Za nepodpísaním rokovacieho poriadku je politika, tvrdí Danko

Nepodpísaním novely rokovacieho poriadku Národnej rady SR prezident Andrej Kiska vniesol do tejto témy politiku, a nie odbornosť. V nedeľnej relácií televízie TA3 V politike to povedal predseda parlamentu a SNS Andrej Danko, podľa ktorého nový rokovací poriadok v parlamente bude opätovne prerokovaný už na najbližšej schôdzi parlamentu.

13.11.2016 13:31
Andrej Danko Foto: ,
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko.
debata (138)

„Ak pán prezident vrátil zákon z dôvodu, že chcel politicky zareagovať a dať za pravdu opozícii, teda začal robiť politiku, možno sa časom dostaneme k tomu, čo už si vrabce čvirikajú, že z opozície prezidenta by chcel byť lídrom politickej strany," vyhlásil Danko.

Dôvody odmietnutia novely Kancelária Národnej rady SR podľa neho preštuduje a ak nájde nezrovnalosti, tak ich upraví. Danko zároveň zopakoval, že prezident má právo odmietnuť zákon, no v tomto prípade to považuje za trest voči Národnej rade v súvislosti s vymenovávaním ústavných sudcov.

Danko zdôraznil, že prezident je povinný vymenovať zvolených ústavných sudcov, v opačnom prípade koná v rozpore so stanoviskom Ústavného súdu. „Aj z toho pramení napätie medzi prezidentskou kanceláriou a Národnou radou SR,“ tvrdí Danko, ktorý chce prezident na budúci týždeň opäť vyzvať, aby ústavných sudcov urýchlene menoval.

Novelizácia rokovacieho poriadku priniesla podľa Danka spoločenskú diskusiu o tom, kde je hranica hysterickej politiky a normálneho správania sa poslanca. „Musíme na to poukazovať," zdôraznil. Novela podľa neho nikomu neupiera jeho práva, no upravuje správanie poslancov, ktorí „si pomýlili plénum a výkon svojho mandátu s trhoviskom“.

Lídrov opozičných parlamentných strán vyzval, aby čo najskôr predložili svoje návrhy Etického kódexu poslanca, ktorý bude ďalším krokom k nastoleniu poriadku v parlamente. „Nech si poslanci sami navrhnú pravidlá správania, pravidlá hraníc slušnosti,“ povedal s tým, že výroková imunita je síce dôležitá, no musí mať svoje hranice, pričom verbálne násilie a urážky nie sú prijateľné.

138 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovací poriadok #Andrej Kiska #Andrej Danko