Polícia obvinila piatich Slovákov, prevážali nelegálnych migrantov

V špeciálne upravených vozidlách viac ako rok prevážali nelegálnych migrantov do Európy. Utečencov mali aj v upravenej palivovej nádrži.

14.10.2016 15:20
debata (5)

Piatich Slovákov obvinil vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii z prevádzačstva. Hrozí im sedem až desať rokov za mrežami. V utorok ráno v obciach Kamenín, Kvetoslavov a Veľký Lapáš vykonali policajti štyri domové prehliadky, pri ktorých zaistili mobilné telefóny, SIM karty, doklady od viacerých vozidiel, ako aj rôzne evidenčné čísla vozidiel, informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová.

Hlavným organizátorom bol podľa polície 44-ročný Róbert K. z okresu Dunajská Streda. Ten zabezpečoval migrantov a organizoval ich prevoz najmä do Nemecka, Talianska, ale aj do ďalších európskych krajín. Podľa jeho pokynov ďalší členovia, 50-ročný Dušan G., 55-ročný Milan B. a 40-ročný Ján D. zháňali za finančnú odmenu vodičov. Štyridsaťosemročný Zoltán F. vybavoval nákladné autá z požičovní na pravé, ale aj falošné doklady, nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky.

Väčšie i menšie skupiny utečencov nakladali na rôznych miestach v Maďarsku. Ešte v polovici minulého roka prevážali štyroch migrantov z Iránu a Afganistanu v upravenej palivovej nádrži. Ich pokus však nevyšiel a prípad, pretože ho odhalili na území Maďarska, vyšetrujú maďarskí kolegovia, uviedla Baloghová. Suma za prevoz jedného migranta sa pohybovala od 500 do 1 000 eur. Zatiaľ polícia preukázala prevoz minimálne 300 migrantov, predpokladaný zisk skupiny je viac ako 150-tisíc eur. Zoltán F. je v súčasnosti vo výkone trestu odňatia slobody za inú trestnú činnosť. Ďalší štyria zo skupiny budú stíhaní na slobode.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #prevádzačstvo