Blanár opätovne odmieta predražený nákup CT

Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a poslanec za stranu Smer-SD Juraj Blanár opätovne odmieta tvrdenia, že župa nakúpila v roku 2011 dva CT prístroje pre nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši predražene.

14.10.2016 13:39
v04-za-JUraj Blanar Foto: ,
Poslanec strany Smer Juraj Blanár žiada od Miroslava Beblavého ospravedlnenie.
debata (8)

„Boli sme prvý samosprávny kraj, ktorý nakupoval CT prístroje v elektronickej aukcii. Podľa odborníkov v tejto oblasti v najtransparen­tnejšej súťaži, aká vôbec doteraz sa môže robiť,“ povedal na tlačovej besede pred mimoriadnym zasadnutím parlamentného výboru pre zdravotníctvo.

Poslanec Beblavý, ktorý na tender upozornil, podľa Blanára manipuluje, klame a zavádza v priamom prenose. „Ba dokonca, čo je nebezpečné, obhajuje neúspešnú firmu,“ vyhlásil predseda ŽSK s tým, že zrejme vystupuje ako obchodný zástupca neúspešnej firmy. Beblavý by sa mal podľa Blanára ospravedlniť.

„Nie mne, ale Žilinskému samosprávnemu kraju, a všetkým zamestnancom v liptovskej nemocnici a v nemocnici v Trstenej. Žilinský samosprávny kraj v roku 2011 kúpil jedno z najlacnejších CT vôbec na trhu. Bolo to CT, ktoré v sebe malo zahrnutú aj cenu pozáručného servisu na päť rokov,“ povedal predseda ŽSK.

O obstarávaní dvoch CT prístrojov v roku 2011 pre ŽSK informoval v pondelok na tlačovej besede nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Súťaž vyhrala firma INTES Poprad, s ktorou podpísal predseda ŽSK Juraj Blanár dve zmluvy. Podľa prvej z nich kúpil ŽSK 21. decembra 2011 obe CT za spolu 790 tis. eur aj s daňou z pridanej hodnoty (DPH).

O dva mesiace neskôr však Juraj Blanár podpísal s firmou INTES na základe tej istej súťaže aj zmluvu o pozáručnom servise. Sedem rokov fungovania CT prístrojov tak malo podľa Beblavého vyjsť na 2,272 milióna eur.

Nezaradený poslanec upozornil, že konkurenti ponúkli výrazne lacnejší balík. „Siemens chcel za predaj prístrojov spolu 1,447 milióna eur, ale servis ponúkal za jeden cent ročne. Firma SaT Slovakia chcela 1,603 mil. eura, ale servis tiež ponúkala za jeden cent. Podľa podmienok súťaže obe firmy tento pozáručný servis museli zmluvne garantovať minimálne na päť rokov,“ vysvetlil Beblavý.

Oproti najvýhodnejšej ponuke prišli podľa neho daňovníci o 825 tis. eur. „Skutočná cena tak bola o 57 % vyššia ako najvýhodnejšia ponuka. Je to rovnako ako pri piešťanskom CT, kde bol prístroj najprv kúpený za milión eur, ale v neskoršej súťaži už to malo byť 1,6 milióna eur,“ zhrnul.

Predseda ŽSK Juraj Blanár ešte v pondelok na tlačovej besede odmietol, že by pre spomínané nemocnice kúpila župa CT prístroje o 825-tisíc eur drahšie, ako mohla. V stredu ráno požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia zdravotníckeho výboru. Následne oň požiadali aj poslanci za hnutie OĽaNO-NOVA Alan Suchánek a Marek Krajčí.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #Juraj Blanár #ČT