Gajdoš: Skončil sa výcvik dobrovoľníkov, neprajníkom sme vytreli zrak

Slávnostným nástupom, zložením vojenskej prísahy a povýšením do hodnosti vojakov 2. stupňa v piatok ukončilo dobrovoľnú vojenskú prípravu 22 mužov a deväť žien. Počas 12-týždňového výcviku nadobudli základné vojenské zručnosti v odbornostiach strelec, ženista, odmorovač a spojár.

30.09.2016 16:11
debata (55)

Uvádza sa v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. Za odhodlanosť, húževnatosť a za to, že náročnú prípravu nevzdali, dnes historicky prvých absolventov dobrovoľnej vojenskej prípravy prišiel do Práporu výcviku Martin podporiť aj minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS).

Ten na svojej facebookovej stránke napísal, že „neprajníkom dobrovoľnej vojenskej prípravy sme dnes vytreli zrak“. Podľa ministra sa prejsť k profesionálnym vojakom chystá 21 z absolventov dobrovoľnej vojenskej prípravy.

Ide o pilotný projekt, do ktorého sa pôvode prihlásilo 129 záujemcov. Časť z nich však neprešla zdravotnou prehliadkou, psychotestmi alebo bola vyradená z administratívnych dôvodov. Pôvodne sa počítalo s tým, že tento rok by malo dobrovoľnú vojenskú prípravu absolvovať maximálne 150 občanov.

„Napriek tomu, že mnohí odsúdili dobrovoľnú vojenskú prípravu na zánik, aj naďalej zostáva jednou z priorít rezortu obrany, ku ktorej sme sa zaviazali aj v programovom vyhlásení vlády,“ zdôraznil šéf rezortu obrany.

Pripomenul, že predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) chce iniciovať zmeny, ktoré umožnia absolventom dobrovoľnej vojenskej prípravy bezproblémové prijatie do štátnej služby, či už do ozbrojených síl alebo polície. Rezort obrany chce v najbližších týždňoch projekt dobrovoľnej prípravy vyhodnotiť a prijať opatrenia pre jej zatraktívnenie.

Ako sa píše na internetovej stránke ozbrojených síl, dobrovoľní vojaci sa už počas výcviku dohodli, že sa zrieknu sladkostí, ktoré dostávali ako prídavky k strave. Pred skončením výcviku ich boli odovzdať deťom z detského domova v Necpaloch.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľná vojenská príprava