Tajní idú pred súd až po sťažnosti prokurátora

Po piatich rokoch od prepuknutia megaškandálu s odpočúvaním, za ktorý bol odvolaný minister obrany Ľubomír Galko, sa bývalí vojenskí agenti postavia pred súd. Pojednávanie sa začne 25. októbra v Trenčíne.

03.10.2016 19:55 , aktualizované: 04.10.2016 17:15
debata (64)

Deje sa tak až po viac ako ôsmich mesiacoch od podania obžaloby. Nečinnosť okresného súdu v Trenčíne sa nepozdávala prokurátorovi, ktorý podal sťažnosť. Súd potom pojednávanie vytýčil.

Z nezákonného odpočúvania desiatok civilistov je obžalovaných päť príslušníkov vojenskej tajnej služby, vrátane exriaditeľa Vojenského obranného spravodajstva. Kauza vypukla v novembri 2011 za bývalej vlády Ivety Radičovej.

Premiérka okamžite odvolala Galka (SaS) a riaditeľa vojenských tajných Pavla Brychtu z funkcií. Galko síce obvinený nie je, ale polícia začala trestné stíhanie vo veci. To súvisí s preverovaním, či sa Galko nepodieľal na únikoch informácií z odpočúvania.

Po vyše štyroch rokoch vyšetrovania dozorujúci prokurátor Jozef Čentéš podal obžalobu na vojenských spravodajcov 8. februára tohto roku na Okresný súd Trenčín. Zodpovedať sa majú v trinástich skutkoch za zneužívanie právomoci verejného činiteľa. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody v trvaní štyroch až desiatich rokov.

Na skutočnosť, že súd si pri vytýčení pojednávania dával načas, zareagovala v auguste prokuratúra. „Prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal dňa 16. augusta 2016 sťažnosť pre nečinnosť Okresnému súdu Trenčín,“ povedala Pravde hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

V kauze, ktorá sa považuje za najväčšie zneužitie tajných služieb od mečiarovských čias, čelili mašinérii sledovania vyše dve desiatky ľudí. Vojenskí tajní odpočúvali redaktorov Pravdy, viacerých podnikateľov vrátane podnikateľa blízkeho SaS, bývalých spravodajských dôstojníkov, ako aj bývalého šéfa vojenskej rozviedky, sekretárku vtedajšieho ministra Galka, bývalého generálneho riaditeľa TA3, pracovníčku ministerstva hospodárstva, ktorá mala na starosti licencie na vývoz zbraní, ale aj neznámeho vodiča kamiónu.

Dozorujúci prokurátor Čentéš v prípade novinárov zastavil trestné stíhanie bývalého šéfa vojenských tajných. Novinári podali sťažnosť, ale námestník šéfa generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky ju zamietol.

Prokuratúra už na začiatku vyšetrovania kauzy podľa informácií Pravdy narazila na viacnásobné porušovanie zákona. Žiadosti o odpočúvanie mali byť postavené na účelových a vykonštruovaných dôvodoch. Viaceré žiadosti boli kopírované a v niektorých mali byť uvedené nepravdivé údaje o odpočúvaných. Súhlas na odpočúvanie dávali sudcovia Krajského súdu Trenčín. Neboli však zbavení mlčanlivosti, a preto nevypovedali s výnimkou jedného.

Galko sa od začiatku vyviňoval s tvrdením, že žiadosti odsúhlasili sudcovia a on priame pokyny na nasadenie odpočúvania nedával. Vtedajšia opozícia tvrdila opak, a to, že pokyny dával a záznamy si chodil osobne vypočuť, čo je v rozpore so zákonom.

„Necítim žiadnu zodpovednosť, keď máte 20-tisícový rezort, tak nemôžete zodpovedať za každého človeka. Ale ľudsky za tými ľuďmi stojím. Pokiaľ nie sú právoplatne odsúdení, je tu prezumpcia neviny,“ povedal v utorok Galko.

Galko však podľa všetkého ešte bude musieť viaceré okolnosti kauzy vysvetľovať aj pred políciou. Jeho bývalý stranícky kolega a exminister hospodárstva Juraj Miškov totiž začiatkom roka prišiel s informáciou, že Galko na centrále SaS ukazoval zoznam odpočúvaných osôb. Galko to poprel s tým, že žiadny zoznam neukazoval. Policajný vyšetrovateľ začal v tomto prípade trestné stíhanie vo veci ohrozenia utajovanej skutočnosti.

„Obvinenie voči konkrétnej osobe doposiaľ vznesené nebolo. Okolnosti prípadu sú v súčasnosti predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ povedala včera hovorkyňa bratislavského krajského policajného riaditeľstva Lucia Mihalíková.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie novinárov