Najvyšší súd príde o dve služobné vozidlá

Najvyšší súd SR (NS SR) by mal pre exekúciu prísť o dve zo svojich služobných vozidiel, konkrétne VW Passat a Ford Galaxy. Rozhodla o tom vo štvrtok samosudkyňa Okresného súdu Bratislava I.

24.11.2016 11:00
Najvyšší súd SR Foto: ,
Najvyšší súd SR pravdepodobne príde o dve služobné autá pre exekúciu.
debata (6)

Exekúcia podľa nej zodpovedá právoplatnému exekučnému titulu, ktorým disponuje sudkyňa Najvyššieho súdu SR Jana Zemková. Tá sa prostredníctvom exekúcie snaží vymôcť pohľadávku na základe uznanej antidiskriminačnej žaloby.

Sudkyňa okresného súdu vo štvrtok skonštatovala, že Zemková sa nachádza v stave neudržateľnej nespravodlivosti aj napriek tomu, že sa Najvyšší súd snaží získať financie na odškodnenie sudcov, ktorí podávali žaloby.

Zároveň sudkyňa uznala, že zvyšné tri autá, ktoré mali byť predmetom exekúcie, teda Škoda Superb, Škoda Octavia combi a Minivan sú pre fungovanie NS SR nevyhnutné. NS SR argumentoval, že prostredníctvom všetkých piatich vozidiel zabezpečuje napríklad prepravu spisových materiálov medzi dvoma pracoviskami súdu, ako aj medzi NS a nižšími súdmi, taktiež zabezpečuje prepravu delegácií súdov zo zahraničia alebo prepravu sudcov NS na povinné školenia.

V prípade odobratia vozidiel súdu hrozí podľa jeho právneho zástupcu „neodvratný zásah do práv tisícov účastníkov konaní“ . Ako po skončení dnešného pojednávania skonštatoval hovorca NS SR Boris Urbančík, s verdiktom súdu sa nestotožňujú a určite podajú odvolanie.

V tomto prípade ide o druhý spor pre majetok NS SR, Okresný súd Bratislava I už 13. mája rozhodol o prvom návrhu sudkyne Eleny Kováčovej na exekúciu. Na základe rozhodnutia súdu by mal Najvyšší súd SR prísť rovnako o dve vozidlá.

Sudkyňa pôvodne navrhovala exekvovať šesť áut, jedno z nich NS SR medzičasom predal. Tri vozidlá – Škoda Superb, Octavia combi a minivan, sú aj podľa prvého rozhodnutia súdu nevyhnutne potrebné pre plnenie úloh štátu a nemožno ich exekvovať.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie #Najvyšší súd SR