Vládny kabinet schválil plán proti plytvaniu potravinami

Vládny kabinet schválil v stredu Plán predchádzania plytvaniu potravinami, ktorý predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV). Plán analyzuje situáciu v oblasti plytvania potravinami na Slovensku a stanovuje konkrétne ciele ako mu predchádzať.

12.10.2016 11:30
debata

Slovensko podľa MPRV v súčasnosti nedisponuje relevantnými štúdiami, ktoré analyzujú množstvo vyhodených potravín v rámci celého potravinového reťazca, od prvovýrobcov až po konečného spotrebiteľa. Prijatý plán by to mal zmeniť. Ministerstvo chce na základe schváleného plánu vypracovať jednotnú metodiku na kvantifikáciu potravinových strát a plytvania a identifikovať hlavné príčiny plytvania. Zároveň sa sústredí na možnosti opätovného využitia vyplytvaných potravín, zlepšenie informovanosti spoločnosti, či lepšiu spoluprácu s orgánmi štátnej správy.

Ako ďalej agrorezort uviedol, z odhadov OSN z roku 2015 vyplýva, že na Slovensku sa vyhodí ročne zhruba 900-tisíc ton potravín, čo predstavuje v priemere 0,44 kilogramu vyhodených potravín denne na jednu osobu za rok. V rámci EÚ sa odhady pohybujú okolo 89 miliónov ton vyhodených potravín ročne, čo predstavuje 179 kilogramov na jedného obyvateľa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #plytvanie #ministerstvo pôdohospodárstva