Lipšic sa vzdal mandátu, šéfom strany zostáva

Daniel Lipšic sa v piatok takmer dva týždne po dopravnej nehode, pri ktorej zabil chodca, vzdal poslaneckého mandátu. Predsedom svojej strany NOVA však zatiaľ zostáva. To, či sa vzdá straníckej funkcie a definitívne odíde z politiky, v piatok on sám ani strana nepovedali.

30.09.2016 11:31 , aktualizované: 20:00
daniel lipšic Foto: ,
Daniel Lipšic už oficiálne nie je poslancom NR SR.
debata (100)

Po usmrtení chodca Lipšic čelí trestnému stíhaniu. Pred pár dňami sa prihlásili svedkovia tragédie s tvrdením, že k nehode došlo priamo na priechode pre chodcov.

Gábor Grendel, jeden zo štyroch podpredsedov NOVA, ktorá išla do parlamentných volieb na spoločnej kandidačnej listine s Obyčajnými ľuďmi, hovorí, že strana zatiaľ neriešila, či Lipšic zostane vo funkcii predsedu. „To sme neriešili. Sme štyria podpredsedovia a budeme fungovať aj naďalej,“ reagoval Grendel.

S Lipšicom sa nám nepodarilo spojiť a na esemesky nereagoval. Na sociálnej sieti zverejnil status, v ktorom poďakoval ľuďom za podporu počas jeho pôsobenia vo verejnom živote, ako aj list, ktorým sa vzdal mandátu.

Podľa politológa Tomáša Koziaka verejnosť Lipšica viac vnímala cez mandát poslanca parlamentu a cez spojenie s Matovičovými Obyčajnými ľuďmi ako cez stranícku politiku NOVA. Podľa neho ďalší vývoj v tejto strane smeruje k zlúčeniu s OĽaNO.

Lipšic krátko po nehode na otázku, či odchádza z politiky nadobro, neodpovedal. „Osud tejto krajiny a jej ľudí mi nebol, nie je a nebude ľahostajný. Budem sa snažiť byť vo verejnom živote naďalej prítomný, budem ako advokát zastupovať ľudí,“ uviedol vtedy s tým, že na mnohé otázky nemá odpoveď. Ale kandidovať vo voľbách už nebude.

Lipšic spôsobil tragickú dopravnú nehodu v pondelok 19. septembra večer. So svojím autom išiel v ľavom jazdnom pruhu po Vajnorskej ulici smerom do centra Bratislavy, kde zrazil 72-ročného muža. Ten po prevoze do nemocnice v noci zraneniam podľahol. Polícia na mieste činu už dvakrát robila rekonštrukciu nehody. Naposledy tento štvrtok večer.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Daniel Lipšic #poslanec #mandát #Andrej Danko