V Smere sa hovorí o Lajčákovi ako o možnom prezidentskom kandidátovi

V Smere sa podľa poslanca NR SR za Smer Mariána Kéryho, ktorý je zároveň okresným predsedom strany v Zlatých Moravciach, začalo hovoriť o ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi ako o kandidátovi na prezidenta SR.

25.11.2016 09:58 , aktualizované: 12:00
Miroslav Lajčák Foto:
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata (186)

Naznačil to na rokovaní zahraničného parlamentného výboru. Podľa neho totiž na Lajčáka začali byť v tomto období vylievané vedrá špiny týkajúce sa kauzy predražených kultúrnych podujatí organizovaných ministerstvom, keď sa o ňom začalo hovoriť ako o prezidentskom kandidátovi. „Je to otvorená možnosť,“ povedal Kéry novinárom po rokovaní výboru s tým, že na oficiálnych orgánoch strany sa o tom zatiaľ nehovorilo. „Ale áno, hovorí sa o tom v kuloároch,“ pripustil.

Lajčák by bol podľa Kéryho veľmi dobrý prezidentský kandidát. „Má medzinárodné skúsenosti, čo dokázal aj teraz počas predsedania v Rade EÚ,“ povedal. Iní kandidáti sa podľa neho zatiaľ v strane nespomínajú, pretože je ešte priskoro.

Podľa Kéryho rovnako to bolo aj so žilinským županom Jurajom Blanárom, na ktorého bola vytiahnutá kauza nákupu CT spred niekoľkých rokov, keď sa o ňom začalo hovoriť ako o kandidátovi na podpredsedu Smeru. Rovnako spochybňovaná začala byť aj Zuzana Ťapáková, keď sa o nej začalo hovoriť ako o kandidátke na pozíciu generálnej riaditeľky RTVS.

Politológ: Lajčák opustil pozíciu nezávislého

Informácia o možnej kandidatúre ministra zahraničných vecí Miroslavova Lajčáka na prezidenta SR nie je nová. O tejto možnosti sa hovorilo už pri predchádzajúcej prezidentskej kampani, keď napokon za prezidenta kandidoval predseda vlády Robert Fico. Lajčák mal pritom výhodu, že bol vtedy mimo straníckeho zaťaženia, bol profesionál a diplomat. Povedal to politológ Miroslav Kusý.

Kusý si myslí, že súčasná kauza na ministerstve zahraničných vecí však Lajčákovi túto možnosť sťažuje. Podobne ako padla možnosť uvažovania o ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi po kauze Bašternák ako o kandidátovi na premiéra. „Lajčákovi táto kauza možno podstatne uškodí, to sa však ešte uvidí. Je to príliš čerstvé, aby sa to dalo analyzovať. Silný náznak tu však je,“ uviedol Kusý.

Politológ zároveň pripomína, že Lajčák aj voči verejnosti urobili kroky, ktoré ho zaraďujú do Smeru a opustil tak pózu nezávislého člena vlády. Prihlásil sa k strane dokonca aj v kampani, kde na bilbordoch vystupoval ako muž číslo jeden. Pre verejnosť by však podľa Kusého asi bol napriek tomu prijateľnejší ako v predchádzajúcich prezidentských voľbách Robert Fico. „Ak však bude kandidovať znovu súčasný prezident Andrej Kiska, a je veľmi pravdepodobné, že bude, v tom prípade si myslím, že Lajčák nemá šancu,“ povedal Kusý.

186 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #kandidát na prezidenta