M. Kováč pomohol Slovensku nezísť úplne z cesty, hovorí Kiska

Odišiel prvý prezident moderného slovenského demokratického štátu, napísal v reakcii na úmrtie Michala Kováča súčasný prezident Andrej Kiska na sociálnu sieť.

05.10.2016 22:45 , aktualizované: 06.10.2016 13:43
Michal Kováč Foto: ,
Vo veku 86 rokov zomrel prvý prezident demokratického Slovenska Michal Kováč.
debata (99)

„Michal Kováč bol prezidentom v zložitom období rokov 1993–1998, keď sa zvádzal bezohľadný a doslova surový zápas o vnútorný charakter a budúcnosť Slovenskej republiky na mape Európy a sveta. V tomto zápase obstál a svojím pôsobením pomohol Slovensku nezísť úplne z cesty, ktorá nás potom postupne priviedla do európskej rodiny slobodných národov a štátov,“ vyzdvihol úlohu svojho predchodcu Kiska.

Prezident ďalej napísal, že je poľutovaniahodné a aj charakteristické pre našu dobu, že sa Kováč nedožil aktov justičnej spravodlivosti za únos svojho syna, po ktorých tak veľmi túžil, tak ako neboli napravené morálne a materiálne krivdy z prvých rokov slovenskej štátnej samostatnosti v 90. rokoch minulého storočia. Vo svojom statuse na facebooku vyjadril Kiska exprezidentovi poďakovanie.

Úprimnú sústrasť rodine prostredníctvom sociálnej siete vyjadril aj predseda parlamentu Andrej Danko.

Na úmrtie Michala Kováča zareagoval aj premiér Robert Fico, ktorý informáciu o jeho smrti podľa svojich slov prijal s ľútosťou. "Spájali nás vynikajúce medziľudské vzťahy – profesionálne i osobné. Rodine a blízkym Michala Kováča chcem vyjadriť svoju úprimnú sústrasť,“ uviedol premiér.

Radičová: Kováč pomohol SR oslobodiť sa z osídiel pseudodemokracie

Postoje a činy pána prezidenta Kováča nielen výrazne pomohli Slovensku pri oslobodení sa z osídiel pseudodemokracie a úpadku v období mečiarizmu, ale aj preukázal, aké dosahy môžu mať toľkokrát podceňované kompetencie prezidenta. „Aké dôležité je presadzovať hodnoty a morálne princípy a aké rozhodujúce je, kto vykonáva danú funkciu. Česť jeho pamiatke,“ uviedla expremiérka Iveta Radičová.

Na túto smutnú správu zareagovali aj viacerí iní politici, napríklad europoslanec Ivan Štefanec (KDH). „Na Michala Kováča si budem spomínať nielen ako na prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky, ale aj ako na človeka, ktorý sa nezľakol a v kľúčovom okamihu sa postavil na správnu stranu. Aj jeho zásluhou je dnes Slovensko súčasťou Európskej únie a NATO. Najviac ma mrzí, že ľudia, ktorí jemu a hlavne Slovensku ubližovali, si chodia bezstarostne po slobode,“ uviedol Štefanec na svojom facebookovom profile.

„Dôkaz, že hrdinom sa človek nemusí narodiť. Tvárou v tvár zlu sa nim človek aj môže stať,“ uviedol poslanec NR SR Miroslav Beblavý (nezaradený). Podľa Ľubomíra Galka (SaS) „môže mu vyčítať hocikto hocičo, u mňa zostane zapísaný tým, ako sa postavil Vladimírovi Mečiarovi a mečiarizmu“.

Michal Kováč bol naozajstný Európan, píše Juncker

Michala Kováča si budeme všetci pamätať pre kvality, ktoré priniesol do verejného života: morálnu integritu, občiansku zanietenosť a politickú angažovanosť, napísal v sústrastnom telegrame predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Kováča v telegrame označil za „naozajstného Európana, ktorý pochopil, že budúcnosť jeho krajiny ako slobodného a demokratického štátu spočíva v Európe“. Viedol krajinu v ťažkých časoch a jeho odvážna obrana demokracie a právneho štátu pomohla prinavrátiť Slovensko na európsku cestu. Najlepší spôsob, ako vzdať poctu Michalovi Kováčovi, je zostať verný jeho odkazu a pokračovať v jeho práci, píše Juncker, ktorý informáciu o Kováčom úmrtí prijal s veľkým zármutkom.

Kováč bojoval za Slovensko ako lev, spomína jeho hovorca

Michal Kováč bol prezidentom v mimoriadne zložitej dobe. On mal však v sebe toľko statočnosti, zmyslu pre demokraciu a fair play, že sa postavil diktátorským tendenciám Vladimíra Mečiara a jeho súputnikov. A bol to doslova heroický zápas, uviedol pre agentúru SITA jeho bývalý hovorca Vladimír Štefko. Ten sa do Kancelárie prezidenta dostal potom, ako ho počas noci dlhých nožov parlament bez opory v zákone odvolal z funkcie ústredného riaditeľa Slovenského rozhlasu. Funkciu hovorcu mu potom ponúkol samotný Kováč.

Na prezidenta Kováča si spomína ako na „dialogického človeka“. Ani v prezidentskej kancelárii neuplatňoval autoritatívne princípy. „Na veci mal svoj názor, ale vždy ho konzultoval s najbližšími spolupracovníkmi. Neurobil rozhodnutie bez toho, aby si ho nekonfrontoval s tým, čo si myslia jeho odborní spolupracovníci,“ uviedol Štefko. Podľa Kováčovho bývalého spolupracovníka bola jeho koníčkom „politika a výkon jeho funkcie“. Venoval sa jej od rána do hlbokej noci a oddal sa jej celým telom a dušou, vyhlásil. Ľudí na osobných stretnutiach si vedel získať a stretnutia s občanmi, kde časť bola proti nemu nabrúsená a nainfikovaná mečiarovskou propagandou, končili potleskom, priblížil Štefko.

Kováč nebol jediným, vďaka ktorému sa Slovensko neocitlo v úplnej medzinárodnej izolácii, ale bol rozhodne hlavným činiteľom, ktorý pomáhal udržať našu krajinu nad hladinou. „Bol v tomto smere mimoriadne dôležitý činiteľ, ktorý bojoval o Slovensko ako lev,“ uviedol ďalej jeho spolupracovník. Podľa Štefka sa Kováč tešil veľkej úcte v zahraničí. „Vyjadrovali mu veľkú podporu, porozumenie a sympatie pre jeho politickú prácu v prospech Slovenska,“ priblížil na základe svojich spomienok. Štefko si spomenul na situáciu počas zasadnutia Svetovej organizácie pre potraviny a poľnohospodárstvo, kde sa stretol s rakúskym prezidentom Thomasom Klestilom. Kováč na bilaterálnom rokovaní 10 minút vehementne obhajoval Slovensko, vysvetľoval Klestilovi, že Slovensko sa nerovná Mečiar a že je tu veľa demokraticky zmýšľajúcich ľudí. Prezident Klestil mu na to priateľsky položil ruku na koleno a povedal, že obdivuje, ako veľmi bojuje za Slovensko.

V súvislosti s obdobím, keď Michalovi Kováčovi uniesli syna, jeho hovorca uviedol, že bol presvedčený o jeho nevine a manipulácii zo strany Mečiara, Lexu a spol., ktorou ho chceli ako prezidenta znemožniť. Vnímal to ťažko, ale nezložil sa. Intenzívne pokračoval v práci, niesol to statočne, lebo bol presvedčený o pravde, dodal Štefko.

Kováča vysoká funkcia neobrala o morálne zásady, tvrdí ÚPN

Prvý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč ostáva príkladom človeka, ktorého vysoká funkcia neobrala o morálne a etické zásady. Práve naopak – zocelila ho a stal sa skutočným štátnikom s hlbokým zmyslom pre pravdu a spravodlivosť. V súvislosti s úmrtím Michala Kováča to povedal predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák.

„Obrazne môžeme povedať, že v spoločnosti sa stal pilierom a majákom, do ktorého búšili politické vlny jeho politických oponentov. Tento tvrdý zápas ustál a v očiach väčšiny národa sa stal jeho morálnym víťazom. V našej pamäti zostane človekom, ktorý urobil na Slovensku veľa pre to, aby láska a pravda zvíťazili nad lžou a nenávisťou,“ povedal Krajňák.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Kováč