Šéfom výboru na kontrolu SIS sa stal Grendel

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky v tajnom hlasovaní v stredu zvolili 81 hlasmi za nového predsedu osobitného parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby Gábora Grendela. Ako náhradníka za doterajšieho šéfa Daniela Lipšica ho navrhol poslanecký klub OĽaNO-NOVA. Grendel bol členom tohto výboru aj doteraz. Dnešnú schôdzu poslanci venovali návrhom noviel zákonov ministerstva financií. Rokovanie desiatej schôdze bude pokračovať až v piatok.

12.10.2016 20:15
debata (30)

Poslanec NR SR Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) od 30. septembra oficiálne nie je poslancom Národnej rady SR. K takémuto rozhodnutiu dospel po nehode, pri ktorej zrazil 72-ročného chodca a ten na následky zranení zomrel v nemocnici. Nehoda sa stala v pondelok 19. septembra večer v Bratislave.

Poslanci v stredu hlasovali o návrhoch zákonov ministerstva financií. Hlasovaním rozhodli, že dane z tabakových výrobkov sa budú zvyšovať. Návrh novely zákona o spotrebných daniach z tabaku počíta so zvyšovaním sadzby v nasledujúcich rokoch.

Schválená novela zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorú schválil parlament počíta s tým, že za zadržiavanie nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty počas daňovej kontroly vznikne nárok na finančnú náhradu, teda úrok z nadmerného odpočtu. Parlament dnes schválil aj novelu zákona o spotrebiteľských úveroch. Zákon nadobúda účinnosť 1. januára 2017 okrem niektorých bodov, ktoré nadobúdajú účinnosť 1. júna 2017.

Druhý rokovací deň zákonodarcovia ukončili rozpravou k návrhu zákona o hazardných hrách. Podmienky pri prevádzke hazardných hier a ochrana ľudí v tejto oblasti sa schválením novely sprísnia. Dôležitou zmenou podľa ministerstva je najmä fakt, že poberatelia rôznych sociálnych dávok by sa už do herní dostať nemali.

Cieľom novely je tiež znížiť počet miest, na ktorých sa hazardné hry prevádzkujú. Od roku 2019 by tak mali automaty a „gambling“ zmiznúť napríklad z krčiem. Novela presúva hazardné hry do herní a zvyšuje minimálny počet hracích zariadení pripadajúcich na jednu herňu zo súčasných päť na 12 kusov. Zákon tiež stanovuje prísnejšie pravidlá aj pre prevádzkovateľov online hazardných hier, konkrétne si berie na mušku čierny trh nelegálneho hazardu. Ide o subjekty bez licencie, ktoré nemajú na svoju činnosť povolenie a zároveň ani neplatia na Slovensku dane.

Poslankyňa NR SR za stranu Most-Híd Irén Sárközy si myslí, že vládny návrh zákona sa len snaží regulovať tú istú aktivitu ako už reguluje, akurát sa to deje v online priestore. „Najdiskutabil­nejším bodom predloženej novely je možnosť vypnúť nelicencované internetové hry a všetky súvisiace platby,“ povedala vo svojom vystúpení. V tejto súvislosti už podľa nej stihli byť zverejnené aj hysterické reakcie, ktoré hovoria o cenzúre internetu. „Porovnávajú Slovensko s Čínou. Lenže realita je skôr taká, že v Európe neraz panujú ešte prísnejšie podmienky,“ vyhlásila Sárközy.

Poslanci budú pokračovať v rokovaní opäť v piatok. Vo štvrtok, v deň pohrebu prvého slovenského prezidenta Michala Kováča, rokovať nebudú. Dnes sa na tom dohodlo poslanecké grémium na návrh predsedu parlamentu Andreja Danka. Októbrová parlamentná schôdza sa začala v utorok a štvrtok je bežne rokovacím dňom. V piatok však poslanci budú rokovať dlhšie. Zvyčajne rokujú do 14:00. Ako novinárov informovala predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová, grémium sa dohodlo, že tento piatok budú rokovať do 19:00. Hlasovať o prerokovaných návrhoch však nebudú.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Gábor Grendel