Valocký odchádza z Nitry po škandáloch šéfovať onkologickému ústavu

Nemocnica pod jeho vedením čelí množstvu škandálov, napriek tomu odchádza na lepšie a bude šéfovať Národnému onkologickému ústavu. Riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre a poslanec za Smer Jozef Valocký sa vedenia v ústave ujíma už od prvého decembra.

30.11.2016 07:00
Valocký Foto: ,
Jozef Valocký (v strede) vystrieda vo funkcii šéfa Národného onkologického ústavu v Bratislave Jozefa Dolinského.
debata (25)

Personálne zmeny, ktoré väčšinu zdravotníckej obce prekvapili, ohlásilo v utorok ministerstvo zdravotníctva. Doterajší riaditeľ onkologického ústavu Jozef Dolinský podľa hovorkyne rezortu Stanislavy Luptákovej bude od decembra vedúcim tímu zodpovedného za prípravu a realizáciu novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Valocký pôjde na jeho miesto a nitriansku nemocnicu povedie Kamil Koleják. „Som presvedčený, že tak Jozef Valocký, ako aj Jozef Dolinský a Kamil Koleják sa úspešne zhostia svojich nových pozícií v prospech našich pacientov, ako aj zdravotníckych pracovníkov,“ zhodnotil minister Tomáš Drucker.

Valocký nový post prijal ako manažérsku výzvu. „Mimoriadne mi záleží na tom, aby sa toto zariadenie aj naďalej profilovalo ako pracovisko, kde sa poskytuje špičková zdravotná starostlivosť na tej najvyššej úrovni,“ konštatoval Valocký. Pripomenul, že v Nitre pôsobil osem rokov a nemocnicu tento rok vyhodnotil inštitút INEKO ako nemocnicu roka 2016.

Víťazstvo v rebríčku, ktorý sa viac pozeral na hospodárske výsledky ako na starostlivosť o pacienta, ešte neznamená aj titul najlepšej nemocnice. Poukazuje na to záujem Úradu pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý momentálne pracuje na desiatich dohľadoch v tomto zariadení.

Obrátili sa naň ľudia nespokojní s liečbou v Nitre. „Podnety sa týkajú napríklad špecializačných odborov chirurgia, vnútorné lekárstvo či gynekológia a pôrodníctvo,“ priblížila hovorkyňa úradu Andrea Pivarčiová.

Jeden z posledných prípadov, ktorým sa zaoberá úrad, je prístup personálu na urgentnom príjme. Pacientku v kritickom stave tam v noci v polovici novembra priviezla záchranka. Praskol jej vred a záchranári upozorňovali, že stratila veľa krvi.

Napriek tomu sa o ženu s bolesťami nemal kto postarať a zdravotníci podľa svedkyne polhodinu čakali na chodbe, kým sa jej ujal lekár. Na urgentnom príjme by sa takéto niečo nemalo stať. Lekár tu musí byť stále k dispozícii, pretože sem privážajú pacientov s náhlou zmenou zdravotného stavu.

V lete sa v nitrianskej nemocnici vyostril problém s anesteziológmi, ktorí dali výpovede. Nahradiť tento výpadok sa nepodarilo hneď a pacientom odsúvali operácie. Lekári aj pacienti hodnotili pomery ako veľmi kritické. Iba riaditeľ Valocký vtedy tvrdil, že všetko je v poriadku.

Napokon prišiel do Nitry minister osobne preveriť Valockého tvrdenia o tom, či má oddelenie pod kontrolou. Riaditeľovi nariadil situáciu okamžite riešiť. Tomu sa darí stav postupne napĺňať, časť tímu však tvoria neatestovaní anesteziológovia, čo niektorí odborníci považujú za problém.

Na jeseň v roku 2013 zariadenie čelilo inému problému. Ukázalo sa, že detská lekárka zasahovala do zdravotnej dokumentácie tým, že vybielila niektoré medicínsky dôležité údaje. Išlo o novorodenca, ktorého predávkovali liekmi. Túto informáciu lekárka zmenila, k čomu sa sama neskôr priznala.

Riaditeľ Valocký lekárku kryl. Najskôr tvrdil, že žiadne bielenie nebolo, potom to objasňoval tým, že išlo len o opravu chybného záznamu kolegu. Doktorka, ktorá bola v tom čase na poste prednostky, prišla o túto funkciu. Úrad pre dohľad vyšetroval túto kauzu, skonštatoval však, že zdravotná starostlivosť bola poskytnutá správne.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Národný onkologický ústav #Jozef Valocký