Ministerstvo zatiaľ nezrušilo akreditáciu pre Čistý deň

O akreditácii resocializačného centra Čistý deň v Galante, s ktorým sa spája podozrenie, že v ňom došlo k týraniu a sexuálnemu zneužívaniu, sa stále nerozhodlo. Odňatie tohto certifikátu odporučila ministerstvu práce akreditačná komisia v polovici septembra. Ak jej rezort vyhovie, sociálny domov nebude môcť prijímať maloletých klientov, ktorým resocializáciu nariadi súd.

03.11.2016 07:37 , aktualizované: 04.11.2016 09:00
Peter Tománek, Čistý deň Foto: ,
Riaditeľ resocializačného centra Čistý deň v Galante Peter Tománek.
debata (18)

„Túto stredu sa akurát konalo riadne zasadnutie akreditačnej komisie, na ktorom jej boli poskytnuté aktuálne informácie o úkonoch urobených v prebiehajúcom správnom konaní voči resocializačnému zariadeniu a tiež ďalšie súvisiace dôležité informácie," uviedol hovorca sociálneho rezortu Michal Stuška. Čo konkrétne tam o galantskom centre zaznelo, Stuška neprezradil s odôvodnením, že naďalej prebieha dokazovanie. Po tomto stretnutí niektoré médiá informovali, že na ňom opäť padol návrh na odňatie licencie. K tomu však podľa hovorcu nedošlo.

Akreditačná komisia fungujúca pri ministerstve práce odporučila odobrať akreditáciu Čistému dňu 14. septembra. Stuška vysvetlil, že o návrhu komisie v takzvanom prvom stupni správneho konania rozhoduje ministerstvo. To sa deje v súčasnosti, keď sa robí dokazovanie vo veci. Rezort sa podľa Stušku momentálne oboznamuje s písomným vyjadrením k podozreniam, ktoré si vyžiadal od vedenia centra. „O zrušení akreditácie udelenej Čistému dňu sa však zatiaľ nerozhodlo," zdôraznil hovorca. Na tento verdikt má ministerstvo čas 60 dní, teda musí ho predložiť zhruba do polovice novembra, podpísané šéfom svojej sociálnej sekcie.

V druhom stupni bude rozhodnutie na samotnom ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer). K tomu však môže dôjsť až vtedy, ak by sa centrum v zákonnej lehote 15 dní od doručenia proti prvostupňovému rozhodnutiu odvolalo, resp. ak by proti nemu podalo rozklad. „Až do tohto momentu minister do rozhodovacieho procesu nevstupuje. Rozhoduje až o rozklade, aj to na základe návrhu ním ustanovenej osobitnej rozkladovej komisie. Proti rozhodnutiu ministra sa už potom nemožno odvolať," uzavrel Stuška.

Galantské centrum od svojho vzniku získalo cez dotácie okolo 3,4 milióna eur. Ak by stratilo akreditáciu, zrejme by to znamenalo jeho zánik, keďže by stratilo nárok na financie z verejných zdrojov. Hovoriť o zrušení „licencie" na prevádzku centra však podľa Stušku nie je namieste. „Licenciu, napríklad od vyššieho územného celku, centrá tohto typu vôbec nepotrebujú," uviedol.

Podľa Jany Lukáčovej z Ústredia práce zo zariadenia od začiatku kauzy odišli do iných podobných stredísk len traja z vtedajších 34 klientov. „Niektorí nemajú súdom nariadenú zmenu, iní ju síce majú, ale ich rodičia sa odvolali, ďalší medzičasom dosiahli plnoletosť," opísala Lukáčová súčasný stav v Čistom dni.

Kauza resocializačného zariadenia vypukla 9. septembra, keď opozičná poslankyňa SaS Natália Blahová napísala na svoj internetový blog text s názvom Requiem pre znásilnené dievčatá. Opísala v ňom príbeh dievčaťa, ktorú mal v roku 2014, vtedy ešte ako 14-ročnú, opiť a znásilniť terapeut galantského výchovného ústavu. Zneužité mali zároveň byť aj ďalšie klientky, a to nielen zmieneným, ale aj viacerými inými členmi personálu. Blahová sa odvolávala výhradne na výpovede matky maloletého dievčaťa.

V ďalších dňoch sa začali vynárať rozporuplné informácie, na ktoré zostalo množstvo nezodpovedaných otázok. Nie je doteraz jasné, či dievča bolo v tom čase maloleté, alebo už malo 15 rokov. Takisto verejnosť nevie, či zmienený terapeut, ktorý bol zároveň bývalým klientom zariadenia, v skutočnosti nepracoval len ako dohodár pri príprave jedál v kuchyni. Zatiaľ je známe, že k sexuálnym kontaktom v zariadení dochádzalo, jeho riaditeľ Peter Tománek priznal, že o nich vedel.

V minulosti sa dvakrát začalo vyšetrovanie podozrení zo sexuálneho zneužitia a z týrania, to sa však predčasne skončilo, nik nebol potrestaný. Po prevalení škandálu Generálna prokuratúra potvrdila, že polícia pri vyšetrovaní pochybila. Opätovne sa začalo trestné stíhanie pre dva skutky, ktoré sa mali v centre stať. Ide o zločin sexuálneho zneužívania a zločin týrania blízkej a zverenej osoby.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #resocializácia #kauza zneužívania v Galante