Kaliňák sa nemôže vyjadriť k podozreniu financovania IS

Minister vnútra Robert Kaliňák v stredu nechcel povedať bližšie informácie k prípadu, ktorý cez víkend zverejnila štátna tajomníčka ministerstva financií Dana Meager. Podľa nej Kriminálny úrad finančnej správy vyšetruje prípad, keď slovenský rezident sýrskeho pôvodu využíval neoprávnené nadmerné odpočty DPH na financovanie tzv. Islamského štátu.

02.11.2016 14:01
Robert Kaliňák Foto: ,
Robert Kaliňák.
debata (7)

„Bezpečnostné zložky pracujú intenzívne, spolupracujú medzi sebou a aj so zahraničnými partnermi. Na všetkých informáciách sa pracuje, ale žiadne bližšie podrobnosti nemôžem uviesť,“ zdôraznil Kaliňák. Minister vnútra odmietol potvrdiť, či sú zverejnené informácie pravdivé.

Meager cez víkend prípad zverejnila, ale podrobnosti neuviedla. „Nemôžem hovoriť ani o schémach, akými to robil, ale už len tento fakt je pre mňa tak odstrašujúci, že ma núti, aby som už ani sekundu nečakala a naozaj sa začala zamýšľať nad tým, ako pomôcť výkonným represívnym zložkám, ktoré bojujú tak ako proti daňovým podvodom i proti terorizmu,“ povedala ďalej Meager.

Podľa štátnej tajomníčky boli v prípade vykonané aj menšie platby, ktoré išli priamo, ale v princípe to išlo cez sieť krajín, aby sa stratila stopa, ktorá by mala odhaliť prvotného slovenského rezidenta sýrskeho pôvodu, vysvetlila Meager.

„Kriminálny úrad finančnej správy v operatívnej rovine preveruje prípad, ktorý spomínala pani štátna tajomníčka. V tejto chvíli však nie je možné predikovať, aký bude výsledok preverovania. Vzhľadom na to, že ide o rozpracovaný prípad, nie je možné poskytnúť viac informácií,“ uviedla v sobotu hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #odpočty DPH