Plastika načierno

Súkromná plastická klinika v centre Bratislavy fungovala načierno. Na činnosť nemala povolenie. Navyše lekár, ktorý tam pracoval a bol vedený ako garant kliniky, operoval bez ukončeného vzdelania. Chýbala mu atestácia z plastickej chirurgie. Úrady mu už zakázali činnosť a vedú správne konanie.

18.10.2016 20:00
debata (20)

To, že klinika nemá licenciu a chirurg atestáciu, sa prevalilo po tom, čo sa klientka sťažovala na jeho prácu na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „V danom prípade nebolo zatiaľ preukázané, že subjekt je poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v zmysle zákona,“ povedala hovorkyňa úradu Andrea Pivarčiová pre denník Nový čas, ktorý kauzu zverejnil.

Úrad preto kontaktoval Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý vydáva povolenia. Župa potvrdila, že klinike licenciu nevydala, a tiež to, že lekár nemá pridelený kód na plastickú chirurgiu, čo znamená, že nemá špecializáciu a operácie robiť nemôže.

Kraj s okamžitou platnosťou zakázal poskytovať klinike akúkoľvek zdravotnú starostlivosť. Predbežné opatrenie podpísal župan Pavol Frešo. „Voči spoločnosti sme začali správne konanie,“ povedala hovorkyňa BSK Lucia Forman Habancová.

Plastický chirurg navyše trpel zvláštnou záľubou – fotil sa s pacientkami na operačnej sále pri zákroku a fotografie zverejňoval na sociálnych sieťach.

Pacientky, ktoré na klinike absolvovali operácie, sa môžu podľa advokáta obrátiť na súd. Žaloby môžu podať o náhradu škody za spôsobenú ujmu na zdraví, okrem toho môžu podať aj trestné oznámenie za trestný čin poškodenia zdravia. Toho sa podľa zákona dopustil ten, kto poskytuje zdravotnú starostlivosť, hoci na to povolenie nemá. Lekárovi hrozí väzenie od 6 mesiacov až do troch rokov.

Súkromná klinika sa na svojej webovej stránke prezentuje ako "unikátne zdravotnícke zariadenie, ktoré poskytuje špecializované služby estetickej medicíny, plastickej bioregeneračnej chirurgie a ďalších lekárskych odborov v nových priestoroch plne vybavených najmodernejšími technológiami“. Uvádza, že má za sebou 20 rokov praxe a tisíce zákrokov.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #plastika #plastická operácia #atestácia