Pospíme si dlhšie, počasie bude mierne premenlivé

Školáci sa nemusia báť, že im jesenné prázdniny pokazia vytrvalé dažde. Tým, čo cestujú k hrobom svojich blízkych, nezaveje cestu sneh.

29.10.2016 07:00
počasie, jeseň Foto: ,
Jesenné slnko si v piatok užili aj Bratislavčania.
debata (22)

Čo sa týka počasia, vyhliadka na najbližšie dni je celkom dobrá. Navyše si ešte v noci zo soboty na nedeľu pospíme o hodinu dlhšie, lebo sa končí letný čas.

Počasie si zachová svoj doterajší priebeh. Mierne oteplenie vystrieda mierne ochladenie a naopak. Odborníci vravia, že v tomto období sa veľmi zle predpovedá, čo bude napríklad o desať dní. Zapríčinila to situácia na severe.

„Severný ľadový oceán je nedostatočne zamrznutý. Neexistuje silný polárny vír, ktorý by tam dokázal udržať studený vzduch tak, aby sa mohol ďalej ochladzovať. Z vyšších zemepisných šírok môže na juh preniknúť veľmi studený vzduch, ale zároveň sa môže dostávať z juhu veľmi vysoko na sever teplý vzduch,“ hovorí Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Striedavé prúdenia spôsobujú striedanie príjemného počasia s menej príjemným. Najväčším problém sú momentálne hmly. Komplikujú život šoférom, a tam, kde nie sú, teplota klesá pod bod mrazu. V piatok ráno bol prízemný mráz na väčšine územia. „V tomto ročnom období už mráz býva, aj keď v čase Dušičiek je neželaný, pretože mráz môže kvetom na hroboch ublížiť,“ dodal Faško. V najbližších dňoch už nemusí mrznúť, pretože sa zmení prúdenie a začne viac fúkať. Neočakávame ani veľa zrážok. Cez deň môže teplota vzduchu dosiahnuť na niektorých miestach aj viac ako 10 stupňov Celzia.

Sneh je iba vo vysokohorských polohách. Nie je napríklad ani na Štrbskom Plese, v nadmorskej výške viac ako 1 300 metrov. Snehová pokrývka by sa mohla objavovať vo výškach nad 1 400 až 1 500 metrov. V piatok ráno bolo na Chopku 9 centimetrov a na Lomnickom štíte 27 centimetrov snehu. Pretože sú prázdniny a vysokohorské chodníky sú ešte otvorené, ľudia budú vyrážať na túry. Vo vyšších polohách by si mali dávať obzvlášť pozor na ľad. Ak teplota klesne k bodu mrazu, na miestach hlavne v blízkosti vodných tokov alebo na mostoch sa môže tvoriť námraza alebo poľadovica.

V noci zo soboty na nedeľu letný čas vystrieda čas stredoeurópsky, a tak si o tretej posunieme ručičky o hodinu dozadu. Vstaneme neskôr a slnko bude mať čas trochu prehriať vzduch. „Problém so zmenou času mávajú neraz deti, starší ľudia a citlivejší jedinci. Budú sa zobúdzať o hodinu skôr a denná únava potom spôsobí podráždenie a poruchy koncentrácie a pamäti. Pomohlo by posunutie zaspávania na neskoršiu dobu,“ radí neurologička Eva Feketeová.

Ako bude?

Sobota - Premenlivá až veľká oblačnosť. Ojedinele dážď alebo prehánky, od 1 100 m snehové. Denná teplota 10 až 14 stupňov.
Nedeľa - Polojasno až oblačno, na severe a východe dážď alebo prehánky, od 1 000 m sneženie. Denná teplota 8 až 13 stupňov. Pondelok - Jasno až polooblačno, ojedinele prehánky, od 700 m snehové zrážky. Denná teplota 3 až 8 stupňov.
Utorok - Jasno až polojasno, na severe a východe zväčšená oblačnosť. Denná teplota 4 až 10 stupňov. Streda - Polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky alebo dážď, na horách sneženie. Denná teplota 4 až 9 stupňov.
Štvrtok - Veľká oblačnosť, na väčšine územia dážď alebo prehánky, na horách sneženie. Denná teplota 4 až 10 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #zmena času