Rekordné teplo vystrieda na Slovensku výrazné ochladenie

V závere novembra očakáva Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výrazné ochladenie a snehové prehánky na celom území Slovenska, na severe predpovedá aj trvalejšie sneženie.

24.11.2016 13:38
debata (8)

V posledných dňoch bolo na Slovensku miestami až rekordne teplo, pričom vyššie teploty spôsobilo silné južné prúdenie medzi tlakovou výšou nad východnou Európou a neustále sa obnovujúcou nížou pri západnom pobreží Európy.

Nadpriemerné teploty zaznamenali napríklad v Orechovej 17,6 stupňa Celzia či v Dolnom Hričove 17,8 °C. Už v piatok však začne do nižších zemepisných šírok prúdiť studený vzduch, ktorý bude postupovať cez strednú Európu ďalej na juh. Po jeho prechode začne na Slovensko prúdiť pôvodom arktický vzduch, ktorý spôsobí výrazné ochladenie.

SHMÚ očakáva začiatkom budúceho týždňa celodenné mrazy na severe, na juhu bude cez deň zväčša len slabo nad nulou. Noci budú mrazivé na celom území, na severe postupne klesne teplota až na –10 °C.

Ochladenie bude sprevádzané aj silným severným vetrom a snehovými prehánkami, pričom na severe bude aj trvalejšie snežiť. Najvýraznejšie sa ochladí na severe, oproti uplynulým teplým dňom ojedinele až o 15 až 20 stupňov, keďže teplota tam bežne vystupovala nad 15 °C.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #ochladenie #SHMÚ #sneženie #chladné počasie #zima 2016