Schválili novelu rokovacieho poriadku, opozícia ju napadne na Ústavnom súde

Poslanci viac nebudú môcť v rokovacej sále Národnej rady SR používať transparenty ani vyhotovovať videá. Parlament dnes totiž schválil novelu zákona o rokovacom poriadku, ktorú ešte v lete inicioval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Poslanci novelu v stredu podporili 79 hlasmi. Za novelu rokovacieho poriadku hlasovali všetci prítomní poslanci vládnych strán Smer, SNS a Most-Híd.

26.10.2016 11:14 , aktualizované: 21:34
debata (155)

Zmeny tiež podporili viacerí nezaradení poslanci. Za novelu bola Alena Bašistová (Sieť), ktorá v hlasovaniach podporuje vládnu koalíciu. Novelu podporila aj trojica poslancov, ktorá opustila klub hnutia Sme rodina Peter Marček, Rastislav Holúbek a Martina Šimkovičová. Hlasovania sa zdržali všetci prítomní členovia poslaneckého klubu Ľudovej strany Naše Slovensko. Proti zmenám v rokovacom poriadku hlasovali opozičné strany SaS a OĽaNO a tiež nezaradení poslanci, ktorí odišli zo Siete a strany Most-Híd, teda Miroslav Beblavý, Simona Petrík, Katarína Macháčková a Zsolt Simon.

Zmeny rokovacieho poriadku

I napriek neustálej kritike opozície, že koalícia chce takto zalepiť ústa opozičným poslancom, aby nepoukazovala na kauzy vlády, prešiel v zákone aj presne stanovený maximálny rečnícky čas poslancov. Podpredsedovia parlamentu a členovia vlády majú mať obmedzený čas, a to na 20 minút. Ale v prípade odvolávania člena vlády bude môcť minister vystúpiť bez obmedzenia. Taktiež prešla zmena, podľa ktorej budú môcť poslanci v rozprave vystúpiť dvakrát, a to prihlásením sa písomne pred začatím rozpravy ako aj ústne počas nej. Ak sa poslanec prihlási písomne, rečnícky čas je najviac 30 minút. Ak sa poslanec prihlási ústne, má nárok na 10 minút.

Prezident, predseda vlády a predseda parlamentu však budú môcť hovoriť bez časového obmedzenia.

Poslanci viac nebudú môcť používať vizuálne pomôcky ako transparenty či letáky a ani obrazovú či zvukovú prezentáciu. Novela zakazuje aj používanie mobilných telefónov či tabletov na fotenie či zaznamenávanie videí. Do rokovacej sály nesmú poslanci nosiť jedlo.

Predsedajúcemu sa novelou udeľuje kompetencia vykázať poslanca, ktorý prekročil hranice slušnosti v pléne zo sály po tom, ako na upovedomenie neposlúchne dvakrát. Ak však odmietne sálu opustiť, predsedajúci môže schôdzu prerušiť.

V pléne budú môcť po novom vystúpiť aj osoby činné v oblasti politiky, teda napríklad aj poslanci Európskeho parlamentu.

Opozícia hovorí o náhubkovom zákone

Podľa opozície sú návrhy na zmeny rokovacieho poriadku neprimerané a zbytočné. Aj schválený pozmeňovací návrh, ktorý v pléne predložil poslanec Gábor Gál (Most-Híd), opozícia ostro skritizovala. Zákon podľa opozičníkov nerieši skutočné problémy a kauzy, ktoré trápia Slovensko.

Poslanec Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) povedal, že podľa Ústavy SR sa vláda zodpovedá parlamentu. „Rokovací poriadok však dá ministrovi neobmedzenú možnosť prihlásiť sa do diskusie, vždy po 20 minút, kým poslanec bude obmedzený len na maximálne dve vystúpenia. Novela pošliapava ústavu,“ zdôvodnil a upozornil, že opozícia sa obráti na ústavný súd.

„Parlament bude slušný, ak sa pričiní o to, že všetky kauzy budú vyšetrené, a keď budú zrušené amnestie Vladimíra Mečiara,“ vyhlásila podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS).

Opozícia taktiež vyzve prezidenta SR Andreja Kisku, aby nepodpísal novelu rokovacieho poriadku. Ak by prezident SR novelu nepodpísal, bude sa ňou musieť parlament zaoberať opäť. Za jej schválenie následne bude musieť hlasovať najmenej 76 zákonodarcov.

Ako povedala v stredu na tlačovej besede predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová, predsedajúci schôdze budú musieť buď ignorovať vymáhanie rokovacieho poriadku, ktorý označila za tvrdý zákon, alebo ak budú vymáhať jeho dodržiavanie, staneme sa podľa nej prepadliskom demokracie.

Danko proti nespratníkom

Počas parlamentných prázdnin predseda parlamentu Andrej Danko zriadil pracovnú skupinu, ktorá pripravila zmeny rokovacieho poriadku. Potrebu nového rokovacieho poriadku si podľa neho vyžiadali situácie, ktoré za posledné mesiace vznikali počas rokovacích dní v pléne Národnej rady Slovenskej republiky. Príprave rokovacieho poriadku predchádza rozbor rokovacích poriadkov vo viac ako 20 krajinách Európskej únie.

„Slušné správanie, čisté a protokolárne oblečenie by mali byť absolútny etalón správania sa v pléne parlamentu,“ povedal Danko a dodal, že „…samozrejmosťou musí byť aj dodržiavanie pravidiel, a to bez rozdielu, napríklad zákaz používania mobilného telefónu, konzumácie jedla alebo pitia v pléne parlamentu či natáčania akýchkoľvek videí.“ Ako novinku už vtedy spomínal systém presného prideľovania času na diskusiu.

Podľa pôvodného návrhu by mali prezident, predseda vlády, predseda parlamentu, členovia vlády ako aj podpredsedovia NR SR neobmedzený rečnícky čas.

Podľa Danka je veľkou udalosťou, že parlament schválil nový rokovací poriadok. Na tlačovej besede po hlasovaní v NR SR uviedol: „Som zodpovedný aj za to, že národná rada musí byť tou vzorovou inštitúciou, ktorá bude príkladom pre žitie ľudí, pre správanie sa ľudí k sebe a inštitúciou, ktorá rieši problémy ľudí“.

Danko dodal, že si stojí za tým, že zmeny rokovacieho poriadku boli potrebné a poďakoval tým, ktorí pri zmenách pomáhali. V tejto súvislosti poukázal na správanie sa poslanca Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) krátkymi zostrihanými videami, v ktorých sa Matovič vulgárne vyjadruje. „Bolo treba zmeniť rokovací poriadok, aby sa do parlamentu vrátila elementárna slušnosť,“ povedal.

Zdôraznil, že do zmien zakomponovali aj opozičný návrh, a tým je, že môžu poslanci vystúpiť v rozprave nie raz, ale dvakrát. Maximálny rečnícky čas poslancov podľa neho má robiť poriadok s poslancami, ktorí vo svojich vystúpeniach osobne urážali svojich kolegov. „Verím, že poslanci budú kvitovať, že časové obmedzenie rečníckeho času sa vzťahuje aj na ministrov, že poslanci budú môcť vystúpiť dvakrát a že NR SR začne riešiť problémy ľudí,“ dodal.

Danko vyzdvihol, že budú môcť v pléne vystúpiť aj europoslanci. „Sme jeden z prvých štátov, ktorý bude môcť vypočuť aj europoslancov,“ povedal. Ako povedal, neobáva sa, ak sa opozícia obráti na ústavný súd s tým, že je nový rokovací poriadok protiústavný. „Môžu využiť svoje zákonné právo,“ povedal a dodal, že sa neobáva o svoju stoličku. „Mám čisté svedomie v tom, ako sme zákon schvaľovali,“ povedal.

Podľa koaličného poslanca Dušana Jarjabka (Smer) ešte nikdy v Národnej rade nevládla taká anarchia, ako v súčasnosti. Vyslovil presvedčenie, že takáto situácia niektorým predstaviteľom opozície vyhovuje, pretože sa riadia heslom „čím horšie, tým lepšie“.

Tridsať minút musí poslancom stačiť, tvrdí Nachtmannová

Schválený návrh novely zákona o rokovacom poriadku nezabraňuje poslancom v hĺbkovej debate k prerokovaným návrhom zákonov. Myslí si to poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky za Smer Oľga Nachtmannová, ktorá to povedala vo svojom vystúpení v rokovacej sále. Podľa nej navrhovaný maximálny rečnícky čas 30 minút je dostačujúci pre tých, ktorí hovoria k veci a nie osobne so snahou zosmiešniť protivníka.

„Návrh nezabraňuje hĺbkovej debate. Dobre vieme, že práca poslanca nie je iba rokovanie v pléne, ak sa tomu poslanec venuje zodpovedne,“ povedala s tým, že prácou poslanca je aj práca v teréne a v parlamentných výboroch. Práve výbor by mal byť podľa Nachtmannovej miestom na odbornú diskusiu. „Tam nie je diskusia obmedzená. Často sa na výboroch zúčastňujú aj odborníci z praxe. Môže byť lepší priestor na hĺbkovú diskusiu?“ pýta sa poslankyňa. Na jej vystúpenie reagoval poslanec Richard Vašečka (OĽaNO) s tým, že obmedzenie rečníckeho času podľa neho i napriek jej argumentom nie je správne.

Poslanec za Most-Híd Peter Kresák upozornil, že Európsky súd pre ľudské práva pred časom rozhodol o tom, že v maďarskom parlamente boli štyria poslanci sankcionovaní za svoje správanie sa na základe nespravodlivého právneho procesu. Vtedy im predseda parlamentu udelil pokutu a plénum ju schválilo. Poškodení poslanci nemali v rukách žiadny právny prostriedok. Avšak Európsky súd pre ľudské práva podľa Kresáka dodal, že sloboda prejavu nie je bezbrehá a že každý parlament si môže upraviť svoj vnútorný poriadok.

155 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #parlament #rokovací poriadok