Kočner napadol Lipšica, že púšťal informácie

Kontroverzný podnikateľ Marián Kočner obvinil Daniela Lipšica, že v roku 2012 ešte ako minister vnútra s vtedajším šéfom tlačového odboru rezortu vnútra Gáborom Grendelom poskytli v roku 2012 niektorým médiám informácie o Kočnerových účtoch v Privatbanke. Lipšica a Grendela už v tejto veci rieši polícia. Kočner, ktorý je známy aj z tzv. mafiánskych zoznamov, si na túto tému zvolal tlačovú konferenciu. O svojich podozrivých obchodných aktivitách však hovoriť odmietol.

19.10.2016 12:50 , aktualizované: 16:30
marian kočner, kočner, Foto: ,
Podnikateľ Marian Kočner tvrdí, že Lipšic ako minister vnútra organizoval neoficiálne stretnutia so spriaznenými novinármi.
debata (459)

Kočner od apríla ponúka odmenu 100-tisíc eur každému, kto mu prinesie informáciu o Lipšicovi a Borisovi Kollárovi. Dnes pri vybavovaní si účtov s Lipšicom a Grendelom operoval s nezákonne získanou elektronickou komunikáciou. Vytiahol e-mail novinárky, ktorej meno nechcel povedať. Z neho vyplývalo, že Lipšic ako minister spolu s Grendelom sa s pozvanými novinármi neoficiálne stretli a minister im mal poskytnúť informácie, ku ktorým by sa inak nedostali. Následne Lipšic zvolal brífing, kde povedal, že finančná polícia odhalila dva prípady podozrivých prevodov peňazí v Privatbanke. Aj keď Lipšic priamo nikoho nemenoval, viaceré médiá uviedli, že ide o Kočnera, ktorému prišli peniaze pôvodom z daňového raja na Belize do banky na Malte a následne do Privatbanky.

Lipšic ešte v utorok (18.10.) k svojmu obvineniu vyhlásil, že ide o šikanovanie a Kočnera označil za „kriminálne závadovú osobu“. Exminister tiež povedal, že obvinenie súvisí so „zmanipulovanými e-mailmi“ Gábora Grendela.

Kočner však nedisponoval iba týmto nezákonne získaným e-mailom. Odkázal na internetovú stránku, kde je zverejnená esemesková a e-mailová komunikácia novinárov s Grendelom. Tvrdil, že s vytvorením tejto webovej stránky a s krádežou komunikácie nemá nič spoločné.

Kočner sa rovnako vyhol všetkým otázkam okolo vlastného biznisu. Poprel, že by mu peniaze na účet na Malte prišli z Belize. „Čo vás do toho!“ odbil otázku, kto mu peniaze poslal. Povedal, že maltská banka si vypýtala od neho dokumenty k transakcii a sama si overila pôvod peňazí.

Kočnerova firma Správa a inkaso pohľadávok nedávno dostala úver od Privatbanky, ktorú vlastní finančná skupina Penta. Podnikateľ povedal, že peniaze má na kúpu nehnuteľnosti v bratislavskom River Parku. Kúpnu zmluvu mal pri sebe, ale médiám ju prefotenú neposkytol. Nepovedal, koľko peňazí mu štát doteraz vyplatil na vratkách DPH. Tvrdil, že do konca roka to spočíta. Bez komentára nechal kauzu podnikateľa Bašternáka. V bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence, ktorý stavala Kočnerova spoločnosť, mala Bašternákova firma kúpiť sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

459 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Marian Kočner #Gábor Grendel #Privatbanka