Muž, ktorý odpojil syna od prístrojov, je vinný, ale nevraždil

Prípad, ktorý vlani v septembri rozdelil Slovensko na dve skupiny, má rozuzlenie. Súd vyriekol ortieľ nad otcom, ktorý mal odpojiť svojho ťažko postihnutého 24-ročného syna od prístrojov. Tie ho držali pri živote takmer od narodenia. Po nešťastí verejnosť polemizovala o tom, či otec psychicky a fyzicky nezvládol starostlivosť o dieťa a nepomohol mu k smrti a či má byť za to trestaný. O eutanáziu, ktorá u nás nie je povolená, podľa rozsudku súdu nešlo.

11.10.2016 16:45 , aktualizované: 12.10.2016 12:00
debata (27)

Okresný súd v Prešove v utorok (11.10.) potvrdil, že 48-ročný Jozef z Popradu je vinný. Nie však z vraždy chránenej osoby, ako to žiadal prokurátor, za čo mu hrozil mimoriadny, až 25-ročný, trest. Skutok súd zmenil na usmrtenie z nedbanlivosti a obžalovanému vymeral 8 mesiacov a 22 dní. Súd prihliadol na dôkazy, ktoré predložil jeho advokát. Ide o záznam z pľúcnej ventilácie, ktorý v ten deň nevykazoval žiadnu aktivitu. To znamená, že chlapec zomieral. Rozsudok ešte nie je právoplatný. Lehotu na odvolanie si ponechali obe strany.

Dĺžka trestu, ktorú včera určil súd, pokryje čas, ktorý Jozef strávil vo vyšetrovacej väzbe. Predseda senátu vysvetlil zmenu trestného činu tým, že mužovi nebol dokázaný ani nepriamy úmysel usmrtenia. „Vzhľadom na osobu obžalovaného, ktorá je mimoriadne pozitívne hodnotená a asi každému z nás je jasné, že doposiaľ nespáchal žiaden trestný čin, tiež nebol súdne trestaný,“ vymenoval argumenty predseda senátu Rastislav Varga. Preto aj uložil mužovi trest pod hranicou za prečin usmrtenia, ktorý je od dvoch do piatich rokov.

Odborníčka na trestné právo rektorka policajnej akadémie Lucia Kurilovská hovorí, že je to prekvapujúce, ak sa žaloba za vraždu na chránenej osobe prekvalifikuje na usmrtenie. „Súd má právo po vypočutí a vyhodnotení všetkých dôkazov prekvalifikovať trestný čin aj so zohľadnením všetkých okolností súvisiacich s obžalovaným,“ upozornila Kurilovská.

Popradčana Jozefa obžalovala prokuratúra z vraždy. Synovi mal podľa nej odpojiť vzduchovú ventiláciu. Obžalovaný počas súdneho procesu odmietal, že chcel syna zabiť, ale, naopak, vyhlásil, že mu chcel pomôcť. „Bol som na toalete, a keď som sa vrátil do izby, videl som, že Dominik je celý modrý a má obrátené oči smerom nahor. Bol v kóme. Hneď som sa ho snažil oživiť. Podnikol som rozličné spôsoby, ako mu pomôcť, ale, žiaľ, nepodarilo sa mi to,“ povedal počas procesu 48-ročný otec Dominika. Vyhlásil, že svojho syna miloval.

Chlapec zomrel, keď bol s ním otec sám. Našli ho bez kanýl a odpojeného od prístrojov. Na otázku, prečo bol prístroj na podporu činnosti Dominikových orgánov niekoľkokrát vypnutý, otec povedal, že sa snažil syna oživiť menením jeho polohy, lebo mohol mať zle založenú kanylu, prostredníctvom ktorej mladíkovi odsávali hlieny a sliny. Muž priznal, že záchranárov nevolal, pretože bol sám. Záchranári neskôr už Dominikovi nevedeli pomôcť.

Dominik trpel od 8. mesiaca detskou mozgovou obrnou a pri živote ho držali prístroje. Manželia sa o neho starali od narodenia. Chlapec nikdy nestál na vlastných nohách a bol bezvládny. Manželka 48-ročného muža pred súdom naznačila mužov alkoholizmus. Povedala tiež, že manžel tri roky nepil, no v opitosti býval agresívny. Jozef sa priznal, že po smrti Dominika vypil na ex fľašu borovičky.

V súvislosti s týmto prípadom sa opäť otvorila otázka eutanázie, tá nie je u nás povolená a považuje sa za vraždu. Odpojiť chorého človeka od prístrojov možno na Slovensku len vtedy, ak nastala mozgová smrť, čo sa v Dominikovom prípade nestalo. V Európe je zatiaľ povolená len vo Švajčiarsku, v Holandsku a Luxembursku. (Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

Vymeraný trest je pod
27 debata chyba
Viac na túto tému: #trest #okresný súd #eutanázia #prečin usmrtenia