Už sa nevrátim, povedal pred útekom väzeň

Polícia má ťažké srdce na Zbor väzenskej a justičnej stráže. Vytýka mu, že útek väzňa Igora Horvátha nenahlásil polícií, a dozvedeli sa to až od občianky, ktorá to oznámila na tiesňovú linku 158.

09.11.2016 15:50 , aktualizované: 20:00
debata (1)

Kancelária zboru takéto obvinenie odmieta. Tvrdí, že políciu informovali okamžite, a to len vďaka šoférovi, ktorý väzňa viezol na lekárske vyšetrenie. Kto z nich má pravdu, je zatiaľ ťažké určiť. Obe strany totiž uvádzajú rôzne časové údaje, kedy k úteku došlo. Horvátha nakoniec chytili v Maďarsku, vyšetrovateľ ho obvinil z prečinu marenia úradného rozhodnutia.

Igora Horvátha vypátrali na severe Maďarska... Foto: SITA, KR PZ Banská Bystrica
väzeň, Horváth Igora Horvátha vypátrali na severe Maďarska niekoľko hodín po úteku.

Igor Horváth (21) sa v utorok tento týždeň po návšteve lekára nevrátil do nápravného zariadenia v Rimavskej Sobote. Banskobystrická policajná hovorkyňa Andrea Petrovičová uviedla, že po lekárskom vyšetrení mal nasadnúť na zadné sedadlo služobného auta Ústavu na výkon odňatia slobody Želiezovce. „Horváth následne počkal, kým si sprevádzajúci strážnik sadol za volant a keď naštartoval motor, otvoril zadné dvere a so slovami "už sa nevrátim“ z vozidla vystúpil," povedala Petrovičová s tým, že sa stratil medzi domami. Podľa nej potom nasadol do osobného auta Audi A4 a pokračoval v úteku. Petrovičová upresnila, že Horváth zo služobného auta vystúpil krátko po desiatej hodine a prvé oznámenie o úteku dostali až tesne pred jedenástou hodinou o 10.47 od ženy, ktorá volala na tiesňovú linku. „Je na škodu veci, že útek väzňa nebol ihneď oznámený z ústavu na výkon trestu odňatia slobody, ale občiankou na linku 158. Obvinený tak získal časový náskok, ktorý sťažoval jeho zadržanie,“ reagovala Petrovičová.

Napriek tomu, že väzňa prenasledovala pohotovostná hliadka, podarilo sa mu zmiznúť na územie Maďarska, do mesta Ózd, ktoré je vzdialené necelých 30 kilometrov od Rimavskej Soboty. Tam bol večer zadržaný maďarskou políciou a vydaný na Slovensko.

Riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž tvrdí, že políciu kontaktovali okamžite, ako útek zistili. „O 10.45 hod. prišlo podľa zistení zboru k mimoriadnej udalosti a o minútu na to vodič, ktorý bol civilným zamestnancom zboru, telefonicky informoval o tejto skutočnosti vedúceho oddelenia, ktorý na základe toho vyslal prenasledovaciu hliadku Zboru väzenskej a justičnej stráže,“ vysvetľoval Baláž s tým, že požiadali o súčinnosť aj políciu. Na vyvodenie zodpovednosti voči zamestnancom zboru Baláž nevidí dôvod.

Baláž pripomenul, že odsúdený bol umiestnený na otvorenom oddelení. To znamená, že mimo neho sa mohol pohybovať bez dozoru či sprievodu strážnikov. Väzni tak chodia do práce či na kultúrne podujatia. Aj Horváth mohol ísť v utorok k lekárovi sám, odviezlo ho však služobné auto zboru. „Každý z odsúdených, ktorý je v takomto režime, si je plne vedomý, že v prípade svojho čo i len najmenšieho zlyhania a porušenia pravidiel bude nasledovať sankcia, ktorou je jednak umiestnenie do uzavretého ústavu, ako aj prípadný ďalší trest za marenie výkonu úradného rozhodnutia,“ skonštatoval Baláž. Väzeň mohol mať útek dopredu pripravený. Polícia ani zbor väzenskej stráže neupresnili, či audi šoféroval sám, alebo bol v aute ešte človek, ktorý na neho čakal.

Horváth bol odsúdený za prečin usmrtenia z nedbanlivosti počas autonehody. Odsedieť si mal 30 mesiacov, vo februári už mohol požiadať o podmienečné prepustenie. Trest mu mal vypršať v máji 2018. Za útek ho vyšetrovateľ obvinil z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia. Teraz mu hrozí jeden až päť rokov väzenia.

Tento rok už ide o druhého väzňa, ktorý ušiel. Z leopoldovskej väznice počas prác na strelnici sa to podarilo Ľubomírovi Behanovi (24). Stalo sa tak v júni tohto roka. Polícia ho zadržala až po štyroch mesiach. Skrýval sa na povale otcovho domu v obci pri Piešťanoch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #útek #Rimavská Sobota