Šéfa ÚPN si pozvali poslanci na koberec

Mimoriadne rokovanie, o ktorom vedenie Ústavu pamäti národa (ÚPN) veľa nevie a nepozná jeho program. Poslanci parlamentného výboru pre ľudské práva pozvali šéfa ústavu Ondreja Krajňáka do parlamentu.

12.10.2016 07:00
Krajňák Foto: ,
Šéf ÚPN Ondrej Krajňák.
debata (78)

Ten netuší prečo. Dôvodom môžu byť aj výsledky kontroly, ktorú urobili členovia dozornej rady. Mala vraj ukázať nehospodárne narábanie s peniazmi.

Parlamentný výbor zasadne dnes. O tom, že je to vážne, svedčí status poslanca a člena výboru Martina Glváča (Smer) na sociálnej sieti. Hovorí v ňom o politickom zneužívaní ústavu. „Dospelo to tak ďaleko, že zvolávame mimoriadny výbor pre ľudské práva. Musia nám vysvetliť závažné skutočnosti súvisiace s politickým zneužívaním ústavu, otázky personálnych vzťahov a podozrenia ekonomického charakteru,“ napísal Glváč. Denníku Pravda sa s ním v utorok nepodarilo spojiť.

Samotné vedenie ústavu nechce tipovať, čo ho dnes v parlamente čaká. „Predseda ústavu Ondrej Krajňák dostal pozvánku na stredajšie zasadnutie výboru, ale nevieme, aký bude program,“ reagoval hovorca ÚPN Peter Juščák.

Dohady, prečo zasadá výbor, smerovali aj ku kontroverznému historikovi Martinovi Lackovi, ktorého z ústavu prepustili tento rok v auguste. Okamžitú výpoveď dostal za vyjadrenia na adresu vedenia. Lacko mal podať sťažnosť nielen výboru pre ľudské práva, ale aj správnej a dozornej rade. Aj on by mal prísť na dnešný výbor.

„Nebudeme sa zaoberať len pánom Lackom, okrem neho sme pozvali aj predsedu Krajňáka,“ povedala šéfka výboru Erika Jurinová (OĽaNO).

Poslankyňa a členka výboru Edita Pfundtner (Most-Híd) spresnila, že dôvodom zvolania mimoriadnej schôdze sú výsledky kontrolnej činnosti dozornej rady. „Tá požiadala výbor o zvolanie, chcú výbor oboznámiť so zisteniami,“ priblížila Pfundtner.

Denníku Pravda sa podarilo spojiť aj s členom dozornej rady Lászlóom Bukovszkým. Ten však o výsledkoch kontroly nechcel hovoriť dopredu. „Môžem potvrdiť určité nedostatky,“ poznamenal Bukovszky. Dôvodom na vykonanie kontroly podľa neho nebol podnet prepusteného Lacka. „Kontroly vykonávame pravidelne, vyplýva to z našej činnosti,“ doplnil s tým, že rada mala viacero podnetov.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚPN