Zmizol ďalší väzeň, tentoraz z pekárne

S útekmi z väzenia sa za posledné mesiace roztrhlo vrece. Z pracoviska v pekárni mimo košického ústavu v Šaci sa ráno vzdialil 41-ročný odsúdený väzeň.

14.11.2016 15:32 , aktualizované: 16:29
debata (12)

V oddelení s minimálnym stupňom stráženia si odpykával ročný trest za porušovanie domovej slobody. V marci na budúci rok by mohol požiadať o podmienečné prepustenie, v septembri by bol voľný.

Podľa informácií Pravdy muž bol odsúdený za krádež hydiny. Trest však dostal iba za porušovanie domovej slobody, lebo sliepky, ktoré ukradol, nemali hodnotu vyššiu ako 266 eur, aby ho mohli obviniť z trestného činu krádeže.

„Voči odsúdenému bolo začaté pátranie v súčinnosti s Policajným zborom. Je potrebné si uvedomiť, že vzhľadom na priemerný počet takmer 1 200 odsúdených, ktorí denne odchádzajú na pracoviská mimo ústavu, ide v tomto roku len o druhý prípad vzdialenia sa z pracoviska mimo ústavu," uviedol riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

Na väzňov pracujúcich v pekárni dohliadal síce strážnik, podľa Baláža však išlo o nepravidelné kontroly. Odsúdenému na úteku tak teraz hrozí oveľa vyšší trest. Ak sa ho polícii podarí chytiť, bude obvinený z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia.

Po Ľubomírovi Behanovi, ktorého polícia vypátrala v októbri, po štyroch mesiacoch od úteku, a ďalšom väzňovi Igorovi Horváthovi, ktorý sa 8. novembra od lekára nevrátil do zariadenia, je to za posledný polrok už tretí útek. Horvátha polícia vypátrala ešte v ten deň v Maďarsku, kam ušiel autom.

Zabrániť takýmto incidentom by mali elektronické náramky, ktoré monitorujú pohyb človeka. Tie nosia najnovšie aj väzni. V súčasnosti ich má 123 odsúdených, ktorí pracujú mimo stráženej časti väzníc.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #väzeň #Košice-Šaca