Po teplom víkende príde studený týždeň

Tento víkend si treba užiť, pretože tak teplo už tento rok nebude. Sobota a nedeľa potešia letnými teplotami, od pondelka sa už hlási ochladenie a občasné dažde.

01.10.2016 07:00
pocasie, teplo, jeseň, Foto: ,
Slnečný piatok lákal nielen v Bratislave na obed pod holým nebom.
debata (3)

Vo štvrtok sa pritom niekde dalo aj opaľovať, napríklad v Žihárci vyhrialo slnko vzduch na 27,4 stupňa Celzia. Teplo bolo aj v noci, až tak, že v Poprade padali nočné rekordy. V noci zo stredy na štvrtok tu neklesla teplota pod 12,4 stupňa Celzia, takú teplú noc v Poprade si na Michala nepamätajú. Doteraz tu platil rekord z roku 1951, vtedy namerali minimálnu teplotu 11,2 stupňa Celzia.

V podobnom „duchu“ sa bude niesť aj víkend. „V sobotu budú ešte vysoké teploty, v nedeľu začne pribúdať oblačnosť od západu a juhozápadu. Zhoršenie počasia príde do západných oblastí Slovenska až niekedy popoludní a na východné Slovensko ešte neskôr, takže na väčšine Slovenska bude takmer celý víkend veľmi priaznivé počasie. Také teplé, že ani nezodpovedá tomu, že sa už začal október,“ vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Nasledujúci týždeň nevyzerá príliš sympaticky. Na Slovensko prenikne studený vzduch a prejaví sa typická sychravá jeseň. Zamračí sa, začne pršať a v najvyšších horských polohách bude aj snežiť.

Ako bude

  • Sobota Prevažne polojasno, ráno ojedinele hmla. Denná teplota 20 až 25 stupňov.
  • Nedeľa Prevažne polojasno, cez deň pribúdanie oblačnosti, miestami dážď. Denná teplota 19 až 24 stupňov.
  • Pondelok Oblačno až zamračené, v noci na väčšine územia dážď. Od 2 000 m sneženie. Denná teplota 15 až 20 stupňov.
  • Utorok Prevažne veľká oblačnosť, na viacerých miestach prehánky, od 1 600 m snehové. Denná teplota 12 až 17 stupňov.
  • Streda Premenlivá až veľká oblačnosť, ojedinele prehánky, od 900 m sneženie. Denná teplota 9 až 14 stupňov.
  • Štvrtok Prevažne veľká oblačnosť, miestami dážď alebo prehánky, na horách snehové. Denná teplota 9 až 14 stupňov.

Ochladenie bude veľmi citeľné. V niektorých dňoch budúceho týždňa na severe Slovenska nebude možno ani 10 stupňov. Podľa klimatológa to vyzerá na dlhodobejšie ochladenie, oteplenie môžeme očakávať až po 10. októbri. Ale to sa už teploty nebudú šplhať na tohtotýždňovú úroveň.

Jeseň teda nepriniesla klasické babie leto, ktoré je charakteristické stabilným počasím. To súčasné, s teplotnými výkyvmi, by spisovateľ Vladislav Vančura možno nazval – rozmarným babím letom.

Od pondelka by mali spozornieť najmä šoféri, cesty budú totiž určite šmykľavejšie. „Ochladenie bude dosť výrazné. Treba počítať s tým, že niekedy ráno sa znova objavia mrazy, minimálne prízemné. Treba byť mimoriadne opatrný, pretože keď sa teplota vzduchu priblíži k bodu mrazu, na cestách hrozí riziko šmyku,“ upozorňuje Pavol Faško.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #ochladenie #jeseň #babie leto