Trenčiansky hrad otvorí brány len počas víkendov

Trenčiansky hrad, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, bude v októbri pre verejnosť neprístupný, návštevníci si ho budú môcť prezrieť len počas víkendov. Dôvodom sú práce na odstraňovaní ochranných oceľových zábran, ktoré vybudovali na prístupovej ceste v podhradí, keď sa v roku 2003 zrútil jeden z hradných múrov.

03.10.2016 15:00
trenčiansky hrad, trenčín, oceľ, zábrany Foto: ,
Oceľové zábrany, ktoré lemujú vstup na Trenčiansky hrad, sú už nepotrebné a kazia dojem z návštevy národnej kultúrnej pamiatky.
debata

Za trinásť rokov, čo tu oceľová konštrukcia s pletivom stojí, už stihla zhrdzavieť. Má tvar dlhej hranatej klietky, ktorou každý návštevník musí prejsť, čo naňho pôsobí všelijako, len nie príjemne alebo esteticky. „Na základe skúseností z predchádzajúcich rokov sme sa rozhodli oceľové zábrany demontovať až počas októbra, keď klesá návštevnosť. Práce sme naplánovali tak, aby sa zatvorenie hradu dotklo čo najmenej návštevníkov,“ povedal Peter Martinisko, riaditeľ Trenčianskeho mú­zea.

Pri demontovaní oceľových zábran hrozí návštevníkom úraz, preto musí byť hrad cez pracovné dni pre verejnosť zatvorený. Počas víkendu, keď sem prichádza najviac ľudí, však bude celý jeho areál sprístupnený. Podľa hradného kastelána Petra Pastiera cez pracovný týždeň chodí na hrad maximálne 150 ľudí, počas víkendu až 600 ľudí denne. „Počas víkendu bude vytvorený bezpečný koridor, aby návštevníci mohli vyjsť na hrad,“ dodal kastelán.

Je to prvýkrát po trinástich rokoch, čo bude hrad tak dlho zatvorený. Náklady na rozobratie ochranných zábran odhadujú na 25-tisíc eur a zaplatí ich Trenčianske múzeum zo svojich zdrojov. Hrad je vo vlastníctve Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý rozoberanie zábran zveril jednej zo svojich organizácií. „Odstránenie konštrukcie bude realizovať Správa ciest TSK. Časť konštrukcie využije na opravu ciest okolo vodných zdrojov alebo na svoje vlastné potreby, časť poputuje do zberu,“ povedala Veronika Rezáková z kancelárie predsedu kraja.

Pre návštevníkov, ktorí si nebudú môcť prezrieť Matúšov hrad počas pracovného týždňa, múzeum pripravilo náhradu. Po celý tento čas im umožní bezplatný vstup do expozícií Katovho domu a Karneru sv. Michala, čo sú pamiatky v tesnej blízkosti hradu.

Oceľový tunel vyrástol na prístupovej ceste, kde je aj pokladnica, po tom, čo sa v marci 2003 zrútila časť hradieb vysokých až 17 metrov. Z poškodeného múru sa stále uvoľňovali kamene, ktoré padali na prístupovú cestu. Medzitým však už poškodený múr rozobrali, zábrany sa preto stali zbytočné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Trenčín #pamiatka #víkend #Trenčiansky hrad