Lipšica obvinili, mal vyzradiť bankové tajomstvo

Okolo bývalého ministra vnútra Daniela Lipšica je opäť horúco. Nie však pre nehodu, pri ktorej v septembri zabil chodca, ale z dôvodu, že mal ešte v roku 2012 prezradiť informácie o podozrivých prevodoch na účtoch klientov Privatbanky.

18.10.2016 10:43 , aktualizované: 19.10.2016 09:30
lipšic, grendel Foto:
Daniel Lipšic (vpravo) a Gábor Grendel na utorňajšej tlačovej besede.
debata (395)

V tejto veci mala polícia proti nemu vzniesť obvinenie, rovnako má byť obvinený aj bývalý šéf tlačového odboru rezortu vnútra a súčasný poslanec OĽaNO-Nova Gábor Grendel. Polícia túto informáciu nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. Lipšicovi a Grendelovi ešte rozhodnutie vyšetrovateľa nedoručili.

Daniel Lipšic hovorí o „čistej šikane“, o zneužívaní polície a časti orgánov prokuratúry. Povedal tiež, že ho chce vládna koalícia, keď je vo veľmi zložitej situácii po tragickej nehode, úplne zlikvidovať. „Dnes žijeme v takejto krajine, kde oligarchovia a mafiáni si vedia zabezpečiť zametenie vecí pod koberec, ale aj vznesenie obvinenia,“ vyhlásil v utorok. Lipšic sa po tragédii vzdal poslaneckého mandátu, predsedom strany Nova však ostal.

Rezort vnútra nechcel komentovať Lipšicove vyjadrenia. „Minister vnútra nie je orgán činný v trestnom konaní, neprináleží mu hodnotiť a nijako komentovať prípady. Nezávislý dozor nad zákonnosťou vyšetrovania dodržiava prokuratúra,“ reagovalo ministerstvo.

Polícia bez komentára

Lipšic si myslí, že autorom trestného oznámenia na neho je podnikateľ Marián Kočner. Práve Kočnera sa mali týkať informácie o sumách a pohybe na účte v Privatbanke, ktoré zverejnil Lipšic ešte ako minister vnútra na tlačovej besede začiatkom apríla 2012, teda tesne pred výmenou vlády. Vtedy však meno Kočnera nespomenul. Banku vlastní finančná skupina Penta.

Polícia odmietla poskytnúť bližšie informácie o prípade. „Na základe rozhodnutia vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony, ktoré sú v štádiu prípravného konania, sa nebudeme k danej veci vyjadrovať,“ uviedol Martin Wäldl z tlačového oddelenia policajného prezídia. Zatiaľ nie je jasné, z akého trestného činu majú byť Lipšic s Grendelom obvinení. Či ide o zneužitie právomoci verejného činiteľa, alebo o trestný čin ohrozenia bankového tajomstva. Nevysvetleným tiež zostáva, prečo k obvineniu došlo po vyše štyroch rokoch.

Faktom je, že Lipšic na tlačovke pred štyrmi rokmi informoval, že finančná polícia odhalila dva prípady s podozrivými operáciami. V prvom išlo o prevod troch miliónov eur zo zahraničia na účet súkromnej osoby za údajný obchod s cennými papiermi, ktorý sa uskutočnil v jednom z daňových rajov. V druhom prípade išlo o štyri milióny eur, ktoré boli pripísané z Daňového úradu Bratislava I a vymykali sa povahe a rozsahu podnikateľskej činnosti dotknutého klienta Privatbanky. Podľa Lipšica neobvyklú transakciu banka nenahlásila v zmysle zákona proti praniu špinavých peňazí. Keďže malo ísť o druhé porušenie zákona, Lipšic vtedy hovoril o odňatí bankovej licencie.

Privatbanka argumentovala, že nemala dôvod vyhodnotiť transakciu ako nedôveryhodnú, lebo zodpovedala majetkovému zázemiu klienta. Podľa nej sa prevod uskutočnil v rámci EÚ a nemala ani informácie z Malty o podozrivom prevode peňazí.

Bankové tajomstvo

Otázkou je, či sa minister dopustil trestného činu, ak nehovoril mená klientov banky. Advokát Peter Jankovský tvrdí, že pod bankové tajomstvo patrí akékoľvek zverejňovanie pohybov na účtoch a Lipšic nemal právo o tom hovoriť. „Nemá sa čo vyjadrovať k akýmkoľvek pohybom na účtoch, a to bez ohľadu na to, či ide o adresné zverejnenie, alebo nie. Nemá to čo komentovať," priblížil Jankovský. Podľa neho minister nie je ani oprávnený na to, aby nahliadal do spisov.

Lipšic v súvislosti s informáciami, ktoré zverejnil v roku 2012, povedal, že bol žalovaný Privatbankou na civilnom súde a na prvom stupni súd vyhral. „V konaní nebola preukázaná nepravdivosť vyjadrení a prednesu ministra vnútra na predmetnej tlačovej besede. Vyjadrenia mali skutkový základ a boli interpretáciou výsledkov druhej kontroly spravodajskej jednotky finančnej polície,“ citoval rozhodnutie okresného súdu.

Advokát Jankovský však hovorí, že civilný súd sa nemôže vyjadrovať k tomu, či sa stal, alebo nestal trestný čin. Podľa neho je to naopak, civilný súd je viazaný rozhodnutím súdu o tom, či bol, alebo nebol spáchaný trestný čin. Ako ďalej dodal, také rozhodnutie sa robí v trestnom konaní.

Poľovačka na Lipšica

Lipšic v utorok poukázal na to, že Kočner tento rok v apríli vypísal odmenu 100-tisíc eur, ak niekto prinesie informácie akéhokoľvek charakteru proti nemu. Lipšic tvrdí, že má tiež informácie, že o niekoľko dní neskôr Kočner doručil na NAKU e-maily poslanca Grendela spred štyroch rokov, ktoré predpokladá, že boli zmanipulované. Čudoval sa tiež telefonátu Kočnera, ktorý jedného novinára vopred informoval, že bude predvolaný na výsluch.

Marián Kočner sa k Lipšicovým vyjadreniam odmietol vyjadriť. „Všetko vysvetlím na tlačovej konferencii," povedal Kočner. Tá sa uskutoční dnes.

Podobnej kauze s prezradením účtov čelí aj asistent poslanca SaS Filip Rybanič, keď bol začiatkom leta zadržaný po tom, čo ako pracovník Tatrabanky vyzradil pohyby na účtoch ministra vnútra Roberta Kaliňáka a bývalého ministra dopravy Jána Počiatka.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

395 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Marian Kočner #Gábor Grendel #bankové tajomstvo #NAKA