Ďalší prípad vírusovej žltačky typu A v okrese Brezno

Banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) zaznamenal v končiacom sa 46. kalendárnom týždni v okrese Brezno ďalší prípad ochorenia na vírusovú žltačku typu A. Tentoraz ochorela žiačka Špeciálnej základnej školy v Polomke.

20.11.2016 18:09
debata

Epidémia v tomto regióne sa neskončila, celkový počet chorých sa od začiatku októbra zvýšil na 32. Zdravotníci naďalej zabezpečujú protiepidemické opatrenia v ohniskách nákazy, ako je dezinfekcia, lekársky dohľad či očkovanie tých, ktorí boli v bezprostrednej blízkosti chorých.

Prevenciou je hygiena

Vírus žltačky typu A vniká do tela najčastejšie ústami a vylučuje sa stolicou. K jej šíreniu významnou mierou prispieva nedostatočná osobná hygiena. Najúčinnejšou prevenciou je dodržiavanie hygienických zásad, predovšetkým umývanie rúk a očkovanie. Vytvorenie ochrannej hladiny protilátok trvá 15 dní. Očkovanie je plne hradené z verejného zdravotného poistenia len v prípade, že osoba bola v kontakte s chorým, alebo podozrivým z ochorenia. Ostatné osoby, ak sa chcú proti žltačke zaočkovať, si musia očkovaciu látku zaplatiť.

Ďalšie podozrenie

Ďalšie podozrenie na epidémiu zaznamenali počas uplynulých dní v okrese Banská Štiavnica, ako ďalej informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová. Začiatkom týždňa hlásila riaditeľka jednej z banskoštiav­nických stredných škôl na oddelenie epidemiológie RÚVZ v Žiari nad Hronom zvýšený počet študentov ubytovaných na internáte, u ktorých sa prejavila hnačka a zvracanie. Hygienici okamžite vykonali protiepidemické opatrenia v dvoch internátoch, dvoch školských jedálňach a v štyroch školských bufetoch. Spočívali hlavne v dezinfekcii a odobraní vzoriek. Spolu ochorelo 32 žiakov z troch stredných škôl, hospitalizovaných bolo šesť študentov. Podľa vedúcej epidemiologického oddelenia RÚVZ Ziny Košťanovej v šetrení sa pokračuje a všetko smeruje k stanoveniu diagnózy viróza.

debata chyba
Viac na túto tému: #Polomka #žltačka