Fico na sumite EÚ označil sankcie voči Rusku za nezmyselné a nefunkčné

Sankcie Európskej únie voči Rusku sú nezmyselné a nefungujú. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico po skončení summitu EÚ v Bruseli pri hodnotení rokovaní v oblasti zahraničných vzťahov.

21.10.2016 16:15 , aktualizované: 17:43
Robert Fico, Brusel, summit EÚ-Turecko Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico.
debata (78)

Premiér pripomenul, že lídri sa v tejto oblasti venovali hlavne situácii na Ukrajine a v Sýrii. V tejto súvislosti zopakoval, že sankcie voči Rusku sú nezmyselné a nefungujú, čo podľa neho na summite tvrdili viacerí premiéri s poukázaním na to, že sankcie vážne poškodili ich ekonomiky.

Dodal, že vzájomný obchod SR s Ruskou federáciou sa znížil o 30 percent, ako však priznal, nie je to len v dôsledku sankcií, aj keď tie mali určitý vplyv na vzájomný obchod. „Pýtam sa, či to má logiku, keď sa navzájom sankcionujeme a pritom sa vôbec nemení postoj sankcionovaného k témam, ktoré sú predmetom trestania,“ zhodnotil situáciu.

Kritika za dvojaký meter Európanov voči Ukrajine

Fico upozornil, že nepatrí k politikom, ktorí rozbíjajú jednotu únie, a preto vždy v Bruseli, kde povie svoj názor, podporí jednotnú pozíciu, pretože pre Slovensko je dôležitá jednota Európy a kto nie je proeurópsky, ide proti národným záujmom.

Premiér s odkazom na Ukrajinu kritizoval dvojaký meter Európanov, keď na jednej strane EÚ chce pomáhať Ukrajine a na strane druhej vznikajú projekty ako Nord Stream 2, ktorý by ročne pripravil Ukrajinu o najmenej tri miliardy eur.

Dianie v Sýrii je podľa Fica šancou pre EÚ, aby sa ukázala ako rozhodný hráč, najmä v čase, keď sú USA viazané prezidentskými voľbami, Bezpečnostná rada OSN je „nefunkčná“ a do deja sa zapája Rusko.

„Nemôžeme dať od toho ruky preč,“ skonštatoval. Upozornil, že závery Európskej rady vyzývajú na prísne trestanie osôb, ktoré páchajú vojnové zločiny, na sankcionovanie osôb a skupín, ktoré porušujú medzinárodné právo a je tu aj záväzok EÚ sledovať situáciu v Aleppe, kde dochádza k útokom a obetiam spomedzi civilistov.

Na otázku, ako vníma závery Európskej rady, podľa ktorých je medzi spojencami sýrskej vlády vinnými za útoky na Aleppo menované Rusko, Fico uviedol, že je tu „zvláštna situácia“. Keďže medzinárodný boj proti terorizmu a Islamskému štátu nie je možný bez ruskej účasti, pričom v rámci tohto boja dochádza na všetkých stranách k vedľajším stratám a usmrcovaniu civilistov.

„Je ťažké odpovedať, či krajina, ktorá sa zúčastňuje na boji proti terorizmu, má byť kvôli tomu sankcionovaná,“ upozornil premiér. A zopakoval, že dnes je už jasné, že sankcie EÚ voči Moskve kvôli dianiu na Ukrajine nezmenili postoj Ruska.

Británia musí pochopiť, že sa niekedy 27 musí stretnúť

Premiér Robert Fico požiadal britskú premiérku Theresu May, aby mala pochopenie, že ostatných 27 krajín Európskej únie sa niekedy musí stretnúť. Premiér to uviedol po skončení dvojdňového zasadnutia Európskej rady v Bruseli. Na summit prišla May po prvýkrát, podľa medializovaných informácií povedala svojim kolegom, že sa jej nepáči, keď už teraz vynechávajú Londýn z rokovaní.

V súvislosti s Veľkou Britániou premiér zopakoval stanovisko, že nebudú žiadne rokovania, pokiaľ Británia písomne nepožiada o aktiváciu článku 50, čím sa začína proces odchodu. Takisto dodal, že je pripravený vetovať dohodu medzi Veľkou Britániou a EÚ, ak by sa z našich občanov mali stať občania druhej kategórie.

„Požiadal som britskú premiérku Theresu May, aby mala pochopenie, že na jednej strane sa musí niekedy 27 krajín stretnúť, pretože taká bude budúcnosť EÚ bez Veľkej Británie. Na druhej strane chceme, aby Veľká Británia, pokiaľ bude plnoprávnym členom Európskej únie, sa plne zúčastňovala na implementácii Bratislavskej cestovnej mapy.

Podľa toho, čo naznačila britská premiérka, notifikácia článku 50 by mala nastať až niekedy v marci,“ informoval Fico s tým, že May presný dátum neoznámila. Ak by sa odchod Británie nezačal už v marci 2017, podľa Fica môže nastať paradoxná situácia. „Ak sa to bude naťahovať, mohlo by dôjsť k takej absurdite, že ešte v ďalších voľbách do Európskeho parlamentu sa zúčastnia britskí kandidáti a potom dva alebo tri mesiace na to budú musieť z EP odísť,“ povedal Fico.

Premiér odmietol pokusy o individuálne rokovania s Veľkou Britániou. Podľa neho to odmieta všetkých 27 zostávajúcich štátov. „Máme informácie, že s niektorými nadnárodnými spoločnosťami sa už rokuje na úrovni šéfov správnych rád a predstavenstiev a hovoria im – vy buďte pokojní, vašich zamestnancov z Nemecka sa to nedotkne. Čo to znamená? Že my nebudeme v pohode? Toto je pre nás veľmi silná téma. Fakt je ten, že budeme veci blokovať, ak by sa z našich ľudí mali stať občania druhej kategórie,“ zdôraznil Fico.

Ako ďalej šéf slovenskej exekutívy pripustil, sám nevie, ako chce z toho britská vláda vykorčuľovať. „Pre niečo ľudia za ten odchod zahlasovali. Británia bude musieť prísť s určitými opatreniami, tie sa zase nebudú páčiť EÚ. Ja si vôbec nemyslím, že to bude ľahký proces, aj keď Veľká Británia je mimoriadne dôležitá krajina,“ povedal na margo vyjednávaní Fico s tým, že jednoducho ide o dva protichodné záujmy a dosiahnuť rozumný kompromis bude ťažké.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Sýria #summit EÚ #protiruské sankcie