Verejnoprávna televízia urobila galavečer za vyše 300-tisíc

Keď dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté. Na adresu rezortu diplomacie sa v týchto dňoch spustila vlna kritiky za galavečer k prezentácii loga Slovenska k nášmu predsedníctvu v Rade Európskej únie. Podobne ako v prípade ministerstva, teda priamym zadaním, riešil svoj galavečer aj verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS).

25.11.2016 20:00
rtvs Foto:
Slávnostný večer k 60. výročiu začiatku televízneho vysielania stál takmer 290–tisíc eur, 32–tisíc eur stálo prenajatie priestorov historickej budovy SND.
debata (183)

Slávnostný večer k 60. výročiu začiatku televízneho vysielania stál s DPH takmer 290-tisíc eur, 32-tisíc eur stálo prenajatie priestorov historickej budovy Slovenského národného divadla. V prípade rezortu diplomacie stál galavečer 240-tisíc eur s DPH. Transparency International Slovensko hovorí, že ministerstvo porušilo zákon o verejnom obstarávaní, keďže uplatnilo výnimku, ktorá však umožňuje bez súťaže zadať zákazku v maximálnej výške 162-tisíc eur.

RTVS zverejnila zmluvu dva dni pred koncertom, ktorý sa konal 14. novembra. Deň predtým prebehol tiež galavečer Slovenského rozhlasu, ktorý oslavoval 90 rokov rozhlasového vysielania.

Suma, ktorú televízny večer stál, vyplýva zo zmluvy RTVS s agentúrou Viva Musica, ktorá je vo vládnom Centrálnom registri zmlúv. To, že RTVS v tomto prípade neorganizovala verejné obstarávanie, potvrdil pre Pravdu konateľ agentúry Viva Musica Matej Drlička. „Bol som oslovený priamo ľuďmi z RTVS," reagoval Drlička. Hovorí, že ho oslovili niekedy v lete. Neskôr o dodaní programu pod réžiou Petra Núňeza rokoval s programovým riaditeľom verejnoprávnej televízie.

RTVS nemusí vypísať na umelecké programy alebo programy, ktoré realizuje v koprodukcii, verejnú súťaž. „Pri výrobe umeleckých programov určených pre vysielanie sa zákon na túto činnosť RTVS nevzťahuje," uviedol Juraj Kadáš zo sekcie marketingu a komunikácie RTVS. Viacerí oslovení mediálni analytici sa k tomu odmietli vyjadriť. Zdôvodnili to tým, že nepoznajú zmluvu, ktorú uzavrela televízia s agentúrou Viva Musica, hoci zmluvy sú verejne prístupné. „Domnievam sa, že to bolo realizované v koprodukcii a neviem si predstaviť, že by niekto na koprodukciu robil verejné obstarávanie," povedal pre Pravdu mediálny analytik, ktorý si neprial zverejniť svoje meno.

Drlička hovorí, že s RTVS už spolupracuje roky. „Aj teraz pripravuje agentúra pre televíziu adventné koncerty," povedal.

V zmluve medzi RTVS a Viva Musica sa píše, že celkové náklady na poskytnutie služieb na galavečer s DPH sú vo výške 289 305,41 eura, z toho agentúre verejnoprávne médium uhradí za poskytnutie služieb 217 355,76 eura s DPH. Suma za prenájom budovy SND bola uhradená zvlášť. Kadáš potvrdil, že verejnoprávna televízia za prenájom budovy SND zaplatila po zľave 31 945 eur.

V dvojhodinovom televíznom programe slávnostného galavečera účinkovali Emília Vášáryová, Božidara Turzonovová, Magda Vášáryová, Marián Labuda, Milan Kňažko, Milan Lasica, Juraj Kukura, Martin Huba, Emil Horváth, Miro Noga, Štefan Skrúcaný, Peter Marcin, Andy Kraus či Adela Banášová. Zaspievala operná sólistka Adriana Kučerová, predstavil sa aj SĽUK s Janou Kirschner. Programom sprevádzali bývalé televízne hlásateľky Hilda Michalíková, Nora Beňačková, Ada Straková, Alena Heribanová a Soňa Müllerová.

Agentúra vyplatila účinkujúcim a autorom televízneho programu honoráre vo výške 74-tisíc eur bez DPH. Vyše 9-tisíc eur z tejto sumy predstavovali úhrnne honoráre piatich hlásateliek a 28 gratulantov. Za prácu realizačného tímu – režisérov, producentov, kostymérov atď. – agentúra zaplatila vyše 36-tisíc eur.

Verejnoprávne médium funguje z peňazí daňových poplatníkov. Rozhlas a televízia Slovenska dostala tento rok od štátu na svoju činnosť 26 miliónov eur. Jej hlavný zdroj príjmov sú tzv. koncesionárske poplatky – príjmy z nich plánovala RTVS na tento rok vo výške 75 miliónov eur. Z príjmov z reklamy ráta vedenie televízie získať približne 4,6 milióna eur.

V tom istom čase, ako generálny riaditeľ RTVS Mika podpísal zmluvu s Viva Musica a SND, uzavrela RTVS aj zmluvu na program so žrebovaním Národnej bločkovej lotérie, v ktorej figuruje suma 288-tisíc eur. Podpísala ju aj s firmou LOCO AGENCY, kde je konateľom režisér spomínaného televízneho galavečera Núňez.

© Autorské práva vyhradené

183 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Miroslav Lajčák #galavečer #MZV