Gajdoš: Podporujeme spoluprácu EÚ a NATO v otázkach obrany

O užšej spolupráci Európskej únie a Severoatlantickej aliancie ako aj o operáciách spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky so zameraním na Líbyu a Stredomorie diskutovali v Bruseli ministri obrany členských štátov únie vrátane slovenského ministra Petra Gajdoša.

15.11.2016 17:40
debata (24)

Témou bola tiež príprava európskeho obranného akčného plánu, ktorý pripravuje Európska komisia, ako aj budúce dlhodobé zameranie Európskej obrannej agentúry (EDA). Úlohy EDA budú vychádzať z Globálnej stratégie a implementačného plánu pre oblasť obrany a bezpečnosti a budú zamerané na rozvoj kľúčových spôsobilostí Európskej únie, dodala hovorkyňa slovenského ministerstva obrany Danka Capáková.

Za prítomnosti generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga ministri diskutovali o „spoločnom súbore návrhov“ na implementáciu spoločnej deklarácie EÚ a NATO o spolupráci, ktorý považujú za dobrý, avšak potrebujú zlepšiť strategickú komunikáciu, harmonizovať proces obranného plánovania a venovať pozornosť možným spoločným cvičeniam.  

Capáková ďalej informovala, že na rokovaní sa hovorilo aj o bezpečnosti v Stredozemnom mori, a teda o ochrane južných hraníc Európy. Stredobodom záujmu bola operácia EUNAVFOR MED SOPHIA, ktorá sa zameriava na rozkladanie prevádzačských sietí migrantov v medzinárodných vodách. Slovensko v každom prípade podporuje rýchlejšie kroky, aby únia dokázala nelegálnu migráciu z Afriky a cez balkánsku trasu obmedziť, prípadne aspoň dostať pod kontrolu. Slovensko túto misiu podporí a na budúci rok by do nej malo vyslať vojenských policajtov.  
24 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NATO #Peter Gajdoš