Čína zrušila stretnutie s Ficom, v Rige sa koná summit SVE16 a Číny

Čínska strana zrušila bilaterálne rokovanie so slovenským premiérom Robertom Ficom, ktoré bolo naplánované pred uskutočnením sobotňajšieho summitu krajín strednej a východnej Európy (SVE16) a Číny v lotyšskej Rige. V Rige sa začali dvojdňové rokovania európskych krajín s Čínou na piatom summite vo formáte 16 + 1.

05.11.2016 13:58 , aktualizované: 17:11
Maris Kučinskis, Li Keqiang Foto: ,
Lotyšský premiér Maris Kučinskis s čínskym premiérom Li Keqiangom na spoločnom rokovaní predsedov vlád 16 krajín strednej a východnej Európy a Číny.
debata (754)

Po spoločnom rokovaní predsedov vlád 16 krajín strednej a východnej Európy a Číny, ktoré sa v sobotu začalo v Národnej knižnici Lotyšska v Rige, podpíše Slovenská republika s Čínou Memorandum o porozumení Hoci na summite 16+1 oficiálne zastupuje Slovensko premiér Robert Fico, memorandum podpíše štátna tajomníčka Ministerstva financií SR Dana Meager. Po skončení summitu bude mať Fico brífing. Rokovanie vedie lotyšský premiér Maris Kučinskis.

Tri prioritné oblasti spolupráce do budúcnosti, o ktorých dnes rokujú aj na summite, sú infraštruktúra, špičkové technológie a ekologicky šetrné technológie. Vzťahy však posilňujú aj v oblasti dopravy, vzdelávania, vedy, výskumu, inovácií či cestovného ruchu. Výsledkom summitu bude strategická agenda tohto partnerstva do roku 2020.

V rámci medzinárodnej spolupráce považujú partneri zoskupenia 16+1 toto partnerstvo za pokrokové. Navyše úzka spolupráca jedenástich krajín Európskej únie s Čínou prispieva v oblasti strategického partnerstva k vyrovnaným a dobrým vzťahom v rámci celej únie.

Summit 16+1 v Rige je piatym spoločným stretnutím predsedov vlád 16 krajín Európy s Čínou, nadviaže na výsledky rokovaní v čínskom Suzhou z novembra 2015. Zástupcovia týchto 17 krajín sa pravidelne stretávajú od roku 2012, keď sa vo Varšave uskutočnila prvá schôdzka. Základ spolupráce krajín strednej a východnej Európy s Čínou však vytvorilo hospodárske fórum v roku 2011 v Budapešti. Šestnásťčlenný tím krajín strednej a východnej Európy tvoria Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Estónsko, Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Macedónsko, Maďarsko, Čierna Hora, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko a Slovensko.

Číňania zrušili plánované bilaterálne stretnutie s Ficom

Vzťahy medzi SR a Čínou sa v poslednom období spomínali v súvislosti so stretnutím prezidenta Andreja Kisku s duchovným vodcom tibetských budhistov dalajlámom. Prezident Kiska sa s Dalajlámom stretol v októbri tohto roku. Neprijal ho však v Prezidentskom paláci, ale boli na spoločnom obede mimo paláca. Kiska sa s dalajlámom už v minulosti stretol, teraz však po prvýkrát ako prezident. S najvyšším tibetským duchovným hovoril podľa vlastných slov o potrebe porozumenia medzi ľuďmi a o tom, že všetky náboženstvá sú si podobné, ak ich základom je láska, odpúšťanie a empatia.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti so stretnutím uviedlo, že podnikne odvetné opatrenia. Prezident však neskôr argumentoval, že sa niekoľko dní pred návštevou dalajlámu na Slovensku stretol s čínskym veľvyslancom a vysvetlil mu výsostne osobné dôvody súkromného stretnutia formou obeda s duchovným. Kiska veľvyslanca zároveň uistil, že Slovensko má záujem na pokračovaní dobrých vzťahov s Čínou a zdôraznil, že stretnutie nijakým spôsobom nespochybňuje jednoznačné stanovisko SR k politike jednej Číny. Ako povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, stretnutie Kisku s dalajlámom bude mať na vzájomné vzťahy SR a Číny negatívny dopad.

Peking pokladá tibetského duchovného vodcu za separatistu, on ale opakovane vyhlasuje, že sa usiluje iba o väčšiu autonómiu pre Tibet v rámci Číny.

754 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Robert Fico #Čína