Pri nehode športového lietadla zahynul pilot

Dážď a silný vietor sa mohli podpísať pod ďalšie letecké nešťastie. V blízkosti obce Jakubovany v okrese Sabinov sa v utorok zrútilo dvojmiestne športové lietadlo. Pri nehode podľa polície zomrel muž rumunskej národnosti, ktorý nad Slovenskom len prelietal, smeroval do Švédska.

04.10.2016 13:32 , aktualizované: 20:00
Lancair 360, športové lietadlo, malé lietadlo, Foto:
Lancair 360.
debata

Pritom len pred necelým mesiacom pri Strelníkoch v okrese Banská Bystrica havaroval záchranársky vrtuľník, havária si vyžiadala štyri obete.

V okolí Sabinova bolo v utorok zlé počasie. „Od rána pršalo, v Sabinove spadlo od siedmej hodiny do trinástej desať milimetrov zrážok. Okrem toho tam fúkal vietor a navyše bola nízka oblačnosť, čo spôsobilo zlú viditeľnosť,“ poznamenal klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Pavol Faško.

Nepriazeň počasia mohla komplikovať let športovému stroju. Podľa radaru na špecializovanom webe flightradar24.com, ktorý zachytil jeho let, to vyzerá tak, že pilot sa z plánovanej trasy odklonil a zrejme chcel pristáť v Poprade. Okolo poludnia však lietadlo zmizlo z radarov a stratilo sa v členitom teréne pohoria Čergov. Okamžite sa začala pátracia akcia.

„Išlo o dvojmiestne športové lietadlo, ktoré letelo z Rumunska do Švédska a nad Slovenskom len prelietalo. Popoludní sa asi kilometer od vodnej nádrže nad obcou Jakubovany podarilo nájsť vrak lietadla a aj telesné pozostatky jednej osoby. Predpokladá sa, že na palube sa nachádzal jeden človek,“ povedal hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

Pilotom mal byť 65-ročný muž rumunskej národnosti. Lietadlo spadlo v ťažko dostupnej lokalite pri pohorí. Pri jeho hľadaní bol nasadený aj vrtuľník ministerstva obrany.

Vedúci koordinačného strediska integrovaného záchranného systému v Prešove Peter Korž pre Pravdu priblížil, že o havárii ich informovali ľudia na tiesňovú linku. Pád stroja totiž počuli v Jakubovanoch, ktoré sú vzdialené od Sabinova asi šesť kilometrov. Pracovníčka obecného úradu potvrdila, že okolo poludnia bolo počuť zvuk pripomínajúci výbuch. Do pátracej akcie boli nasadení aj hasiči z Prešova, Sabinova, Raslavíc, Bardejova, Levoče a Hanušoviec nad Topľou.

Skúsený pilot Peter Reisel sa nazdáva, že počasie mohlo mať na nehodu zásadný vplyv. „Mohol to byť napríklad silný vietor alebo búrková oblačnosť. Nemožno však vylúčiť ani technickú poruchu. Pri letoch je však pilot v spojení s letovou prevádzkou, preto ak by išlo o technickú poruchu a bol by čas, určite by to ohlásil,“ nazdáva sa Reisel. Na otázku, či je vhodné lietať v menšom lietadle v zlom počasí, zdôraznil, že je to vždy voľba pilota.

„Počas predletovej prípravy sa rozhodne, či počasie na trati je vhodné na let. Keď sa počasie zhorší a pilot usúdi, že nie je vhodné ďalej pokračovať v trase, rozhodne sa pre medzipristátie,“ zdôraznil Reisel.

Informácie o počte ľudí v havarovanom lietadle sa včera rôznili. Kým podľa hovorcu polície v Prešove bol v havarovanom stroji pravdepodobne iba pilot, niektoré portály na internete po nehode spomínali dvoch členov posádky.

Lietadlo typu Lancair 360 malo byť vyrobené vo Švédsku. Vzlietnuť malo podľa webu flightradar24.com ráno po pol siedmej z rumunskej Bukurešti a smerovalo na letisko Eskilstuna vo Švédsku. Pri prelete nad východným Slovenskom ho poslednýkrát zachytil monitorovací systém na prešovskom letisku, po niekoľkých minútach zmizlo z radaru.

Stroj tohto typu bol schopný zvládnuť trasu medzi Bukurešťou a Eskilstunou. „Vlastníci takýchto lietadiel si navyše môžu dokúpiť prístrojové vybavenie podľa svojho výberu, niekedy dokonca lepšie ako je vo väčších typoch lietadiel,“ podčiarkol Reisel.

K nehode lietadla došlo v okrese Sabinov aj v roku 2009. Dvojmiestne jednomotorové lietadlo typu Viper SD 4 sa vtedy zrútilo medzi rieku Torysa a letisko v Ražňanoch. Nehodu neprežili obaja členovia posádky.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letecká havária #Sabinov