Odborári chcú vystúpiť z KOZ, ak nezvýšia učiteľom platy

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek má naďalej presadzovať požiadavky školských odborov v kolektívnom vyjednávaní.

04.11.2016 14:20
protest učiteľov Foto: ,
Na archívnej snímke protest učiteľov na Námestí slobody v Bratislave.
debata (6)

Rada odborového zväzu sa na tom zhodla v uznesení počas rokovania 3. novembra v Kežmarských Žľaboch. Rada sa zároveň zhodla na tom, že Ondek nemá podpísať kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa, ak nebude obsahovať ustanovenia, ktoré sa týkajú valorizácie platových taríf pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl od 1. januára 2017. Informoval o tom vedúci Úradu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Juraj Stodolovský.

Rada zväzu ďalej schválila vystúpenie z Konfederácie odborových zväzov (KOZ), ak kolektívna zmluva vyššieho stupňa na rok 2017 nebude obsahovať tieto ustanovenia o valorizácii platových taríf a ak k presadzovaniu platových požiadaviek školských odborov budú mať naďalej negatívny postoj niektoré odborové zväzy združené v konfederácii.

Ondek na rokovaní zároveň upozornil na zarážajúci postoj hlavného vyjednávača KOZ SR, aby pedagogických zamestnancov, odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl vylúčili z kolektívneho vyjednávania. Prezident KOZ SR Jozef Kollár Radu zväzu uistil, že sa bude snažiť zvrátiť aktuálny vývoj tak, aby valorizácia platov pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl bola súčasťou kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na rok 2017.

Tarifné platy zamestnancov v štátnej a verejnej službe by sa mali podľa predbežnej dohody od začiatku budúceho roka zvýšiť o štyri percentá. Predbežne dohodnuté zvýšenie platov by sa však netýkalo pedagogických a odborných zamestnancov v školstve, keďže im sa platové tarify zvýšili od začiatku septembra tohto roka o šesť percent.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #platy učiteľov