Fico: Smer chce vytvoriť silný program 'politiky s ľudskou tvárou'

Sociálna demokracia na Slovensku stojí pred ťažkou úlohou. Musí ponúknuť alternatívne sociálne a ekonomické myslenie. Ako povedal v sobotu vo svojom vystúpení predseda najsilnejšej vládnej strany Robert Fico, dozrel čas vytvoriť nový program, ktorý bude reagovať na rýchlo sa rozvíjajúcu situáciu doma i v zahraničí.

22.10.2016 13:41 , aktualizované: 18:19
Programová konferencia strany Smeru 2016,... Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej besedy v rámci programovej konferencie strany Smer.
debata (234)

Ako základ nového programu, ktorý by mal byť v decembri budúceho roka hotový, predstavil Fico štyri základné myšlienky.

V úvode sa predseda strany nevyhol súvislostiam slovenskej a zahraničnej politiky. „Máme zodpovednosť za domáce veci, aj za EÚ. Vieme, čo je vládna zodpovednosť. Koho máme počúvať, ak nie sesterské politické strany, ktoré majú množstvo skúsenosti. Máme počúvať rozpadajúce sa pravicové strany? My sme tu aj po sedemnástich rokoch od založenia strany a stále s veľkými ambíciami. Mrzí ma, že tí, čo nám neveria, podporujú novotvary,“ povedal v prítomnosti zahraničných hostí, ktorými bol český premiér Bohuslav Sobotka, predseda Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka Sigmar Gabriel a rakúsky minister kultúry Thomas Drozda.

„Stojí pred nami úloha ponúknuť alternatívne sociálne a ekonomické myslenie. Ľudia potrebujú jasnú politickú orientáciu, aby vedeli, kto je kto. My sa hlásime k základným ľudským právam. Chcem, aby sme sa viac zasadili na naplnenie hospodárskych aj sociálnych práv. Dozrel čas, aby sme pripravili nový politický program, ktorý bude reagovať na nové skutočnosti, ktoré sú doma aj v zahraničí,“ povedal Fico.

Poznamenal, že si nepamätá, že by iná programová konferencia iných politických strán pútala väčšiu pozornosť ako táto. Fico predstavil štyri myšlienky nového programu. „Máme nenahraditeľný potenciál ponúknuť alternatívu k nenávisti. Nesmieme rezignovať na otázky bezpečnosti, terorizmu a migrácie,“ povedal.

„Nemôžeme ignorovať spoločný európsky postup, veríme v jedinečnosť EÚ, Európa nie je dokonalá, ale má potenciál byť lepšou. Aby tomu tak bolo, potrebujeme viac rešpektu medzi krajinami a chápať národné špecifiká.“ Zdôraznil, že povinné kvóty sú politicky mŕtve.

„Máme ambíciu spoločne s EK. Na decembrovom summite chceme predložiť kompromis, ktorý je z presvedčenia, že každá krajina sa musí podieľať na riešení krízy.“ Dodal, že byť protieurópsky dáva priestor lacnému populizmu a bláznom v politike. Preto zastáva spoluprácu krajín.

V novom programe plánuje prísť s atraktívnymi, dynamickými a demokratickými riešeniami, inak prídu extrémisti. „Našou šancou je myšlienka silného sociálneho programu,“ povedal.

Podľa neho musia Smer musí podporovať myšlienku silného právneho štátu. Neustále chce zvyšovať zamestnanosť, vytvárať nové pracovné miesta a zlepšovať sociálne a ekonomické podmienky pre bežných ľudí, aby sa nezväčšoval priestor medzi chudobnými a bohatými. „Našou prioritou je tvrdo pracujúci človek, ktorý rešpektuje pravidlá,“ dodal. Ako zdôraznil, nový program bude v znení „politika s ľudskou tvárou“.

Témami programu sú práca, nájomné byty i sociálna ekonomika

Podpredseda strany Smer Marek Maďarič predstavil na programovej konferencii hlavné témy nového programu strany, ktorý by mal byť definitívne hotový v decembri budúceho roka. Za najdôležitejšie, o čo sa musí strana starať, považuje dostatok pracovných miest, zdravotníctvo pre všetkých, či zlepšenie bytovej politiky a boj proti korupcii. Podľa Maďariča téma práce a odmeňovania je jednou zo základných výziev strany. Ekonomický rast, zvyšovanie minimánej mzdy sú dôležité nástroje pre celkový rast platov na Slovensku.

Téma daní a odvodov je jedným z dôležitých bodov programu Smeru-SD. Preto Smer-SD trvá na zvyšovaní daní z majetku, či na zavedení dane z finančných transakcií. Taktiež Smer-SD chce podporovať rozvoj výstavby nájomných bytov, čo podporí mladých, aby sa za prácou nebáli presťahovať. Strana má ambíciu podporovať podnikateľské prostredie aj pomocou výhodných hypoték a záruk.

V sociálnej ekonomike chce strana podporovať začínajúce sociálne podniky, poskytnúť im grant, aj výhodnú pôžičku. Medzi verejnými službami sa strana vo svojom novom programe plánuje zaviazať, že zdravotníctvo by malo v prvom rade liečiť, a nie vykazovať zisk. Chcú, aby zdravotníctvo bolo dostupné pre všetkých občanov. Okrem toho chcú finančne podporovať školstvo, dopravu, aj rozvoj kultúry na Slovensku. Regionálny rozvoj je podľa strany veľmi dôležitý, a preto plánuje pokračovať v rozvoji najmenej rozvinutých krajov.

Téma tvalej udržateľnosti je ďalšou, ktorú vo svojom programe Smer-SD neobchádza. Strana chce podporovať prechod podnikov na energeticky efektívnejší spôsob výroby. Rozvoj pôdohospodárstva by mal byť postavený na troch pilieroch, a to na potravinovej bezpečnosti, na zdravej výžive a na zamestnanosti na vidieku. Zaistenie bezpečnosti patrí k základným funkciám štátu. Preto strana presadzuje posilnenie hlavných zložiek integrovaného záchranného systému. Strana chce pokračovať aj v boji proti korupcii.

Smer plne uznáva demokraciu ako najvyššiu politickú hodnotu. Preto je pre stranu zásadnou podmienkou fungovania demokratického zriadenia funkčný parlamentný systém. Ako poslednú tému programu Maďarič spomenul tému zahraničnej politiky. Smer je proeurópskou stranou a považuje za strategický a existenčný záujem Slovenska byť v jadre krajín EÚ.

Poslankyňa Európskeho parlamentu Monika... Foto: SITA, Marek Mrvis
Programová konferencia strany Smer 2016, monika flašíková-beňová, Poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flačíková-Beňová počas príchodu na programovú konferenciu strany Smer.

Beňovej v programe chýba zakotvenie rovnosti žien a mužov

Stranu spoluzakladala a vidí ju ako modernú stranu, ktorú treba po 17 rokoch posunúť vpred. Povedala to vo svojom vystúpení na programovej konferencii Smer Monika Flašíková-Beňová. Nový program, ktorý predstavil Marek Maďarič, je podľa Beňovej málo obšírny. Rozšírila by ho v oblasti sociálnej politiky.

Vyjadrila, že ju mrzí, že s programom sa oboznámila až dnes na konferencii. „Viem si predstaviť, že by sme ho rozšírili v oblasti sociálnej politiky. Aby sa nastavili lepšie podmienky pre zamestnávanie cez pracovné agentúry, aby boli chránení takto zamestnávaní ľudia. Máme chrániť práva zamestnancov,“ povedala.

„Mali by sme mať zakotvenú aj rovnosť príležitosti,“ dodala. Na margo toho poukázala aj na to, že vo vedení strany na konferencii sedeli iba muži. Beňová víta aj návrat k regionálnym štruktúram. Výjazdové rokovania aj v menej rozvinutých regiónoch sú podľa nej dobrou cestou, ako byť v kontakte aj s voličmi. Podľa nej je dôležité, aby sa viac prezentovali kvalitné návrhy strany.

Robert Fico, líder strany, na vystúpenie reagoval s tým, že v novembri plánuje navštíviť viaceré podniky, univerzity po celom Slovensku. „Musíme sa vrátiť naspäť k voličovi a prestať si myslieť, že osvojíme každého občana v tejto krajine,“ povedal. Dodal, že návrh programu je len začiatok. Do finálnej podoby môžu členovia strany prinášať svoje návrhy ako by mohli sociálni demokrati ponúknuť čo najlepší program svojim voličom.

Minister vnútra Robert Kaliňák počas príchodu... Foto: SITA, Marek Mrvis
Programová konferencia strany Smeru 2016, robert kaliňák, Minister vnútra Robert Kaliňák počas príchodu na programovú konferenciu strany Smer.

Kaliňák poukázal na zlepšenie bezpečnosti na Slovensku

Slovensko dosiahlo veľký medzinárodný úspech. Povedal to na programovej konferencii vystúpil podpredseda strany Smer Robert Kaliňák v súvislosti s riešením migračnej krízy. Zhodnotil aj kroky ministerstva vnútra, na základe ktorých je na Slovensku stále čoraz lepšia bezpečnosť ako v minulosti.

„Bezpečnosť je základ sociálneho štátu. Dnes je priestor na zhodnotenie toho, čo sa nám podarilo a predstaviť tézy do budúcna, čo chceme urobiť. V roku 1993 bolo vyše 145-tisíc trestných činov, v roku 2015 ich bolo iba 73-tisíc. Chceme, aby sa tu ľudia cítili bezpečne. Máme zásadný pokles lúpeží, krádeží,“ povedal. Podľa neho máme šancu cítiť sa na Slovensku bezpečne.

Dodal, že Slovensko zvládlo migračnú krízu dobre. Podľa neho teraz sa ukazuje, že rozhodnutie iných krajín o prijatí povinných kvót nebolo správne. „My hovoríme, že migranti sú ľudia so svojou chuťou niekam ísť, a nie sú to len čísla. Podarilo sa nám zmeniť smerovanie Rady aj Komisie EÚ. Ideme pracovať s témou nových návrhov na riešenie migračnej krízy, a to je veľký medzinárodný úspech Slovenska,“ dodal.

V závere upriamil pozornosť aj na to, že korupcia na Slovensku klesá a opatrenia vlády majú zmysel.

Brzdou rozvoja sú regionálne rozdiely, tvrdí Kažimír

Priaznivá situácia na finančných trhoch by sa mohla využiť na investovanie do budúcnosti. Naznačil to minister financií Peter Kažimír vo svojom prejave na sobotňajšej programovej konferencii Smeru. Ako uviedol, Slovensko má obrovské modernizačné dlhy, potrebuje investovať a budovať infraštruktúru.

„Ak dnes máme dobu, keď si štát vie požičať na desať rokov za necelého pol percenta, máme právo sa opýtať, či nie je dobré využiť takéto obdobie a neinvestovať do budúcnosti. Lebo takáto situácia sa nemusí opakovať,“ povedal.

Napriek tomu však podľa vlastných slov verí v potrebu vyrovnaného hospodárenia. „Verím tomu, že základné fungovanie štátu by malo byť vyrovnané. Verím na to, že sa to oplatí krajinám, dodržiavať pravidlá. Ak nesúhlasíme s pravidlami, máme ich zmeniť, a nie ich obchádzať,“ tvrdí minister financií. Ako hlavný problém rozvoja našej krajiny pritom označil regionálne rozdiely.

„Žijeme totiž v krajine, kde rozdiel medzi najvyspelejšou časťou a tou najchudobnejšou je obrovský a dosahuje aj na európske alebo svetové pomery obrovský rozdiel, a bude aj zdrojom ďalších nerovnováh,“ dodal Kažimír.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter vo svojom vystúpení poukázal na to, že miera nezamestnanosti na Slovensku klesá už štyri roky po sebe a v súčasnosti dosahuje 9,4 %. „Urobíme všetko pre to, aby sme nový rok privítali začiatočným číslom osem,“ povedal očakávanému poklesu miery nezamestnanosti. Znižovanie miery nezamestnanosti má však podľa neho svoje limity, keďže niektoré profesie sú na trhu práce nedostatkové. „Hovorím však zásadné nie pustiť sem ešte lacnejšiu pracovnú silu, ako je tá naša,“ zdôraznil.

V súvislosti so záväzkom vlády vytvoriť 100-tisíc nových pracovných miest Richter uviedol, že polovica z nich už vznikla a do prvého polroka budúceho roka by malo pribudnúť aj zvyšných 50-tisíc pracovných miest. Šéf rezortu práce ocenil, že Európska únia pokračuje v projekte záruk pre mladých. „Za tri roky sme znížili nezamestnanosť mladých ľudí do 25 rokov o polovicu,“ uviedol. Upozornil aj na to, že na Slovensku je v súčasnosti historicky najviac pracujúcich ľudí a historicky najmenej poberateľov dávok v hmotnej núdzi.

Za dôležité považuje minister práce ďalšie zvyšovanie minimálnej mzdy, prijatie nového zákona o sociálnych podnikoch a výstavbu sociálnych bytov, čo by malo podporiť mobilitu ľudí za prácou.

Snem strany Smer bude 10. decembra

Delegáti programovej konferencie dnes zobrali na vedomie vystúpenia zahraničných hostí, témy ako aj programové tézy. Delegáti odporučili krajským a okresným radám Smeru a poslaneckému klubu Smer, aby sa zaoberali tézami a prípadnými zmenami.

Predsedníctvo na snem strany, ktorý bude 10. decembra v Prešove, predloží návrh postupu spracovania nového programu. Ako dodal predseda strany Robert Fico, s konečným programom pôjde Smer aj do najbližších parlamentných volieb.

V závere konferencie na krátkej tlačovej besede Robert Fico zopakoval, že situácia od vzniku strany Smer sa vyvinula, a preto treba zmeniť program strany. „Program bude stáť na pilieroch proeurópskych postojov. Druhým pilierom bude spravodlivý a silný sociálny štát," povedal s tým, že pilierom Smeru je aj zvyšovanie kvality života a vyrovnávanie ekonomických slobôd a posilnenie sociálnych práv.

Ďalším pilierom bude jasný záujem o voliča, o človeka, o ktorého by sme sa mali zaujímať,“ povedal Fico s tým, že stále sú pre stranu záväzné ciele, ktoré si dali v januári 2016. Dodal, že Smer znižuje nezamestnanosť a vytvára nové pracovné miesta, čo je veľmi dôležité na zvyšovanie kvality života na Slovensku. Okrem toho Smer pokračuje v znižovaní regionálnych rozdielov.

„Smer nemôže byť stranou, ktorá sa ponúka bankárom," povedal s tým, že Smer je strana pre normálnych ľudí, malých podnikateľov, živnostníkov. Avšak, ak sa Smer opäť dostane do vlády, Fico si je vedomý, že bude vládnuť všetkým, a nie iba voličom Smeru. „Každý, komu je blízka myšlienka solidarity, je náš volič," povedal líder Smeru.

234 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Robert Kaliňák #Marek Maďarič #Monika Flašíková Beňová