Návrh zákona o hazarde neprešiel

Návrh zákona o hazardných hrách z dielne OĽaNO, ktorého cieľom bolo zrušiť podmienku petície na prijatie všeobecne záväzného nariadenia obce o zákaze prevádzkovania hazardných hier neposunuli poslanci NR SR do druhého čítania.

27.10.2016 12:47 , aktualizované: 17:01
debata (5)

Druhý návrh zákona o hazardných hrách od poslancov OĽaNO tiež neprešiel do druhého čítania. Cieľom skupiny poslancov NR SR za OĽaNO bolo chrániť deti a mladistvých pred hazardnými hrami.

„Ochrana detí a mladistvých pred rizikom závislosti od hazardných hier, zamedzenie ľahkého prístupu k hazardným hrám alebo akéhokoľvek iného častého kontaktu s nimi či snaha odstrániť nežiaduce vplyvy s tým spojené sa dajú označiť za priority rezonujúce v dnešnej spoločnosti v súvislosti s problematikou hazardných hier,“ nazdával sa poslanec Ján Budaj.

Poslanci chceli umožniť obecným zastupiteľstvám, aby mohli zakázať prevádzkovanie len niektorých hazardných hier (podľa súčasnej právnej úpravy je možné zakázať prevádzkovanie buď všetkých, alebo ani jednej z hazardných hier), tiež aby mohli zakázať prevádzkovanie hazardných hier aj v jednotlivých častiach obce.

Občianske združenie Aliancia za čistú hru – Clarify víta rozhodnutie parlamentu nepodporiť návrh zákona o hazardných hrách z dielne OĽaNO. Ako informoval zástupca riaditeľa združenia Tomáš Szmrecsányi, „snaha zrušiť podmienku petície na prijatie všeobecne záväzného nariadenia obce o zákaze prevádzkovania hazardných hier by len viedlo k legislatívnemu chaosu, k zneužívaniu potreby racionálne regulovať hazardné hry na politické a ideologické ciele v regiónoch a k podkopávaniu podnikateľského prostredia“.

Szmrecsányi upozornil, že „ak už raz je prevádzka hazardných hier zákonom chránenou podnikateľskou činnosťou, nie je možné len niektoré typy hazardných hier ekonomicky diskriminovať. Bolo by to protizákonné aj protiústavné“. Pripomenul, že prevádzkovatelia musia tiež dodržať všetky zákonom dané povinnosti, ktoré sa sprísnia vďaka novele zákona o hazardných hrách z dielne ministerstva financií.

„Táto novela, ktorá už je v druhom čítaní v parlamente, navyše vyrieši postupne aj mnohé ďalšie závažné problémy súvisiace s hazardom,“ konkretizoval Szmrecsányi. Doplnil, že novela rezortu financií zruší hybridné herne, teda výherné automaty v krčmách. Významne zníži počet herní, keďže na rozdiel od súčasnosti namiesto piatich bude musieť byť v herni aspoň dvanásť výherných automatov a znemožní prístup mládeže, sociálne odkázaných občanov a patologických hráčov k hazardným hrám. „Skúsenosti zo zahraničia hovoria jasne, že zákaz hazardu vedie len k zhoršeniu súčasného stavu,“ dodal Szmrecsányi s tým, že tak regionálni politici, ako aj poslanci NR SR by mali ísť zlatou strednou cestou, teda cestou prísnej, ale adresnej regulácie hazardu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hazard