Poplatok za smeti zrejme neklesne

Vziať zber a recykláciu odpadu z pliec samospráv a prehodiť ich na firmy. Tie si budú všetko financovať samy a obciam sa vytvorí priestor na zníženie miestneho poplatku za smeti. Prerozdelenie kompetencií pri odpade platí už štyri mesiace a miestne poplatky sa nemenili.

21.11.2016 12:00
triedeny odpad, separovany zber, petflase,... Foto: ,
Všetky samosprávy budú musieť od budúceho roka zabezpečiť domácnostiam nádoby na každý druh separovaného odpadu.
debata (3)

Podľa starostov, ktorých oslovil denník Pravda, neudeje sa to všade ani od budúceho roka. Tvrdia totiž, že túto oblasť stále dotujú.

Nový zákon o odpadoch preniesol zodpovednosť za časť odpadu na výrobcov obalov. Od júla financujú proces triedeného zberu až po recykláciu. Obciam zostal na starosti tzv. komunálny odpad, ktorý končí v jednej smetnej nádobe.

Ministerstvo životného prostredia, ktorý zákon navrhlo, predpokladalo, že v praxi sa takéto rozdelenie právomocí prejaví aj tým, že miestny poplatok sa zníži o sumu, ktorá bola vyhradená na triedený zber. To sa však nestalo.

Výšku poplatku schvaľujú obce vždy na rok vo všeobecno-záväznom nariadení (VZN), na posledného pol roka už nové nariadenia neprijímali a ceny nemenili. Niektoré sa na to nechystajú ani od budúceho januára. Odôvodňujú to tým, že už teraz sú náklady na komunálny odpad vysoké a výnos z poplatkov ich nevykryje. Doplácajú z obecných rozpočtov.

„U nás sme tento rok platili na osobu a rok poplatok 8,50 eura, v budúcom roku sme to zdvihli na 12 eur, pretože sme zber a nakladanie s odpadom dotovali z obecných peňazí,“ povedal starosta obce Lúčky (okres Michalovce) Branislav Hrbček.

Drietome (okres Trenčín) sa podarilo vybudovať zberný dvor, odpad triedi vo vlastnej réžii. Poplatok je 16,40 eura na osobu a rok. Podľa štatistík tu separuje až 80 percent domácností, ktoré majú 20-percentnú zľavu. Viac sa už podľa starostu znižovať nedá.

„Tak či tak na komunálny odpad ako celok doplácame. Keby sme dali taký poplatok, aké máme náklady, tak by sa nám nakopili čierne skládky. Dali sme prijateľnú cenu a pre tých, ktorí separujú, úľavu,“ konštatoval starosta Drietomy Marián Kotora.

Zmeny v zákone sa podľa starostu Kotoru zatiaľ neprejavili. Obyvatelia síce vytriedia, ale keďže majú miesto v odpadovej nádobe, dajú tam všetko, čoho sa potrebujú zbaviť. Myslí si, že celý systém potrebuje čas a osvetu.

Trh s triedeným odpadom si od leta rozdelilo 11 organizácií, najväčší podiel získala spoločnosť Envi-pak. Nedávno firmy vytvorili koordinačné centrum, ktoré bude na zber dohliadať. Jeho cieľom je dozor na tým, aby bol pokrytý vo všetkých obciach, teda aj takých, kde to nie je finančne výhodné – odľahlé dediny s nízkym počtom obyvateľov.

„Funguje to v podstate v trojuholníku. Výrobcovia sú združení v organizáciách zodpovednosti výrobcov, ktoré plne hradia náklady na triedený zber zberným spoločnostiam, a tie vykonávajú samotnú službu v mestách a obciach,“ ozrejmila generálna riaditeľka spoločnosti Envi-pak Hana Nováková.

Prvé mesiace podľa výrobcov odhalili veľké rozdiely separovania na celom Slovensku. Niektoré samosprávy majú vybudovanú sieť s dostatočným množstvom kontajnerov, iným vybavenie chýba. Od budúceho roka budú musieť všetky spĺňať takzvané štandardy triedeného zberu, to znamená, že domácnostiam budú musieť zabezpečiť nádoby pre každý druh separovaného odpadu.

Podľa štatistík jeden Slovák vytvorí v priemere ročne až 320 kilogramov odpadu, z čoho sa až 76 percent skládkuje a len šesť percent triedi a ide na recykláciu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #recyklácia #separovanie odpadu #odvoz odpadu