Pozrite si mozog zvnútra, láka festival vedy

Veda je príbeh. Vzrušujúci, plný odhodlania, trpezlivosti, ale aj zábavy. A keď človek uvidí výsledky, zostáva mu jediné. Žasnúť. Tento pocit môžu návštevníci zažiť dnes, umožní im to Európska Noc výskumníkov.

30.09.2016 14:00
noc výskumníkov, mozog Foto: ,
Jan Neubauer predstavuje 3D hologram nadrozmerného mozgu.
debata

Mesiac práce, spolupráca lekárov, grafikov a IT odborníkov. Výsledkom je nadrozmerný 3D hologram mozgu. „Vzniká vďaka špeciálnym technológiám, keď sa z vysokovýkonného projektora vo vysokom rozlíšení premietne obraz na projekčné plátno,“ vysvetľuje Jan Neubauer zo spoločnosti, ktorá hologram zabezpečila. „Plátno nik nevidí a obraz sa odráža cez neviditeľnú zrkadlovú fóliu do priestoru,“ pokračuje Neubauer. Tak sa vytvára ilúzia, okolo ktorej sa môže človek voľne pohybovať či ocitnúť sa priamo v nej. Návštevníci v bratislavskej Starej tržnici tak uvidia monumentálny obraz mozgu, ktorý sa im bude vznášať pred očami. Novinárom hologram predstavili o deň skôr.

Zvedavci vďaka odbornému výkladu zistia, kde sa nachádza centrum reči, či ako sa orgán správa v rôznych situáciách, napríklad počas spánku, po požití alkoholu alebo v čase, keď je človek zamilovaný. To všetko sa dá dozvedieť práve vďaka animácii. „Návštevníci uvidia, ako prebiehajú elektrické impulzy a ako jednotlivé časti spolu komunikujú,“ dodal Neubauer.

Pre tých, ktorí sú hrdí na svoj aristokratický nos či malé uši, je zas určená 3D tlačiareň. Záujemci si ich môžu dať vytlačiť a obzrieť pekne zblízka. „Biomateriál sa však do hodiny rozpadne,“ pripomenuli organizátori zo Slovenskej organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA).

Akciu v Bratislave budú mať pod palcom minimálne traja moderátori. Vlado Voštinár a dva jeho hologramy. „Moderátora bude veľa,“ smeje sa hovorca festivalu Peter Marčan. Vďaka inovácii si na pódiu vedľa seba zaspievajú naraz aj dve verzie slovenskej speváčky Liny Mayer. Jedna bude skutočná a tá druhá holografická.

Počas desiateho ročníka podujatia slúžiaceho na propagáciu vedy predstaví svoju prácu v šiestich mestách asi tisíc slovenských vedcov. Pôjde o prednášky či ukážky z oblasti fyziky, medicíny, astronómie alebo psychológie. „Cieľom je ukázať, ako veda ovplyvňuje náš každodenný život a motivovať mladých na štúdium prírodných vied,“ poukázala Ingrid Ludvikova zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Festival vedy sa zároveň usiluje priblížiť verejnosti výskumníkov ako bežných ľudí s neobyčajným povolaním. Vysvetliť, čo ich motivuje k ustavičnému bádaniu, aké otázky si najčastejšie kladú či k akým výsledkom ich práca priviedla.

Minulý rok navštívilo podujatie viac ako 166-tisíc ľudí, ktorí mali možnosť vidieť v šiestich slovenských mestách viac ako 200 expozícií. „Sme najväčším podujatím aj v rámci Európskej Noci výskumníkov a tento ročník bude ešte väčší ako minulý,“ sľubuje Pavol Sabela, riaditeľ SOVVA. Len v Bratislave sa predstaví 80 vedeckých stánkov.

Akciu môžu záujemcovia navštíviť dnes v Bratislave, v Žiline, Banskej Bystrici, Košiciach, Poprade a v Tatranskej Lomnici. Noc výskumníkov je zároveň organizovaná v 33 štátoch Európy, kde však už ide o jedenásty ročník v poradí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #noc vyskumníkov #veda a výskum