Preveria akciu kukláčov, ktorí prepadli starkých

Zásah kukláčov, ktorí omylom vtrhli do bytu starších manželov v Lučenci a zničili im vchodové dvere, nariadil prezident Policajného zboru preveriť. Ministerstvo vnútra je tiež pripravené uhradiť škody, ktoré pritom príslušníci Národnej kriminálnej agentúry spôsobili.

26.10.2016 07:00
kukláči, Lučenec Foto:
Manželia hovoria o zásahu kukláčov ako o udalosti, ktorú by už nechceli zažiť.
debata (135)

Policajná akcia, ktorá na smrť vydesila 73-ročného Ladislava Kozu a jeho 68-ročnú ťažko chorú manželku Martu, sa odohrala minulý piatok okolo poludnia. Manželia ostali v poriadnom šoku, keď do ich bytu vpálili zamaskovaní policajti. Hľadali ich syna Petra, ktorý však už tri roky s rodičmi nebýva a žije v inej časti Lučenca.

„Akurát som dával jesť mojej chorej manželke, ktorá je po dvoch porážkach pripútaná na lôžko. Naraz sme počuli len veľký krik a buchot a za sebou videli policajtov v kuklách. Bolo ich asi osem. Hovoril som im, nech nekričia, že manželka je po porážke, no jeden z nich mi povedal, nech som ticho, lebo mi jednu drbne,“ opisuje chvíle strachu pán Koza.

Manželia sa až potom dozvedeli, že kukláči hľadajú ich syna. „Niekto ho vraj udal, že má doma laboratórium na výrobu zakázaných látok. Po zákroku u nás nášho syna v Lučenci aj zaistili, no nič u neho nenašli a po vypočutí na polícii ho pustili domov,“ pokračuje pán Koza. Zamaskovaní policajti starkým pred odchodom prečesali byt a prehľadali aj pivničné priestory.

„Neviem, ako si nemohli overiť adresy, keď išli na zásah. Veď dvere vykopli na inej adrese, ako má náš syn, ktorého hľadali. Navyše, naše vchodové dvere pritom úplne zničili,“ zdôrazňuje pán Koza. Jeho ležiaca manželka pritakáva hlavou a zdôrazňuje, že sa veľmi preľakla.

Po odchode kukláčov zostal v byte ešte asi pol hodiny policajný vyšetrovateľ, ktorý pána Kozu vypočul a spísal zápis. Starší pán bol z udalostí toho dňa taký prekvapený, že mu stúpol krvný tlak a večer musel vyhľadať lekársku pomoc. „Pichli mi injekciu a dali lieky,“ podotýka.

Policajti ešte v ten deň vymenili rozbité dvere za iné, no ako sám hovorí, spôsobili im najmä poriadnu traumu. Navyše, náhradné dvere sú nižšej kvality ako pôvodné. „Naše dvere boli čalúnené a namiesto nich nám dali obyčajné. Od polície si budeme nárokovať úhradu škody,“ zdôraznil pán Koza.

Podľa názoru psychológa Roberta Máthého takáto skúsenosť môže vydesiť každého človeka, a o to viac, keď ide o starších ľudí. „Pokiaľ išlo o bezúhonných ľudí, tak to mohlo byť pre manželov z Lučenca až traumatizujúce a mohli byť poriadne vydesení. Predpokladám, že najskôr ani poriadne nevedeli, čo sa deje,“ poznamenal.

Kto robí, robí aj chyby, konštatuje o omyle policajtov bývalý dlhoročný kriminalista Matej Snopko. „Nechcem policajtov ospravedlňovať, no niekedy sa naozaj môže stať, že v takej zložitej organizácii niečo zlyhá. Predpokladám, že polícia sa starším manželom ospravedlní a tiež predpokladám, že uhradí vzniknuté škody,“ povedal.

Hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová informovala, že pokiaľ sa na nich rodina obráti a bude žiadať náhradu škody, ministerstvo škodu uhradí. Sťažovať sa môžu aj ak ich poškodené dvere nahradili menej hodnotnými. „Čo sa týka otázky adekvátnosti zásahu a prípadného pochybenia, k tomu sa musí vyjadriť Národná kriminálna agentúra,“ podčiarkla.

Prezídium Policajného zboru, pod ktorý NAKA patrí, cez hovorcu Michala Slivku odkázalo, že prezident nariadil vykonanie kontroly v tomto prípade. Stanovisko zaujmú až po jej ukončení. Pán Koza je z postupu polície s odstupom niekoľkých dní rozčarovaný a smutný.

„Žiaľ, žijeme v policajnom štáte,“ zdôrazňuje. Ako dodal, on ani jeho manželka po celý svoj život nemali žiadny problém s políciou. „Ja som pracoval dlhé roky v magnezitke v Lovinobani, manželka bola úradníčkou na pošte v Lučenci,“ dodal. Rodina podľa neho zvažuje podanie sťažnosti na postup kukláčov na inšpektorát ministerstva vnútra.

© Autorské práva vyhradené

135 debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #kukláči