Elektronické náramky majú monitorovať aj väzňov

Útek, aký sa podaril väzňovi Ľubomírovi Behanovi začiatkom júna, by sa už v budúcnosti nemal zopakovať. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) plánuje rozšíriť používanie elektronických náramkov aj na väzňov. Dnes ich majú odsúdení, ktorí sú v domácom väzení.

10.10.2016 15:00
debata (17)

Ministerka chce efektívnejšie využiť 27 miliónov eur, ktoré sú vyčlenené na monitorovanie trestaných. Okrem toho sudcovia po tejto alternatíve siahajú minimálne. Od začiatku tohto roka, keď boli náramky spustené do praxe, ich dali iba 25 ľuďom. „Máme záujem, aby ten systém bol využívaný omnoho intenzívnejšie, a ja verím, že do konca roku vám predstavím pilotné projekty pre využitie náramkov v rámci väzenstva, ktoré začneme robiť,“ uviedla Žitňanská.

Či budú náramky určené pre väzňov, ktorí pracujú mimo areálu väznice, alebo aj v iných situáciách, to rezort nespresnil. Zatiaľ je podľa neho predčasné konkretizovať podrobnosti. Elektronické náramky by mohli monitorovať napríklad odsúdených v otvorených oddeleniach s najnižším stupňom stráženia.

Žitňanská už požiadala Najvyšší kontrolný úrad, aby preveril, ako sa pri ukladaní alternatívnych trestov využíva elektronický monitoring. Štátni kontrolóri budú analyzovať jeho prínos, čiže ako sa znížili náklady na výkon trestu, či sa zmenila recidíva trestaných a posilnila bezpečnosť občanov. Výsledky by mali predstaviť do konca tohto roka.

Predchádzajúce vedenie ministerstva si od monitoringu sľubovalo podstatný nárast alternatívnych trestov, čo sa zatiaľ nenaplnilo. Od 1. januára 2016, keď bol projekt spustený do ostrej prevádzky, dostalo náramky 25 osôb. V súčasnosti je podľa rezortu kontrolovaných 12 ľudí. Päť ďalších je v pozícii chránených osôb. V ôsmich prípadoch sa monitoring už skončil. Momentálne prebieha 21 predbežných pojednávaní, ktoré sú podmienkou na nasadenie systému.

Sudcovia sa podľa ministerky zatiaľ bránia využívaniu náramkov najmä preto, že to zdržuje súdne konanie. Nasadeniu náramku predchádza zisťovanie probačným úradníkom, ktorého výsledky musí dostať sudca na stôl ešte pred rozhodnutím o domácom väzení. „Prieskum dnes trvá úradníkom možno mesiac, vydanie trestného rozkazu ide rýchlejšie a sudcovia nechcú zdržovať súdne konanie,“ upozornila ministerka, ktorá tiež plánuje zmeniť legislatívu, aby konanie v tomto prípade zrýchlila.

Servisné náklady na projekt môžu v tomto roku presiahnuť sumu tri milióny eur. Ministerke sa podarilo dohodnúť s dodávateľom systému zľavy, čo by malo priniesť úsporu okolo 630-tisíc eur.

Bývalé vedenie rezortu očakávalo od náramkov úsporu štátnych peňazí. Rezort vyčíslil, že pobyt odsúdeného vo väznici vyjde štát na 30 eur denne. V prípade domáceho väzenia klesnú výdavky na 3,08 eura denne. Polovicu z toho platí samotný odsúdený. Ďalším očakávaním bolo odľahčenie preplnených väzníc.

Elektronický monitoring umožňuje vinníkom odpykať si trest doma. Odsúdení za menej závažné trestné činy chodia do práce a starajú sa o rodinu. Systém zvyšuje aj ochranu obetí domáceho násilia. Náramok je možné použiť v prípade predbežného opatrenia, keď násilníkovi súd nariadi, aby nevstupoval dočasne do bytu, kde býva obeť. Chránenú osobu signalizačné zariadenie upozorní, že násilník sa približuje.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #väzni #elektronické náramky