Exsudca Škultéty sa naspäť do talára neoblečie

Exsudca Igor Škultéty sa nemôže vrátiť súdiť na okresný súd v bratislavskej Petržalke, tak ako chcel. Vyplýva to z informácie predsedu Okresného súdu Bratislava V Dušana Srogončíka, ktorú poskytol hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Škultéty sa začiatkom novembra obrátil listom na súd so žiadosťou o opätovné zaradenie do funkcie sudcu.

22.11.2016 13:50
debata (2)

Žiadosť odôvodnil rozhodnutím Najvyššieho súdu SR, ktorý v auguste vyhovel jeho dovolaniu. Päťčlenný senát vedený Štefanom Harabinom zrušil rozsudky voči nemu, ktorými bol právoplatne uznaný vinným z brania úplatku, a prikázal Špecializovanému trestnému súdu, aby vec v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol. Najvyšší súd odôvodnil svoje rozhodnutie tým, že v tomto prípade bol porušený zákon v ustanoveniach Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd v neprospech obvineného.

Predseda petržalského súdu sudcovi v odpovedi na jeho žiadosť pripomína, že bol z funkcie sudcu odvolaný. Funkcia sudcu mu zanikla dňom, keď mu bolo doručené rozhodnutie prezidenta o odvolaní. Zákon nepozná možnosť pre obnovenie funkcie sudcu, ktorá zanikla, pripomína Srogončík.

„Igorovi Škultétymu funkcia sudcu zanikla rozhodnutím prezidenta, ktoré je stále platné, a opätovnému ujatiu sa funkcie bráni existujúca právna úprava,“ zdôraznil. Rovnaký právny názor má aj rezort spravodlivosti. „Domnievame sa, že rozhodnutím prezidenta republiky o odvolaní z funkcie sudcu funkcia zanikla a tento stav trvá,“ uviedol na margo tohto prípadu hovorca Peter Bubla.

Igor Škultéty bol ako prvý slovenský sudca obvinený z trestného činu brania úplatku. V auguste 2002 požadoval podľa obžaloby 100-tisíc korún (3 319 eur), neskôr sa uspokojil so 70 000 korunami (viac ako 2 320 eur) od vysokoškolského učiteľa za zmiernenie trestu pre jeho syna, ktorého súdil za lúpež. V novembri 2013 bol právoplatne odsúdený.

Súd mu vymeral dva roky s podmienečným odkladom na 30 mesiacov, ďalej mu udelili peňažný trest 3 319 eur a tiež päťročný zákaz vykonávať rozhodovaciu činnosť vo verejných funkciách a zamestnaniach.

Podľa pôvodného rozsudku súdiť už nemal do konca života. Na návrh súdnej rady bol na základe právoplatného rozsudku za úmyselný trestný čin odvolaný prezidentom z funkcie sudcu 30. decembra 2013. V tento deň si prevzal aj odvolanie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sudca #Igor Škultéry