Sídlo kotlebovcov sa zatiaľ nepodarilo preveriť

Stavebný úrad v Banskej Bystrici mal v stredu preklepnúť nové sídlo ĽS NS v Banskej Bystrici. Nepodarilo sa mu, keďže kotlebovci na konanie neprišli. Úrad sa s nimi pokúsi skontaktovať ešte raz.

24.11.2016 07:00
debata (94)

Dozor mal preveriť, či rodinný dom v časti Jakub opravujú straníci tak, aby slúžil ako sídlo strany, teda na kancelárske účely. Ak je to tak, potom majiteľ, ktorým je ĽS NS, nedodržal zákon. Takúto rekonštrukciu stavebný úrad nepovolil. Dom kúpili zo štátneho príspevku za voľby.

S podozrením na porušenie zákona sa na banskobystrický úrad obrátil Inštitút na rozvoj Bratislavského kraja. Miroslav Dragun z inštitútu v stredu na konanie do Banskej Bystrice prišiel. Podpredseda kotlebovcov Milan Uhrík tvrdí, že sa nezúčastnili preto, lebo oznámenie o konaní štátneho dozorného úradu im nebolo doručené. Mesto má však opačný názor.

„Prvú výzvu sme posielali, išla nielen im, ale aj Inštitútu na rozvoj Bratislavského kraja, ktorý podal podnet na vykonanie štátneho stavebného dohľadu,“ spresnila Zdenka Sekerešová, hovorkyňa mesta Banská Bystrica, s tým, že strana si doručenku jednoducho neprevzala.

„Pozvánku sme dostali a 7. novembra sme o tom aj verejne informovali, prešlo to všetkými médiami, museli mať o tom vedomosť,“ potvrdil aktivista Dragun.

Sekerešová uviedla, že sa o stretnutie pokúsia znovu. „Ešte túto stredu im išla zo stavebného úradu ďalšia pozvánka, stretnutie by malo byť teda o mesiac, po sviatkoch, zrejme v januári,“ doplnila hovorkyňa.

Rodinný dom kúpila ĽS NS ešte v auguste, podľa vyjadrení jej predstaviteľov má slúžiť ako sídlo strany a prebieha v ňom rekonštrukcia. O stavebné povolenie na prerábku objektu z rodinného domu na kancelárske a administratívne účely však doteraz nepožiadali.

„Pokiaľ niekto využíva nehnuteľnosť, hlavne ak je to právnická osoba, v rozpore s kolaudačným rozhodnutím alebo stavebným povolením, môže mu byť udelená pokuta až do výšky 166-tisíc eur,“ pripomenul Dragun.

Objavili sa však pochybnosti, že predseda strany Marian Kotleba bude v dome bývať s manželkou, keďže jeho vybavenie je vhodné pre rodinu. Veľký dom žltej farby pozostáva z troch bytových jednotiek. Na rozsiahlom pozemku sa nachádza garáž, altánok s detským ihriskom a jazierko. Stojí vedľa frekventovanej štvorprúdovej cesty smerom na Donovaly. Bývalý majiteľ ho cez inzerát predával za 300-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #ĽSNS