrením na korupčné správanie oznámiť prostredníctvom e-mailových adries.

V NOÚ bola zriadená pozícia nemocničného ombudsmana, ktorej cieľom je zvýšiť ochranu práv pacientov, prijímať a riešiť podnety rôzneho charakteru vrátane podnetov v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti. Jedným z najnovších opatrení v boji proti korupcii prijatým začiatkom tohto roka bolo zriadenie Komisie na preverovanie podnetov, sťažností a oznámení o korupčnom správaní, ktorá je poverená zaoberať sa každým podaným podnetom. V prípade požiadania o súčinnosť orgánmi činnými v trestnom konaní je NOÚ pripravený túto súčinnosť v medziach zákona poskytnúť, dodala hovorkyňa.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Národný onkologický ústav