Slovensko sa bude uchádzať o predsedníctvo OBSE

Slovensko chce byť v roku 2019 predsedníckou krajinou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

23.11.2016 11:18
debata (3)

Pre získanie predsedníctva treba predložiť kandidatúru a dosiahnuť podporu všetkých účastníckych štátov OBSE, ktorá sa následne pretaví do konsenzom prijatého rozhodnutia Ministerskej rady OBSE, podľa možnosti už v decembri 2016 na zasadnutí v Hamburgu. Alternatívne, no nie štandardne, je rozhodnutie možné prijať v priebehu roku formou tichej schvaľovacej procedúry ministrov. Uvádza sa to v predkladacej správe k materiálu príprav predsedníctva, ktorý dnes vzala vláda na vedomie.

Funkciu úradujúceho predsedu vykonáva minister zahraničných vecí predsedníckej krajiny. Predsednícka krajina stanovuje hlavné tematické okruhy pre smerovanie diskusie v priebehu roka, pripravuje zasadnutia jednotlivých rokovacích fór, predsedá týmto fóram a stanovuje ich agendu.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) je najväčšou regionálnou bezpečnostnou organizáciou. Štáty sa v ňom zaviazali rešpektovať ľudské práva a základné slobody, demokraciu, princípy právneho štátu a zabezpečiť sociálnu spravodlivosť a ochranu životného prostredia. Dnes má OBSE 57 účastníckych štátov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE