Pohreb Michala Kováča a štátny smútok bude vo štvrtok 13. októbra

Štátny pohreb prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča sa uskutoční vo štvrtok 13. októbra. V tento deň bude v čase od 8:00 do 17:00 štátny smútok. Verejnosť sa bude môcť rozlúčiť s prezidentom Michalom Kováčom na Bratislavskom hrade v stredu. Informoval o tom hovorca prezidenta Roman Krpelan.

07.10.2016 15:34
debata (21)

Na Bratislavskom hrade bude vo štvrtok aj prvá časť štátneho pohrebu, odtiaľ sa smútočný sprievod spolu s rakvou presunie cez Palisády do Prezidentského paláca. Zádušná svätá omša za zosnulého bývalého prezidenta bude v Dóme svätého Martina. Rodina sa s Michalom Kováčom rozlúči na súkromnom obrade na Ondrejskom cintoríne v Bratislave.

Pohreb organizuje štátna komisia, ktorú schválila Vláda SR, spolu s členmi rodiny Michala Kováča. V komisii sú zastúpení predstavitelia Kancelárie prezidenta SR, Úradu vlády SR, rezortov zahraničných vecí a európskych záležitostí, financií, obrany, vnútra, STV, Rozhlasu a televízie Slovenska, MARIANUM – Pohrebníctva mesta Bratislavy, Mestskej časti Bratislava – Staré Mesto. Na čele komisie je riaditeľ odboru protokolu Kancelárie prezidenta SR Tomáš Ferko.

Prvý slovenský prezident Michal Kováč zomrel vo veku 86 rokov v stredu 5. októbra o 19:50 v Nemocnici sv. Michala. Do tejto nemocnice ho previezli už v piatok 30. septembra na kardiologickú jednotku intenzívnej starostlivosti. Dôvodom boli kardiovaskulárne problémy. Bývalý prezident bojoval s podlomeným zdravím už niekoľko rokov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Kováč