Slovensko sa rozlúčilo s Michalom Kováčom zádušnou omšou

Slovensko sa dnes rozlúčilo s prvým prezidentom Slovenskej republiky Michalom Kováčom. Od 10.30 hod v Rytierskej sále Bratislavského hradu kondolovali pozostalým rodinní hostia a štátnici. Vdove Emílii Kováčovej kondolovali bývalí prezidenti SR Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič, bývalý a súčasný českí prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman a najvyšší ústavní činitelia Slovenska.

13.10.2016 11:24 , aktualizované: 16:04
zádušná omša za Michala Kováča Foto: ,
Zádušná omša za Michala Kováča v Dóme svätého Martina v Bratislave.
debata

Okolo poludnia sa smútočný sprievod pohol z Bratislavského hradu cez Palisády na nádvorie Prezidentského paláca. Rakvu s pozostatkami viezli na lafete. Okolo 13. hodiny sa pred palácom hlavy štátu začal rozlúčkový vojenský ceremoniál. Čestná stráž sa s prezidentom rozlúčila so všetkými poctami: zaznela hymna, minúta ticha aj salvy z nábrežia Dunaja. Rakvu previezli do Dómu sv. Martina v civilnom pohrebnom aute a okolo 14.00 hodiny sa začala zádušná omša za zosnulého prezidenta Kováča. Pochovajú ho na Ondrejskom cintoríne v kruhu najbližšej rodiny.

16:00 Smútočné zhromaždenie sa rozišlo za zvukov kostolných zvonov.

15:53 Pohrebné vozidlo odišlo spred Dómu sv. Martina. Prezidenta pochovajú na Ondrejskom cintoríne v kruhu najbližšej rodiny bez prítomnosti médií a verejnosti. Pohrebný obrad povedie prof. Stanislav Vojtko.

**15:50* Na Rudnayovom námestí, kde niekoľko desiatok ľudí sledovalo prenos omše na veľkoplošnej obrazovke, sa počas omše ľudia modlili a podávali si ruky. Po príhovore prezidenta Andreja Kisku, Kováčovho poradcu Pavla Demeša a Kováčovho nevlastného brata Dušana Kováča ľudia tlieskali.

15:45 Arcibiskup Stanislav Zvolenský dáva záverečné požehnanie. Zádušná omša sa končí.

15:43 Igor Rintel zo židovskej obce ďakuje Kováčovi za jeho pôsobenie v úrade.

15:37 Ďalej reční nevlastný brat zosnulého exprezidenta, historik Dušan Kováč. „Ďakujeme za slová uznania. Ďakujeme všetkým, čo túto rozlúčku pripravili. Ďakujeme občanom, ktorí v uliciciach odprevadili pána prezidenta potleskom. Nebolo to plánované, bolo to spontánne,“ začal. „Drahý náš Miško, tvoj odchod z nášho kruhu nás veľmi bolí. Zostaneš ale v našich spomienkach. Česť tvojej pamiatke, nech je ti zem slovenská, ktorú si tak miloval ľahká.“

15:31 Ako ďalší predstúpil pre hostí bývalý prezidentov poradca Pavol Demeš. „Zachytil som otázku, čo sme to za národ, keď výnimočných ľudí oceňujeme až po smrti. Michal Kováč bol čestný a láskavý človek,“ povedal. Exprezident bol podľa neho zdrojom odvahy a nádeje aj pre iných ľudí. Povedal, že Michal Kováč by si prial, aby sme v našej krajine žili zodpovedne a statočne. „Zrušenie Mečiarovej amnestie by sa malo stať štátnou prioritou. Je na politikoch, ktorí stoja teraz na čele. Náprava je nielen možná, ale aj nutná. Lebo predurčuje dôveru v náš štát," povedal Demeš. Súčasne vyzval troch ústavných činiteľov, aby bolo v súvislosti so zrušením amnestií „spravodlivosti učinené za dosť.“

15:20 Prezident Andrej Kiska vystúpil s prejavom pred smútiacimi hosťami. „Zišli sme sa tu, aby sme pánovi prezidentovi vzdali úctu. Trúfam si povedať že v krátkej histórii SR nemusel nikto robiť také ťažké rozhodnutia ako Michal Kováč.“ Je pravdou, že zlo, s ktorým bojoval, sme politicky porazili. Ako spoločnosť sme sa s týmto zlom ale nedokázali vyrovnať. Únos prezidentovho syna, vražda dôležitého svedka a mnohé ďalšie zločiny, krivdy a neprávosti zostali nepotrestané, pripomenul súčasný prezident. Prezident Kiska si myslí, že naša povinnosť vyrovnať sa so zlom spred dvoch desaťročí naďalej trvá. "Sme povinní vyrovnať sa s touto kapitolou histórie Slovenskej republiky nielen preto, lebo to dlhujeme prezidentovi Michalovi Kováčovi. Ale preto, lebo to dlhujeme sami sebe, svojej krajine, našej spoločnosti,“ vyzval prezident v príhovore. (Text celého príhovoru)

15:13 Omša sa pomaly chýli ku koncu. Znejú záverečné modlitby.

Zádušná omša za zosnulého prezidenta Michala... Foto: Robert Hüttner, Pravda
posledna rozlucka, pohreb, prezident, kovac Zádušná omša za zosnulého prezidenta Michala Kováča v Dóme sv. Martina v Bratislave.

14:44 Spieva sopranistka Simona Šaturová. Kňazi sa pripravujú na druhú časť bohoslužby.

14:31 „Lúčime sa s mužom, ktorý bol na čele našej vlasti. Jeho odchod sa dotkol nás všetkých,“ povedal Zvolenský s tým, že Michal Kováč bol prezidentom krajiny, ktorá je domovom nás všetkých.

14:29 Pred kostolom sa zišla aj hŕstka ľudí: „Prišli sme z Považskej Bystrice na púť do kostola. O dvanástej mala byť svätá omša, ale nekonala sa, tak sme na pohrebe,“ povedali panie. Prezident to mal podľa nich ťažké.

14:25 S prvým čítaním vystúpila herečka zo SND Monika Hilmerová. Evanjelium prečítal diakon Tomáš Jendruch. Kázeň prednesie arcibiskup Zvolenský.

14:10 Verejnosť sleduje zádušnú omšu na veľkoplošnej obrazovke. Na jeho poslednej ceste sprevádza bývalého prezidenta Katedrálny zbor sv. Martina.

14:00 Zvony predznamenávajú začiatok liturgického obradu. Začína sa zádušná omša.

13:56 Do Dómu sv. Martina má prístup aj verejnosť, ale len obmedzený počet. Prišiel aj bratislavský primátor Ivo Nersrovnal, bývalý hovorca prezidenta Gašparoviča Marek Trubač. Do kostola prišli už aj prezident Andrej Kiska, expremiérka Iveta Radičová, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná, ale aj Peter Pellegrini, Ivan Gašparovič, Václav Klaus aj Miloš Zeman.

13:41 Na zádušnú omšu prišiel aj minister obrany Peter Gajdoš. Postupne prišli ďalšie osobnosti slovenskej politickej scény, ako napríklad Mikuláš Dzurinda, Pavol Hrušovský, Jozef Migaš, ale aj Andrej Hrnčiar a Béla Bugár.

13.34 Zádušnú omšu bude celebrovať arcibiskup Stanislav Zvolenský, s príhovormi vystúpia prezident Andrej Kiska, Kováčov poradca Pavol Demeš a nevlastný brat, historik Dušan Kováč. Potom nasleduje na Ondrejskom cintoríne súkromný obrad.

13.32 V Dóme sv. Martina sa pomaly schádzajú smútoční hostia. Prípravy na zádušnú omšu vrcholia. Dóm strážia bezpečnostné zložky.

13:30 Pozvaní hostia sa postupne schádzajú, vstupujú do Dómu sv. Martina. Prichádza aj verejnosť, ktorá bude omšu sledovať na veľkoplošnej obrazovke, ktorá je pripravená pred Dómom sv. Martina.

12:54 Rakvu s telesnými pozostatkami naložili do auta. To sa za potlesku širokej verejnosti presúva k Dómu sv. Martina, kde bude o 14:00 zádušná omša.

12:50 Pamiatku zosnulého prezidenta si uctili minútou ticha a 20 salvami.

12:49 Na počesť prezidenta zaznela slovenská hymna. Pred palácom je už prítomná aj Kováčova manželka.

12:45 Medzi hosťami je už Václav Klaus s manželkou, prítomný je aj prezident ČR Miloš Zeman, dôvodom ich oneskorenia je pravdepodobne meškajúce lietadlo.

12:42 Čestná stráž preložila truhlu na katafalk. Na čele sprievodu stoja synovia exprezidenta aj Kováčov nevlastný brat Dušan Kováč.

12:40 Orchester čestnej stráže nastúpil na nádvorie Prezidentského paláca. Za nimi je na lafete truhla, v strede nádvoria ju preložia na pripravený katafalk. Na nádvorie vchádza aj sprievod, najskôr rodina. Za nimi členovia vlády, parlamentu, hostia a verejnosť.

12:35 Palisádami sa rozlieha hudba. Politici ticho kráčajú, niektorí však medzi sebou diskutujú. Pred Prezidentským palácom stoja za zábranami ľudia a sledujú obrad.

12:32 Asi o 13:00 na nádvorí Prezidentského paláca zaznie 20 delostreleckých sálv z nábrežia Dunaja. Nasledovať budú po hymne SR a minúte ticha.

12:20 Smútočný sprievod prechádza Palisádmi. Ulice lemujú ľudia, ktorí si ho fotia a natáčajú, ale aj policajti a vojaci, ktorí strážia sprievod.

12:12 Na čele sprievodu smerujúceho k Prezidentskému palácu kráča vojenská hudba ozbrojených síl a čestná prezidentská stráž. Nasleduje ich lafeta s truhlou prezidenta. Každých desať metrov popri ceste stojí vojak a policajt.

12:00 Smútočný sprievod sa vydal z Bratislavského hradu k Palisádam. V Bratislave začali znieť kostolné zvony.

Na nádvorí Bratislavského hradu vrcholia...
Na nádvorí Bratislavského hradu prichádzajú...
+41Atmosféra pred Bratislavským hradom pred...

11:56 Rakvu s telom prezidenta Michala Kováča preniesli na pripravenú historickú lafetu. Nasleduje ju smútočný sprievod. Podľa organizátorov by mal presun k Prezidentskému palácu trvať asi hodinu.

11:46 Na Bratislavský hrad napokon prišiel český prezident Miloš Zeman a jeho predchodca Václav Klaus, do Rytierskej sály sa už nedostali. Oboch pustili už len na nádvorie, pretože podľa protokolu má ísť ako posledný k rakve prezident SR. Vojaci s lafetou sú už pripravení.

11:43 Kondolencie sa skončili, rakvu s telesnými pozostatkami Michala Kováča idú naložiť na lafetu a spolu so sprievodom sa presunie do Prezidentského paláca.

11:40 Michal Kováč v rozhodujúcej chvíli ukázal, že je nielen ochotný a schopný dôstojne vykonávať svoj úrad, ale že mu ide o budúcnosť a jeho vlasť. „Budem na neho rád spomínať. Významnú časť politickej cesty sme kráčali spolu,“ povedal bývalý premiér Mikuláš Dzurinda.

11:37 Prezident SR Andrej Kiska prišiel kondolovať aj s manželkou. Český prezident Miloš Zeman mešká. Je možné že príde rovno do Prezidentského paláca, kde štátny pohreb od 13:00 pokračuje.

11:35 Kondolovať prichádzajú aj podpredsedovia parlamentu – Béla Bugár, Andrej Hrnčiar, Martin Glváč a Lucia Ďuriš Nicholsonová. Bývalý prezident Ivan Gašparovič prišiel aj s manželkou.

11:31 Do Rytierskej sály prišiel predseda vlády Robert Fico aj predseda parlamentu Andrej Danko.

11:30 Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič: „Nikdy sme k sebe neprechovávali zášť na otvorenie amnestie nevidím dôvod, nemyslím si, že to prejde.“

11:24 „Od príbehu Kováča sa nedá odstrihnúť únos jeho syna. Ľudia si to navždy budú pamätať ako nedoriešenú drámu,“ povedal Budaj.

11:21 S Michalom Kováčom sa prišiel rozlúčiť aj bývalý prezident Rudolf Schuster. „Prišiel som sa rozlúčiť s priateľom,“ povedal. V Rytierskej sále je už aj podpredseda vlády Peter Pellegrini a minister kultúry Marek Maďarič.

11:15 Rodine prichádzajú kondolovať členovia vlády. Je medzi nimi minister hospodárstva Peter Žiga, ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, minister školstva Peter Plavčan, minister dopravy Árpád Ersék, minister financií Peter Kažimír, či ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

11:00 Na Hrad prichádzajú bývalí predsedovia vlád a parlamentu spolu s Ivetou Radičovou. „Predovšetkým to bol odvážny veľký bojovník,“ hovorí Radičová, podľa ktorej sú mečiarove amnestie balvanom, ktorý pred sebou stále tlačíme. Ak sa ho nezbavíme, právny štát sa nám bude budovať ťažko. „Michal Kováč bol môj priateľ, zase odchádza jeden z ľudí, ktorý mi bude veľmi chýbať,“ dodala.

Bývalá predsedníčka vlády SR Iveta Radičová... Foto: SITA, Marek Mrvis
Iveta Radičová, pohreb Michala Kováča Bývalá predsedníčka vlády SR Iveta Radičová vchádza do areálu Bratislavského hradu pred kondolovaním rodine prezidenta v rámci oficiálneho programu štátneho pohrebu prezidenta SR Michala Kováča.

10:49 Na Bratislavský hrad prišla aj poľská delegácia. Kondolovať rodine prichádza expremiér Mikuláš Dzurinda, Pavol Hrušovský a expremiér Jozef Moravčík. „Michal Kováč sa významnou mierou podieľal na tom, že Slovensko je dnes rovnocennou krajinou v EÚ,“ povedal bývalý premiér Mikuláš Dzurinda.

10:40 Manželka i synovia sú v Rytierskej sieni. Postupne im prichádzajú kondolovať hostia. Je medzi nimi aj neurológ Pavel Traubner s manželkou.

10:37 Policajti sa pred parlamentom rozchádzajú na svoje pozície. „Boh vás ochraňuj, ak budem musieť riešiť nejaké porušenie disciplíny,“ dáva veliteľ posledné inštrukcie.

10:34 „Michal Kováč odišiel a toto je jeden z jeho odkazov – urobme zo Slovenska slušnú a usporiadanú krajinu,“ 'povedal Ján Budaj, ktorý sa snažil o zrušenie amnestii Vladimíra mečiara.

10:30 V Rytierskej sále je nastúpená čestná stráž. Rakva Michala Kováča je zahalená v štátnej vlajke Slovenska. Kondolenciami rodine sa začala prvá časť rozlúčky so zosnulým exprezidentom.

Na nádvorí Bratislavského hradu prichádzajú... Foto: Pravda, Robert Hüttner
pohreb Michala Kováča Na nádvorí Bratislavského hradu prichádzajú prví účastníci štátneho pohrebu.

10:15 Na nádvorie Bratislavského hradu začínajú prichádzať poslanci NR SR. Kondolencie začne rodina prijímať o 10:30 v Rytierskej sieni. Postupne začínajú prichádzať aj hostia, ktorí si pripínajú čiernu stužku a vchádzajú dovnútra.

Na nádvorí Bratislavského hradu vrcholia... Foto: Robert Hüttner, Pravda
pohreb Michala Kováča, Bratislavský hrad Na nádvorí Bratislavského hradu vrcholia prípravy na štátny pohreb Michala Kováča, nastupujú príslušníci Ozbrojených síl SR.

10:02 O pokojný priebeh sa starajú stovky policajtov, v areáli hradu sú aj vojaci.

10:00 Bratislavské Palisády, cez ktoré bude prechádzať zástup s rakvou Michala Kováča, sú vyzdobené čiernymi vlajkami a vlajkami Slovenskej republiky.

9:45 Na Bratislavskom hrade prebiehajú prípravy na pohreb. V jeho vchode je rozprestretý červený koberec.

8:00 Na Slovensku sa začal štátny smútok. Čiastočne ovplyvní aj kultúrne udalosti a program niektorých divadiel na Slovensku. Ministerstvo vnútra vyzvalo všetky štátne orgány a inštitúcie, ako aj orgány územnej samosprávy na úpravu vlajkovej výzdoby na znak štátneho smútku. Štátne vlajky sú spustené do pol žrde a vyvesené sú aj čierne zástavy. Zakázané sú hazardné hry. V stredu sa občania mohli pokloniť pamiatke Michala Kováča v Rytierskej sále Bratislavského hradu, kde bola vystavená truhla s jeho telesnými pozostatkami. Čítajte viac v článku: Srdečný a ľudský, spomínali na exprezidenta

7:30 Do 11:30 sú okrem Palisád uzatvorené aj: Hodžovo námestie, Staromestská ulica a Banskobystrická ulica. Uzavretá by mala byť aj Štefánikova ulica. Približne o 13:30 by mali byť Palisády či Hodžovo námestie opäť otvorené. Na poludnie v celej Bratislave budú päť minút vyzváňať zvony. Smútočný sprievod s lafetou sa cez Palisády vydá na nádvorie Prezidentského paláca. Po hymne a minúte ticha, počas poslednej rozlúčky na nádvorí Prezidentského paláca, zaznie o 13:00 20 delostreleckých sálv z nábrežia Dunaja. Rakvu prevezú do Dómu, kde bude zádušná omša. Viac o priebehu štátneho pohrebu čítajte v článku: Lúčime sa s prvým prezidentom SR Michalom Kováčom.

zväčšiť
mapa pohrebu

7:00 Do 14:00 Z bezpečnostných a technických dôvodov nie je možné státie či parkovanie vozidiel na Palisádach vrátane chodníka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Kováč #štátny pohreb