O rizikovom obchode štátu s Kollárom polícia mlčí

Polícia po siedmich rokoch začala vyšetrovať, ako štát investoval do komerčného Fun rádia. Stalo sa tak ešte počas prvej vlády Smeru. Predseda strany Sme rodina a poslanec parlamentu Boris Kollár, ktorý je majiteľom rádia, podozrenia o nekalom biznise odmieta.

15.11.2016 19:11 , aktualizované: 18.11.2016 09:41
debata (15)

Hovorí o bežnom obchode. Nechcel však povedať, kde skončili peniaze, ktoré získal od štátu. Na slovo je skúpa aj polícia. Nechcela uviesť, či vedie trestné stíhanie priamo proti Kollárovi.

Štát v roku 2009 investoval prostredníctvom Slovenského rozvojového fondu do Fun rádia 2,6 milióna eur. Získal za ne 26 percent akcií tejto stanice. Tento rok fond svoje akcie predal naspäť Kollárovi, ktorý za ne zaplatil 800-tisíc eur.

Štát však za celý čas, čo akcie vlastnil, nedostal žiadne dividendy a jeho strata na investícii sa vyšplhala na 1,8 milióna eur. Národná kriminálna agentúra (NAKA) skúma, či došlo k trestnému činu. Policajné prezídium odmietlo poskytnúť bližšie informácie o tomto prípade. „Z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania sa k uvedenej veci nebudeme vyjadrovať,“ uviedol hovorca prezídia Martin Wäldl.

Kollár nepotvrdil, že by bol trestne stíhaný. „Ak by bolo proti mne niečo vedené, asi by som o tom vedel,“ povedal. Celú vec považuje za účelovú a absurdnú. „Takéto vyšetrovanie bolo aj v roku 2010 a absolútne nič sa nezistilo, žiadne pochybenie zo žiadnej strany,“ poznamenal poslanec.

Podľa neho išlo o bežnú obchodnú transakciu. „Je to investičný fond, v ktorom boli banky či súkromný kapitál. Tí sa rozhodli investovať do asi 20 firiem a jedna z tých firiem bola aj Fun rádio. Kúpili si tam obchodný podiel takisto, ako kúpili v ostatných spoločnostiach. To je všetko, je to proste rizikový investičný fond,“ povedal pre Pravdu Kollár. Do čoho investoval 2,6 milióna eur, konkretizovať nechcel.

Podľa informácií Denníka N vyšetrovatelia NAKA v Banskej Bystrici vyšetrujú nielen predsedu strany Kollára, ale aj bývalého spolumajiteľa Fun rádia Petra Struhára. Obaja by mali byť podozriví z ,,porušovania pravidiel pri správe cudzieho majetku”.

Do záležitosti bol zapletený aj bývalý riaditeľ Slovenského rozvojového fondu, dnes už nebohý Oskar Soták. Z časti policajného uznesenia podľa medializovaných informácií vyplýva, že policajti majú skúmať, či bolo rádio tunelované, pričom bol poškodený aj štát, alebo štát prerobil na akciách pre niečo iné.

Prečo kauzu polícia otvorila po siedmich rokoch, minister vnútra Robert Kaliňák povedať nevedel. O prípade sa dozvedel z médií. „Väčšinou k tomu príde nejaký podnet z nejakého útvaru, úradu, kontroly, či už daňovej, alebo akejkoľvek inej, ktoré, keď niečo zistia, dávajú podnety aj s odstupom času. Alebo, keď vyjdú najavo nejaké nové skutočnosti, vtedy sa ten prípad otvorí,“ dodal minister vnútra.

Agentúrnu správa sme nahradili článkom denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #NAKA