Koalícia hlas Zimenovej nezískala

Vládna koalícia má v parlamente o jeden hlas menej, opiera sa o 80 hlasov. S poslankyňou Zuzanou Zimenovou, ktorá nahradila expredsedu Siete Radoslava Procházku, nemôže rátať.

23.11.2016 12:00
parlament, slub, zimenova Foto: ,
Nová poslankyňa Zuzana Zimenová a predseda parlamentu Andrej Danko.
debata (14)

„Budem nezávislá poslankyňa, nikdy som nebola ani členkou Siete. Nebudem v klube Mostu-Híd a ani podporovať vládu. Povedala som to v marci a stále to platí,“ uviedla Zimenová krátko po zložení poslaneckého sľubu.

Nová poslankyňa už v marci po tom, čo Sieť avizovala vstup do koalície so Smerom, SNS a Mostom-Híd, tvrdila, že takúto vládu nepodporí. Po vymenovaní kabinetu premiéra Roberta Fica sa však stala poradkyňou ministra školstva Petra Plavčana, ktorého nominovala SNS. Svoju prácu pre ministra ukončila ku včerajšiemu dňu (utorok 22.11.2016).

Zimenová napriek svojej nezávislej pozícii pripustila, že v budúcnosti môže podporiť aj vládne návrhy. Hovorí, že sa bude pozerať na to, či koalícia predkladá zákony, ktoré prinášajú prospech ľuďom. Takéto zákony by bolo podľa nej nezmyselné torpédovať.

Úbytok hlasu pre koalíciu nie je problém

Koaličné strany nepovažujú úbytok jedného hlasu za problém. Šéf poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč uviedol, že koalícia je stabilná. „Vládne návrhy prechádzajú, vôbec sa neobávam. Vždy nájdeme podporu v Národnej rade,“ povedal Glváč.

Podpredseda SNS Anton Hrnko si nemyslí, že koalícia sa počtom hlasov v Národnej rade dostáva na hranu. „Pani Zimenová je slobodný človek, musí sa sama rozhodnúť, ako bude pôsobiť. Myslím si, že máme pevnú koalíciu a vždy bude dostatok hlasov na presadzovanie vlastných zámerov,“ doplnil Hrnko.

Zimenová nahradila Procházku

Zimenová sa ujíma mandátu po tom, čo sa ku koncu októbra vzdal mandátu Radoslav Procházka. Ten zároveň odišiel aj zo Siete. Vyhlásil, že tak robí bez ohľadu na to, ako sa preňho skončí výberový proces na post sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu.

V snemovni chce Zimenová spolupracovať s poslancami Miroslavom Beblavým, Katarínou Macháčkovou a Simonou Petrík. Tí Sieť opustili, pretože nesúhlasili s vytvorením spoločnej vlády so Smerom. K odpadnutým koaličným hlasom treba ešte pripočítať Zsolta Simona z Mostu-Híd, ktorý bol tiež proti vládnej spolupráci so Smerom a SNS.

Stabilná trojkoalícia

Vládna zostava mala pôvodne štyri strany Smer, SNS, Most-Híd a Sieť. Po turbulenciách v Sieti však odišla skupina poslancov okolo Andreja Hrnčiara a stala sa súčasťou klubu Mostu-Híd. Od septembra sa štvrokoalícia oficiálne zmenila na trojkoalíciu už bez Siete. Post ministra dopravy po Sieti prebral Most-Híd. Dnes Sieť v parlamente zastupuje len jediná poslankyňa Alena Bašistová, ktorá hlasuje spolu s koalíciou.

K tomu, aby mohla vláda presadzovať svoje návrhy, potrebuje minimálne 76 hlasov zo 150-členného parlamentu. Politológ Michal Horský uviedol, že hranica stabilnej parlamentnej väčšiny bola od nepamäti 80 poslancov. „Vládna koalícia má dnes poistku štyroch hlasov. Aj preto rozhodnutie poslankyne Zimenovej treba vidieť v kontexte, že jedna lastovička, ktorá chce byť nezávislá, ešte leto nerobí,“ poznamenal Horský.

V minulosti už boli situácie, keď vládna väčšina bola aj tesnejšia. Napríklad druhá vláda Mikuláša Dzurindu sa opierala pri svojom štarte o 78 hlasov. Strany štvorkoalície sa však neskôr začali deliť na ďalšie subjekty. Vláda svoje pôsobenie ukončila v roku 2006 tri mesiace pred riadnym termínom parlamentných volieb.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #koalícia #Sieť #Zuznana Zimenová