Krachujúce Letisko Piešťany nastavilo odmeny manažérov luxusne

Súdia sa, hoci firme k zisku nepomohli. Letisku Piešťany hrozí, že bude musieť vyplatiť dvom bývalým manažérom odmeny vo výške okolo 90-tisíc eur. Ak by k tomu došlo, firma môže ísť do konkurzu. Letisková spoločnosť sa topí v dlhoch, o jej existencii bude koncom novembra rozhodovať valné zhromaždenie.

21.11.2016 07:00
debata (87)
zväčšiť
INFOgrafika TINO

Zo štúdie, ktorú pre mesto Piešťany vypracoval Antonín Kazda zo Žilinskej univerzity, vyplýva, že piešťanské letisko je spomedzi štyroch malých letísk rekordérom, pokiaľ ide o sumy odmien v rokoch 2012 až 2015.

Svojich manažérov malo platiť nadštandardne. Aj keď sa v Piešťanoch odmeny postupne znižovali, stále boli najvyššie. Vlani mal napríklad člen predstavenstva nárok na 980 eur mesačne, na popradskom letisku to bolo len okolo 373 eur. Odchádzajúci manažéri mali v Piešťanoch navyše luxusné 8-mesačné odstupné.

Piešťanská spoločnosť dlhuje bývalým a súčasným členom predstavenstva a dozornej rady takmer 600-tisíc eur. Ide spolu o jedenásť ľudí, dvaja z nich sa už v tejto veci obrátili na súd. Odmeny sa nevyplácajú od augusta 2010, pretože letisko je dlhodobo v strate.

Manažéri sa o odmeny súdia

Manažment sa peňazí nevzdal, iba pozastavil ich vyplácanie. Dlh sa každý mesiac zvyšuje a ktorýkoľvek manažér si nárok môže uplatniť súdnou cestou. O odmeny sa súdi Darina Machovičová a Peter Poláček, obaja nastúpili do funkcie v marci 2007. Nominoval ich štát ako jeden z troch akcionárov letiska.

Machovičová pôsobila v piešťanskej firme do konca februára 2012. Podľa údajov z obchodného registra asi do polovice roka 2009 predsedala predstavenstvu, neskôr bola jeho členkou. Odmeny jej teda neboli vyplatené približne za 19 mesiacov. V tom čase člen predstavenstva mesačne bral 1 327,76 eura. K tomu treba prirátať osemmesačné odstupné. Suma nevyplatených odmien sa vyšplhala v jej prípade takmer na 36-tisíc.

Peter Poláček bol členom dozornej rady. V spoločnosti zotrval do polovice júna 2014. Odmeny nedostal vyplatené približne za 45,5 mesiaca. Členovi dozornej rady patrilo v tom čase 995,82 eura. Spolu s osemmesačným odstupným predstavuje jeho pohľadávka viac ako 53-tisíc eur. Pravda sa pokúšala s oboma spojiť, aby zistila, o akú sumu sa presne súdia a či sa odmien alebo ich časti vzdajú. Kontakt na Poláčka sa nám nepodarilo získať. Machovičová je spolumajiteľkou cestovnej kancelárie, kde nám oznámili, že je dlhodobo v zahraničí. „Otázky nám adresujte mailom a my jej ich prepošleme," povedala pracovníčka cestovky. Odpoveď Pravda zatiaľ nedostala.

Kraj by uprednostnil likvidáciu spoločnosti

Obrátili sme sa aj na ministerstvo dopravy s otázkou, či je v poriadku, že si nominanti štátu nárokujú nevyplatené odmeny, keď spoločnosť nedokázali vytiahnuť z problémov. „Rozhodnutie o vyplatení odmien je v kompetencii letiskovej spoločnosti, respektíve jej vedenia. Zmluvy podpisuje rovnako predstavenstvo spoločnosti ako štatutárny orgán. O nároku na vyplatenie odmien členom orgánov spoločnosti musí rozhodnúť súd," reagovalo tlačové oddelenie rezortu.

Ak letisku súd určí povinnosť vyrovnať tieto pohľadávky, firme hrozí konkurz. „Súdne spory navyšujú neuhradené pohľadávky o úroky a náklady na právnikov," podotkol Juraj Štaffa, člen predstavenstva letiska a vedúci oddelenia medzinárodných vzťahov, protokolu a komunikácie za trnavskú župu.

Štaffa si myslí, že nároky manažmentu sú oprávnené. „Dosiahli sme, že napriek mimoriadne ťažkému obdobiu boli zachované parametre bezpečnej letovej prevádzky. Letisko sa kondične dostalo do zodpovedajúceho technického a personálneho stavu, kde by sme mohli napĺňať funkciu záložného letiska pre mesto Bratislava v prípade nepredvídaných situácií," povedal.

Kraj by uprednostnil likvidáciu spoločnosti, nakoľko pri konkurze by stratil kontrolu nad majetkom. Mesto Piešťany chce letisko zachovať. Vo štvrtok mu mestskí poslanci odsúhlasili pomoc. Radnica je rozhodnutá navýšiť imanie spoločnosti, ale s niekoľkými podmienkami. Medzi ne patrí, aby sa súčasní členovia predstavenstva a dozornej rady vzdali svojich nárokov na nevyplatené odmeny. Ich výška má byť stanovená na 100 eur mesačne, kým spoločnosť nebude v plusových číslach.

Petícia za záchranu letiska

Za záchranu letiska spustil Parlament seniorov petíciu. Za štyri dni ju podpísalo asi 1 200 ľudí, ďalších viac ako tisíc podpisov je pod jej internetovou verziou. Petičný výbor očakáva, že sa dokumentom bude zaoberať vedenie Trnavského samosprávneho kraja. „Zrušením letiska by obyvatelia Trnavského kraja prišli o strategický dopravný bod, umožňujúci rozvoj regiónu,“ píše sa v petícii. Petičiari žiadajú zastaviť zadlžovanie spoločnosti nevýhodnými pôžičkami a vyplácaním neprimeraných odmien členom orgánov spoločnosti. Valné zhromaždenie je zvolané na 29. novembra.

Okrem Trnavského samosprávneho kraja (59,31%) sú akcionármi v spoločnosti mesto Piešťany (20,04 %) a ministerstvo dopravy (20,65 %). V minulom roku využilo služby letiska asi dvetisíc cestujúcich, v tomto roku je ich výrazne menej. Prepad tu zaznamenala aj nákladná doprava. V súčasnosti letisko vytvára každý mesiac stratu v desaťtisícoch e­ur.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #Piešťany