Odmeny exekútorov sa výrazne znížia

Odmeny exekútorov z exekúcií sa výrazne znížia vďaka schválenej novele exekučného poriadku. Hnutiu Sme rodina sa podarilo presadiť pozmeňujúci návrh, ktorý predložil Peter Pčolinský k vládnemu návrh novely exekučného poriadku.

29.11.2016 13:24
Lucia Žitňanská, most-híd Foto: ,
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská chce novelou exekučného poriadku stanoviť nové pravidlá, ktoré budú fér voči dlžníkom, zároveň však zefektívnia vymáhateľnosť pohľadávok pre veriteľov.
debata (3)

Pozmeňujúci návrh Pčolinského stanovuje, že odmena exekútora pri exekúcii zameranej na vymáhanie peňažných nárokov sa určí ako percento z vymáhanej sumy a výšku vymáhanej sumy nemôže presiahnuť. „Súčasná právna úprava vytvára stav, keď pri dlžných sumách často výrazne presahuje odmena exekútora výšku pôvodnej pohľadávky. Aj to spôsobuje, že sociálne slabé skupiny obyvateľstva sa neúmerne zadlžujú,“ povedal Pčolinský. To sa týka aj náhrady trov konania, ktoré nemôžu byť vyššie ako je vymáhaný nárok. Pčolinský považuje dohodu na týchto zmenách za úspech, ktorá pomôže tisíckam ľudí. „Teším sa, že sme sa zhodli a že môžem súhlasiť s návrhom Petra Pčolinského, pretože jeho návrh je krok k férovým exekúciám,“ povedala Žitňanská.

Pčolinský pri pozmeňujúcom návrhu vychádzal z návrhu novely Exekučného poriadku, ktorý predložilo hnutie Sme rodina na rokovanie parlamentu. Keďže pozmeňujúce návrhy Pčolinského prešli, hnutie Sme rodina návrh novely stiahne.

Prešiel aj pozmeňujúci návrh poslankyne Jany Laššákovej (Smer), ktorý rieši spornú situáciu nároku exekútora na náhradu trov v prípadoch zmeny a vylúčenia súdneho exekútora, a to tak, aby sa zamedzilo neodôvodnenému navyšovaniu týchto trov. „V súčasnej konštrukcii hrozí riziko, že povinný bude hradiť zvýšené trovy exekúcie v dôsledku zmien v osobe exekútora,“ zdôvodňovala Laššáková.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) chce novelou exekučného poriadku stanoviť nové pravidlá, ktoré budú fér voči dlžníkom, zároveň však zefektívnia vymáhateľnosť pohľadávok pre veriteľov. „Na súdoch je momentálne 3,6 milióna exekučných spisov. Veľká časť z nich je spočívajúca, teda čaká,“ povedala s tým, že pri takýchto exekúciách nie je možné od dlžníka vymôcť náhradu. Takéto spisy pritom môžu na súdoch stáť aj 15 rokov.

Z dôvodu nemajetnosti dlžníka je podľa Žitňanskej zastavených až 70 percent exekučných konaní. V tom prípade náklady na konanie znáša oprávnený, a to je vo viac ako 50 percentách prípadov štát. Podľa Žitňanskej sa momentálne exekúciami na súdoch zaoberá približne 350 sudcov a 600 súdnych úradníkov, pričom je to podľa nej vysoké číslo. Po novom má preto exekúcie riešiť jeden súd, konkrétne Okresný súd v Banskej Bystrici.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #odmeny #exekúcie #Exekútor #novela